Ploieștiul Patria Noastră

Știri

 Ultima oră

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XVIII – O EDIŢIE MODESTĂ

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XVIII – O EDIŢIE MODESTĂ
mai 23
22:32 2014

EDIŢIA 1937/1938

O EDIŢIE MODESTĂ

În ediţia de campionat 1937/38, FRFA revenea, după trei ani, la sistemul competiţional cu două serii geografice în divizia A. Se trecea la acea formulă după ce mai multe echipe solicitaseră acest lucru. Între petiţionare erau Crişana Oradea şi Unirea Tricolor Bucureşti, retrogradatele din divizia A în recent încheiata ediţie de campionat. Acestora li se mai alăturau şi unele divizionare secunde. La 22 iulie, Biroul federal a anunţat noua şi totodată vechea formulă de disputare a campionatului în primul eşalon. Spre deosebire de sezonul 1933/34, ultimul organizat astfel, acum fiecare serie avea câte zece competitoare, faţă de numai 8 atunci. Aşa se face că din elita fotbalului autohton nu retrograda nimeni, iar din divizia B promovau opt echipe (primele patru clasate din cele două serii) repartizate pe criterii geografice. Acestea erau: Sportul Studenţesc Bucureşti, ACFR Braşov, Dacia Unirea Brăila şi Dragoş Vodă Cernăuţi – seria Est şi respectiv, Phoenix Baia Mare, Jiul Petroşani, Vulturii Textila Lugoj şi Olimpia CFR Satu Mare – seria Vest. Programul competiţional al noii ediţii de campionat nu mai era întocmit prin tragere la sorţi ca în anii anteriori.Ilie Oana

Juventus avea ca obiectiv o clasare cât mai bună, dar, în paralel, şi construirea unei echipe competitive pentru viitor. În acest sens, noul preşedinte numit de Adunarea Generală, ing. Cezar Popescu, avea o agendă de lucru extrem de încărcată. Astfel, prin prelungirea contractului de muncă al antrenorului Tibor Hesser pentru o perioadă de un an, se rezolva problema băncii tehnice. Era rândul lotului de jucători să fie „luat la mână” şi primenit. Trei dintre componenţii de bază părăseau „corabia” juventistă. Anghel Creţeanu s-a transferat la Unirea Tricolor Bucureşti, Carlo De Vittor a plecat în Italia, iar Constantin Neacşu a lăsat fotbalul pentru a deveni actor la teatrul „Naţional” din Bucureşti. Acestora li se adăugaEmerich Vogl, căpitanul echipei, care, la cei 32 de ani ai săi hotărâse că e timpul să „agaţe ghetele în cui” şi să lase locul altora mai tineri. În locul celor patru valori plecate erau făcute şapte noi achiziţii. Cei care împrospătau atât numeric, cât şi valoric, lotul fotbaliştilor în albastru-roşu erau: Nicolae Cotruţă (venit de la Textila Mihai Viteazu Iaşi), Ioan Dumitriu,Lambru Dunăreanu (de la Craiovan Craiova), Traian Moldoveanu (de la Turda Bucureşti),Ego Munteanu (de la Unirea Tricolor Bucureşti, venit la schimb cu Anghel Creţeanu), Ilie Oană (de la Şoimii Sibiu), Alexandru Porojan (de la Sportul Muncitoresc Bucureşti) şi Mircea Gavrilescu (de la Avântul Sportiv Bucureşti). Prin plecarea lui Emerich Vogl, banderola de căpitan i-a fost atribuită lui Gheorghe Brandabura, el fiind cel mai vechi purtător al tricoului albastru-roşu.

Campionatul pornea la drum duminică, 5 septembrie. Jocul Ripensia – Juventus a fost amânat. Aşa se explică de ce gruparea păstorită de Cezar Popescu a debutat o săptămână mai târziu, cu ocazia meciului de sub Feleac, împotriva Universităţii, din etapa a II-a. Gazdele au făcut instrucţie cu elevii lui Tibor Hesser, mai cu seamă în prima repriză. Tot cu un eşec s-a soldat şi următorul meci, în deplasare, la Lugoj, pe terenul unei nou-promovate, eşec care i-a trimis pe juventişti pe ultimul loc al ierarhiei. Înfrângerea i-a fost fatală tehnicianului maghiar, al cărui contract a fost lichidat pe cale amiabilă. În locul acestuia, pe banca tehnică a fost instalat Coloman Braun, încă jucător activ. Ulterior despărţirii de Juventus, după aproximativ două luni de zile, reputatul antrenor a perfectat un contract cu federaţia elenă de fotbal pentru a lucra cu echipa olimpică a Greciei.

Revenind la campionatul intern, pentru juventişti, etapa a IV-a însemna un alt meci pe un teren străin, dar în Capitală. Aceştia îi întâlneau pe rivalii lor, pe „negrii” de la Venus, oamenii generalului Gabriel Marinescu, prefectul Capitalei, om cu putere şi orgoliu nemăsurate. Venusiştii nu aveau să fie defel miloşi.2 Victoria acestora adâncea şi mai mult gruparea juventistă în străfundurile ierarhiei. Cu contul punctelor gol, un golaveraj de 3:10 şi un meci mai puţin, fotbaliştii grupării în albastru-roşu se uitau de jos cu jind la cele două grupări clasate deasupra lor, Universitatea Cluj (golaveraj 7:13) şi Sportul Studenţesc (6:8), care aveau, totuşi, câte 2 puncte. Etapa de la jumătatea toamnei avea să aducă, în sfârşit, soarele şi pe strada celor de la Juventus, în ciuda faptului că a plouat torenţial pe tot timpul partidei contra Crişanei. A fost o victorie obţinută greu, cu sudoare şi emoţii, abia pe final de partidă. Nou venitul Ilie Oană avea să puncteze pentru primul succes din „era” proaspătului preşedinte Cezar Popescu. Impetuoasa extremă dreapta avea să iasă tot mai pregnant în evidenţă, etapă de etapă, până la finalul turului.

Victoria în faţa orădenilor a însemnat începutul unui şir de partide fără înfrângere, căreia aveau să-i urmeze alte patru jocuri în care au părăsit terenul neînvinşi: 4-1 acasă, cu Dragoş Vodă, 1-0 în deplasare, cu ACFR, 5-1 acasă, cu Gloria şi 1-1 în deplasare, cu Sportul Studenţesc. Victoria zdrobitoare din partida cu Gloria Arad nu a fost una oarecare. Trebuie spus că înaintea partidei respective, discipolii lui „Cibi” Braun erau pe poziţia a VI-a în ierarhia la zi cu 6 puncte, în timp ce adversarii erau pe treapta a II-a cu 10 puncte. Arădenii aveau acelaşi punctaj ca şi liderul Ripensia, pe al cărui teren suferiseră singura înfrângere (0-4). Fotbaliştii din urbea natală a tehnicianului juventist erau cei care stabiliseră până în acel moment scorul campionatului: 9-2, cu Vulturii Textila Lugoj. Desfăşurată pe un teren desfundat, partida a fost câştigată net de gazdele care, la un moment dat, aveau scor de neprezentare înscris pe tabelă. A fost un sever 5-1 (2-0), iar cel mai în vervă juventist a fost vârful Traian Zăinescu care a izbutit o „triplă”. Pe 5 decembrie juventiştii mergeau la Timişoara pentru meciul restant, cu Ripensia. Erau pe locul al IV-lea, cu 9 puncte (16:14), şi aveau un moral bun. Gazdele erau a II-a clasată, cu 12 puncte (33:17), cu trei mai puţin decât liderul Venus. Bănăţenii aveau de spălat şi ruşinea acelui umilitor 1-5 din Cupă, înregistrat în urmă cu trei săptămâni, în Capitală.Erau întrunite toate premizele unui meci echilibrat. Cu toate acestea, folosind o formulă inedită de echipă, ripensiştii i-au umilit pe bucureştenii în albastru-roşu cu un neverosimil 5-0, după o primă repriză, totuşi, echilibrată. Era primul eşec de la instalarea pe banca tehnică a lui Coloman Braun. În ciuda dezastrului de pe Bega, numirea acestuia avusese efectul scontat de preşedintele Cezar Popescu. Juventusul încheia turul pe poziţia a IV-a, cu 9 puncte, după o serie invincibilă de şase meciuri, dintre care cinci victorioase, şi un golaveraj de 20:5.

Duminică, 6 februarie 1938, la sediul situat de acum pe str. Matei Millo, s-a desfăşurat Adunarea Generală a clubului Juventus, care a ales noul Comitet de Conducere, 3în următoarea componenţă: ing. CEZAR POPESCU – preşedinte; ION TOMAZIU şiCONSTANTIN N. CAPŞA – vicepreşedinţi; DEMETRIE DANIELOPOL– secretar general; av. SEVER ALEXANDRESCU, ing. T. IONESCU, cpt. H. HERTER, ing. RUNCAN, ing. PETRICĂ, ALEXANDRU POLIZU şi ALEXANDRU STOICOVICI – membri; N. DRĂGANOVICI, cpt. P. SLĂVESCU şi I. STĂNCIULESCU – cenzori; EMIL STEGER – casier; ŞTEFAN ŞOIGAN – contabil. Cele mai importante probleme de pe agenda de lucru a membrilor noului comitet o constituiau: românizarea echipei, un nou sediu al clubului şi găsirea unui teren pentru jocuri. Noul preşedinte al clubului era o persoană extrem de ambiţioasă. Dornic să aducă un progres şi o schimbare în bine a întregii activităţi sportive, inginerul Cezar Popescu era preocupat de amenajarea unei noi baze sportive.

Returul a debutat la data de 27 februarie. Pentru Juventus, meciul cu campioana Ripensia, considerat pe teren propriu, a fost jucat pe noul stadion al CFR-ului, cel din Giuleşti. Cu câte o singură excepţie, combatantele au folosit aceleaşi garnituri din întâlnirea tur. Şi, tot ca şi atunci, victoria a revenit timişorenilor care au punctat decisiv pe finalul primului act. Deşi nu au strălucit, bănăţenii, aflaţi în urmărirea liderului Venus, şi-au acontat toate punctele puse în joc.6

Băieţii lui Coloman Braun coborau pe poziţia a V-a în ierarhia la zi, iar, la interval de o săptămână, a urmat confruntarea de la Oradea, cu codaşa Crişana. După ce au deschis scorul foarte repede, oaspeţii au reuşit, în final, o remiză de luptă, un rezultat pozitiv pentru moralul jucătorilor. Aveau să urmeze două succese (3-2 în deplasarea de la Cernăuţi, cu Dragoş Vodă, şi 2-0 acasă, cu ACFR-ul braşovean). Cele cinci puncte îi urcau, din nou, pe locul al IV-lea pe flăcăii în albastru-roşu care aşteptau cu optimism meciul de acasă, cu Venusul ajuns pe treapta a II-a, după Ripensia. Că juventiştii erau foarte optimişti o demonstrează şi faptul că, fiind gazde şi neavând teren propriu, au ales ca jocul să se dispute pe arena din Splaiul Independenţei, acolo unde îi îngenuncheaseră pe „negri” de două ori în meciurile din campionat şi o dată în Cupa României. Din cauza terenului devenit impracticabil, partida programată iniţial pentru sâmbătă, 9 aprilie, a fost reprogramată să se dispute patru zile mai târziu pe arena din Giuleşti. După un meci în care portarul juventist Ivan Endreffy a apărat formidabil, campioana ţării s-a impus, totuşi, cu 2-0 (1-0), datorită unui Bodola uluitor şi a unui Humis în mare formă. Juventusul cobora, din nou, o treaptă a ierarhiei. Trei remize consecutive (1-1 în deplasare, cu Gloria, 2-2 acasă, cu Vulturii Textila, şi 1-1 cu Sportul Studenţesc, tot acasă) obţinute în urma unor meciuri de luptă, chiar dacă în urma unor prestaţii nu dintre cele mai bune, au readus pe oamenii preşedintelui Cezar Popescu pe locul al IV-lea. Şi acolo aveau să încheie acea ediţie de campionat. Victoria netă, cu 4-1 (2-0), din ultima etapă, împotriva Universităţii Cluj, nu mai putea schimba nimic, nici chiar dacă s-ar fi concretizat pe tabela de marcaj şi cele cinci şuturi expediate în bară de elevii lui Coloman Braun. Juventusul scăpa, astfel, de chinurile meciurilor de calificare pentru ediţia de campionat 1938/39 a Diviziei Naţionale A. Sistemul competiţional se modifica iarăşi, hotărându-se revenirea la o singură serie de 12 competitoare. Primele patru clasate în fiecare serie a ediţiei 1937/38 erau calificate direct. Pentru celelalte patru locuri rămase, urmau să se organizeze meciuri de baraj.

În Cupa României, zeiţa Fortuna nu avea să fie prea darnică cu Juventus, al cărui drum spre cucerirea mult râvnitului trofeu avea să-i fie barat în faza optimilor de finală. I-a scos în cale numai prim-divizionare de calibru. Două grupări cu „ştaif”, una şi una, campioane ale României, mai întâi viitoarea, iar apoi fosta. Cu ambele a jucat în Capitală. În faza şaisprezecimilor de finală, la 14 noiembrie 1937, juventiştii întâlneau pe Ripensia Timişoara. În campionat, bănăţenii erau lideri ai momentului în seria a II-a, cea a Juventusului. Aveau o singură înfrângere şi un golaveraj impresionant: 32-11. Exact ca şi în meciul din campionat contra Gloriei Arad, discipolii lui Cibi-baci au evoluat magistral, umilindu-şi adversarul, cu acelaşi neverosimil 5-1 (2-0). Omul meciului a fost „zvârluga” Ilie Oană, care a perforat poarta internaţionalului Pavlovici de patru ori. Adversarul din optimi avea să fie Venus, campioana ţării în exerciţiu. La 27 martie 1938, tot aceeaşi inimoasă extremă dreapta juventistă avea să deschischidă scorul după 20 de minute de la fluierul de start. Numai că oamenii generalului Gabriel Marinescu aveau să egaleze cu numai cinci minute înaintea odihnei. Desfăşurată pe un teren greu, partida a fost una dârză, de uzură, iar scorul pauzei a rămas înscris pe tabela de marcaj şi la finalul timpului regulamentar. A fost nevoie de cele două reprize de prelungire pentru a fi decisă promovata în faza sferturilor de finală. Venusul a mai punctat în două rânduri şi continua, astfel, cursa pentru cucerirea mult râvnitului trofeu. O cursă în care s-au înscris la începutul ediţiei 188 de grupări.

Campionatul Naţional Divizia A

Seria a II-a

12.09.1937 Universitatea Cluj – Juventus Bucureşti 6-2 (5-0) Au marcat: P. Draga (3), P. Truţă (2), N. David / Tr. Zăinescu (2). Universitatea: 1. V. Moldoveanu – 2. C. Drăgulescu, 3. Gr. Iancovici – 4. Em. Putnic, 5. Domşa, 6. N. David – 7. Şt. Benţa, 8. Şt. Ioanovici, 9. P. Truţă, 10. Moise, 11. P. Draga. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Gheorghe Vulcănescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun (Ladislau Palmer), 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Vaida (II). Arbitru: Ştefan Sebeşan (Simeria). Stadion: Municipal – Cluj.

19.09.1937 Vulturii Textila Lugoj – Juventus Bucureşti 1-0 (1-0) A marcat: Gh. Brandabura (’20 – ag.).Vulturii Textila: 1. Em. Pfeillinger – 2. I. Ignuţa, 3. Parai – 4. R. Hambalko, 5. I. Csipai, 6. V. Iorga II – 7. I. Musteţiu, 8. Fr. Hlavaty, 9. I. Mayer II, 10. Al. Popescu, 11. Pai. Juventus: 1. Ego Munteanu – 2. Nicolae Petrescu, 3. Avram Dragomirescu – 4. Gheorghe Smanioto, 5. Ladislau Palmer, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Traian Moldoveanu, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Traian Zăinescu, 10. Ilie Oană, 11. Mircea Gavrilescu. Arbitru: Alexandru Cosma (Deva). Stadion: Orăşenesc – Lugoj.

25.09.1937 Venus Bucureşti – Juventus Bucureşti 3-1 (1-0) Au marcat: I. Bodola (’25, ’83), P. Vâlcov (’84) / A. Dragomirescu (pen.). Venus: 1. N. Iordăchescu – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. A. Bărbulescu, 5. Em. Feraru, 6. N. Gorgorin – 7. D. Gavrilescu, 8. S. Ploeşteanu, 9. I. Bodola, 10. P. Vâlcov, 11. L. Gruin. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Palmer, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Vasile Vaida (II), 9. Traian Zăinescu, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Traian Moldoveanu. Arbitri: Jean Petrescu – D. Mincu, D. Secuşanu (Bucureşti). Stadion: Venus.

03.10.1937 Juventus Bucureşti – Crişana Oradea 2-1 (1-0) Au marcat: L. Dunăreanu (’12), I. Oană (’81) / Fr. Pintea (’52). Juventus: 1. Ego Munteanu – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Palmer, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Vasile Vaida (II), 9. Traian Zăinescu, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Traian Moldoveanu. Crişana: 1. V. Câmpeanu – 2. L. Szabo, 3. E. Saborsky – 4. Fr. Pintea, 5. L. Micu, 6. D. Aştilean – 7. I. Hodişan, 8. D. Bonaţiu, 9. O. Nagy, 10. L. Deleanu, 11. A. Szöke. Arbitri: Anton Irimescu (Iaşi) – I. Bodinger, V. Matei (Bucureşti). Stadion: Unirea Tricolor.

10.10.1937 Juventus Bucureşti – Dragoş Vodă Cernăuţi 4-1 (2-0) Au marcat: L. Dunăreanu (’20, ’40), V Vaida II, L. Palmer (’83) / Schmidt (’73). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Vasile Vaida (II), 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Dragoş Vodă: 1. Sölösi – 2. M. Zarojan, 3. Hossbein – 4. Fr. Hoffmann, 5. T. Strutinski, 6. I. Ungureanu – 7. Ionescu, 8. Schmidt, 9. R. Panenka, 10. Suc, 11. Em. Cacerowski. Arbitri: Petru Vasile (Constanţa) – Şt. Doja, L. Cauciuc (Bucureşti). Stadion: ANEF.

17.10.1937 ACFR Braşov – Juventus Bucureşti 0-1 (0-1) A marcat: L. Palmer (’29). ACFR: 1. Cuciardi – 2. G. Marton, 3. L. Kuszka – 4. Costea II, 5. D. Fănescu, 6. M. Vaida – 7. Gh. Georgescu, 8. Ad. Demeny, 9. L. Ströck III, 10. L. Szekely, 11. G. Nagy-Csomag. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Vasile Vaida (II), 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti). Stadion: Municipal – Braşov.

07.11.1937 Juventus Bucureşti – Gloria CFR Arad 5-1 (2-0) Au marcat: L. Palmer (’10), Tr. Zăinescu (’16, ’84, ’90), I. Korony (’64) / I. Fritz (’80). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Gloria CFR: 1. Fr. Theimler – 2. Şt. Variassy, 3. V. Volintir – 4. V. Baici, 5. Şt. Dobra, 6. I. Lupaş – 7. Gh. Mercea, 8. V. Tudor, 9. I. Fritz, 10. V. Nicola, 11. P. Igna. Arbitru: Alexandru Cosma (Deva) – O. Pârvulescu, M. Mateescu. Stadion: ANEF.

27.11.1937 Juventus Bucureşti – Sportul Studenţesc Bucureşti 1-1 (0-1) Au marcat: Tr. Zăinescu (’56 – pen.) / Titi Dumitrescu (’24). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Gheorghe Vulcănescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Sportul Studenţesc: 1. M. Constantinescu – 2. Duce Coe, 3. M. Bădulescu – 4. Tache Dumitrescu, 5. Al. Drăgan, 6. C. Mitan – 7. M. Marinescu, 8. I. Voicu, 9. Titi Dumitrescu, 10. Tr. Ştefănescu, 11. Gh. Popescu. Arbitri: Mihail Petrescu – Şt. Doja, C. Mitran (Bucureşti). Stadion: ANEF.

05.12.1937 Ripensia Timişoara – Juventus Bucureşti 5-0 (1-0) Au marcat: S. Bindea (’40, ’46), R. Kotormany (’48), Ad. Marcu (’60 – pen.), I. Oprean (’89). Ripensia: 1. W. Zombory – 2. R. Bürger, 3. V. Chiroiu – 4. T. Nagy, 5. R. Kotormany, 6. P. Gall – 7. S. Bindea, 8. I. Oprean, 9. Ad. Marcu, 10. C. Lazăr, 11. Şt. Dobay. Juventus: 1. Ivan Endreffi – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Arbitru: Denis Xifando (Bucureşti). Stadion: Electrica – Timişoara.

 

  Venus   Bucureşti 9 8 1 0 38 : 12 17p
  Ripensia     Timişoara 9 7 0 2 38 : 17 14p
  Gloria CFR     Arad 9 5 2 2 25 : 15 12p
  Juventus     Bucureşti 9 4 1 4 16 : 19 9p
  ACFR   Braşov 9 3 2 4 16 : 18 8p
  Universitatea   Cluj 9 4 0 5 20 : 29 8p
  Sportul studenţesc   Bucureşti 9 2 2 5 14 : 22 6p
  Dragoş Vodă     Cernăuţi 9 3 0 6 15 : 29 6p
  Vulturii Textila     Lugoj 9 3 0 6 11 : 22 6p
  Crişana   Oradea 9 2 0 7 12 : 22 4p

 

27.02.1938 Juventus Bucureşti – Ripensia Timişoara 0-2 (0-1) Au marcat: S. Bindea (’37), Şt. Dobay (’62). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Gheorghe Vulcănescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Ripensia: 1. D. Pavlovici – 2. R. Bürger, 3. V. Chiroiu – 4. T. Nagy, 5. R. Kotormany, 6. P. Gall – 7. S. Bindea, 8. I. Oprean, 9. Ad. Marcu, 10. C. Lazăr, 11. Şt. Dobay. Arbitru: Emil Kroner (Bucureşti). Stadion: CFR – Giuleşti.

06.03.1938 Crişana Oradea – Juventus Bucureşti 1-1 (1-1) Au marcat: A. Szöke (’8) / I. Korony (’3). Crişana: 1. Ad. Püllock – 2. L. Szabo, 3. E. Saborsky – 4. Fr. Pintea, 5. L. Micu, 6. D. Aştilean – 7. Ed. Lukacs, 8. Fr. Dvorjak, 9. Lupu, 10. O. Nagy, 11. A. Szöke. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Arbitru: Alexandru Milivoi (Timişoara). Stadion: Regele Carol I – Oradea.

20.03.1938 Dragoş Vodă Cernăuţi – Juventus Bucureşti 2-3 (1-1) Au marcat: R. Panenka (’20),

Ionescu (’70) / I. Korony (’32), Gh. Vulcănescu (’63), V. Vaida (II) (’89). Dragoş Vodă: 1. Erhan – 2. Hossbein, 3. M. Zarojan – 4. T. Strutinski, 5. Tomovici, 6. R. Gazdă – 7. Ionescu, 8. Suc, 9. R. Panenka, 10. Schmidt, 11. Em. Cacerowski. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Vasile Vaida (II), 10. Lambru Dunăreanu, 11. Gheorghe Vulcănescu. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti).

03.04.1938 Juventus Bucureşti – ACFR Braşov 2-0 (1-0) Au marcat: Gh. Vulcănescu (’6), Tr. Zăinescu (’66 – pen). Juventus: 1. Ego Munteanu – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Traian Zăinescu, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Ladislau Palmer, 11. Gheorghe Vulcănescu. ACFR: 1. E. Schromm – 2. G. Marton, 3. L. Szekely – 4. Costea II, 5. D. Fănescu, 6. Fr. Bertha – 7. Gh. Georgescu, 8. R. Ion, 9. L. Ströck III, 10. Ad. Demeny, 11. G. Nagy-Csomag. Arbitri: Petru Vasile (Constanţa) – L. Caroly, Şt. Barbu (Bucureşti). Stadion: CFR – Giuleşti.

13.04.1938 Juventus Bucureşti – Venus Bucureşti 0-2 (0-1) Au marcat: P. Vâlcov (’28), K. Humis (’88).

Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Ioan Dumitriu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Ladislau Palmer, 11. Vasile Vaida (II). Venus: 1. N. Iordăchescu – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. A. Bărbulescu, 5. T. Beffa, 6. Ştefănescu – 7. S. Ploeşteanu, 8. I. Bodola, 9. K. Humis, 10. P. Vâlcov, 11. S. Niculescu. Arbitri: Teofil Morariu (Oradea) – A. Paven, P. Mănişoreanu (Bucureşti). Stadion: CFR – Giuleşti.

17.04.1938 Gloria CFR Arad – Juventus Bucureşti 1-1 (0-1) Au marcat: I. Fritz (’81) / Gh. Vulcănescu (’37). Gloria CFR: 1. Fr. Theimler – 2. Şt. Variassy, 3. V. Volintir – 4. V. Baici, 5. Şt. Dobra, 6. I. Lupaş – 7. P. Igna, 8. V. Tudor, 9. I. Fritz, 10. I. Henegar, 11. Gh. Mercea. Juventus: 1. Ivan Endreffi – 2. Ioan Dumitriu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Ladislau Palmer, 11. Gheorghe Vulcănescu. Arbitru: Teofil Morariu (Oradea). Stadion: Gloria – Arad.

23.04.1938 Juventus Bucureşti – Vulturii Textila Lugoj 2-2 (2-1) Au marcat: L. Palmer (’11), I. Oană (’37) / Şt. Constantinescu (’6), N. Schira (’49). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Iosif Korony, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Traian Zăinescu, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Ladislau Palmer, 11. Gheorghe Vulcănescu. Vulturii Textila: 1. Em. Pfeillinger – 2. M. Reinholcz, 3. I. Pascu – 4. R. Hambalko, 5. I. Csipai, 6. Fr. Hlavaty – 7. N. Schira, 8. Şt. Constantinescu, 9. V. Iorga II, 10. Al. Popescu, 11. I. Mayer II. Arbitri: Adalbert Ritter (Timişoara) – Zahregianu, Şt. Bărbulescu (Bucureşti). Stadion: Venus.

10.05.1938 Sportul Studenţesc Bucureşti – Juventus Bucureşti 1-1 (1-1) Au marcat: M. Marinescu (’16 – pen.) / I. Oană (’39). Sportul Studenţesc: 1. M. Constantinescu – 2. Duce Coe, 3. M. Bădulescu – 4. Tache Dumitrescu, 5. Al. Drăgan, 6. C. Mitan – 7. I. Voicu, 8. Titi Dumitrescu, 9. M. Marinescu, 10. Tr. Ştefănescu, 11. Gh. Popescu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Crisoveriu, 6. Alexandru Porojan – 7. Ilie Oană, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Gheorghe Vulcănescu. Arbitru: Anton Huniade (Baia Mare). Stadion: CFR – Giuleşti.

15.05.1938 Juventus Bucureşti – Universitatea Cluj 4-1 (2-0) Au marcat: L. Palmer (2), L. Dunăreanu, I. Oană / Benţa. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Alexandru Porojan, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Ladislau Palmer, 11. Gheorghe Vulcănescu. Universitatea: 1. V. Moldoveanu – 2. P. Draga, 3. Gr. Iancovici – 4. Em. Putnic, 5. M. Medrea II, 6. N. David – 7. Şt. Benţa, 8. Şt. Ioanovici, 9. P. Truţă, 10. Moise, 11. O. Medrea III. Arbitru: Petru Vasile (Constanţa) – Al. Stănescu, A. Creţu (Bucureşti). Stadion: Unirea Tricolor.

 

  Ripensia     Timişoara 18 15 0 3 63 : 25 30p
  Venus   Bucureşti 18 13 3 2 64 : 16 29p
  Gloria CFR     Arad 18 9 6 3 41 : 24 24p
  Juventus     Bucureşti 18 7 5 6 30 : 31 19p
  Sportul studenţesc   Bucureşti 18 7 4 7 33 : 34 18p
  Universitatea   Cluj 18 7 2 9 33 : 50 16p
  Vulturii Textila     Lugoj 18 6 2 10 24 : 41 14p
  Crişana   Oradea 18 5 1 12 23 : 40 11p
  ACFR   Braşov 18 4 3 11 26 : 45 11p
  Dragoş Vodă     Cernăuţi 18 4 0 14 26 : 57 8p

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1937/38: Gheorghe Brandabura (18, 9, 9), Coloman Braun (14, 6, 8), Nicolae Cotruţă (8, 0, 8), Crisoveriu (1, 0, 1), Avram Dragomirescu (15, 8, 7), Ioan Dumitriu (9, 7, 2), Lambru Dunăreanu (18, 9, 9), Ivan Endreffy (15, 7, 8), Mircea Gavrilescu (1, 1, 0), Iosif Korony (11, 4, 7), Traian Moldoveanu (3, 3, 0), Ego Munteanu (3, 2, 1), Ilie Oană (18, 9, 9), Ladislau Palmer (17, 9, 8), Nicolae Petrescu (15, 9, 6), Alexandru Porojan (2, 0, 2), Gheorghe Smanioto (1, 1, 0), Vasile Vaida (II) (7, 5, 2), Gheorghe Vulcănescu (9, 2, 7), Traian Zăinescu (14, 9, 5). ANTRENOR: Coloman Braun. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri disputate, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1937/38:

7 GOLURI:Traian Zăinescu – 2 din penalti

6 GOLURI:Ladislau Palmer

4 GOLURI:Lambru Dunăreanu, Ilie Oană

3 GOLURI:Iosif Korony, Gheorghe Vulcănescu

2 GOLURI:Vasile Vaida (II)

1 GOL:Avram Dragomirescu – din penalti

Cupa României

Şaisprezecimile de finală (14.11.1937)

5

BUCUREŞTI: Juventus Bucureşti (div. A) – Ripensia Timişoara (div. A) 5-1 (2-0) Au marcat: I. Oană (’7, ’55, ’65, ’85), I. Korony (’12) / Al. Schwartz. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Lambru Dunăreanu. Ripensia: 1. D. Pavlovici – 2. R. Bürger, 3. Fr. Agner – 4. C. Lazăr 5. T. Nagy, 6. Gh. Ciolac – 7. S. Bindea, 8. Z. Beke, 9. G. Sepi II, 10. Al. Schwartz, 11. Şt. Dobay. Arbitri: Anton Irimescu (Iaşi) – C. Iliescu, Şt. Bărbulescu (Bucureşti). Stadion: ANEF.

Optimile de finală (27.03.1938)

BUCUREŞTI: Venus Bucureşti (div. A) – Juventus Bucureşti (div. A) 3-1 (1-1, 1-1, 2-1) Au marcat: I. Bodola(’40), S. Ploeşteanu (’104), P. Vâlcov (’109) / I. Oană (’21). Venus: 1. N. Iordăchescu – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. S. Ploeşteanu, 5. V. Gain, 6. N. Gorgorin – 7. A. Bărbulescu, 8. I. Bodola, 9. K. Humis, 10. P. Vâlcov, 11. N. Ene. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Coloman Braun, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Ladislau Palmer, 11. Gheorghe Vulcănescu. Arbitru: Gabriel Rusu (Cluj). Stadion: Venus.

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1937/38: Gheorghe Brandabura (2), Coloman Braun (2), Nicolae Cotruţă (1), Crisoveriu (0), Avram Dragomirescu (2), Ioan Dumitriu (1), Lambru Dunăreanu (2), Ivan Endreffy (2), Mircea Gavrilescu (0), Iosif Korony (2), Traian Moldoveanu (0), Ego Munteanu (0), Ilie Oană (2), Ladislau Palmer (2), Nicolae Petrescu (2), Alexandru Porojan (0), Gheorghe Smanioto (0), Vasile Vaida (II) (0), Gheorghe Vulcănescu (1), Traian Zăinescu (1). ANTRENOR: Coloman Braun. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză în dreptul fiecărui component al echipei este trecut numărul de meciuri disputate în Cupa României.

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1937/38:

5 GOLURI:Ilie Oană

1 GOL:Iosif Korony

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1937/38: Gheorghe Brandabura (20, 18, 2), Coloman Braun (16, 14, 2), Nicolae Cotruţă (9, 8, 1), Crisoveriu (1, 1, 0), Avram Dragomirescu (17, 15, 2), Ioan Dumitriu (10, 9, 1), Lambru Dunăreanu (20, 18, 2), Ivan Endreffy (17, 15, 2), Mircea Gavrilescu (1, 1, 0), Iosif Korony (13, 11, 2), Traian Moldoveanu (3, 3, 0), Ego Munteanu (3, 3, 0), Ilie Oană (20, 18, 2), Ladislau Palmer (19, 17, 2), Nicolae Petrescu (17, 15, 2), Alexandru Porojan (2, 2, 0), Gheorghe Smanioto (1, 1, 0), Vasile Vaida (II) (7, 7, 0), Gheorghe Vulcănescu (10, 9, 1), Traian Zăinescu (15, 14, 1). ANTRENOR: Coloman Braun. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1937/38, numărul jocurilor din campionat şi, respectiv, al celor din Cupa României.

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1937/38:

9 GOLURI:Ilie Oa

7 GOLURI:Traian Zăinescu – 2 din penalti

6 GOLURI:Ladislau Palmer

4 GOLURI:Lambru Dunăreanu, Iosif Korony

3 GOLURI:Gheorghe Vulcănescu

2 GOLURI:Vasile Vaida (II)

1 GOL:Avram Dragomirescu – din penalti

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1937/38:

(20) Gheorghe Brandabura, Lambru Dunăreanu, Ilie Oană

(19) Ladislau Palmer

(17)Avram Dragomirescu, Ivan Endreffy, Nicolae Petrescu

(16) Coloman Braun

(15)Traian Zăinescu

(13) Iosif Korony

(10)Ioan Dumitriu, Gheorghe Vulcănescu

(9)Nicolae Cotruţă

(7) Vasile Vaida (II)

(3)Traian Moldoveanu, Ego Munteanu

(2)Alexandru Porojan

(1) Crisoveriu, Mircea Gavrilescu, Gheorghe Smanioto

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.

Despre autor

Florian Tudorache

Florian Tudorache

Articole asemănătoare

1 comentariu

 1. Carol Strutinski (Germania)
  Carol Strutinski (Germania) noiembrie 20, 22:38

  Am fost foarte surprins sa constat ca unchiul meu, Titus Strutinski, pe care nu l-am cunoscut intrucat a murit intr-un lagar sovietic in 1945 si despre care stiam ca a jucat in echipa Dragos Voda din Cernauti, a disputat doua meciuri in compania lui Ilie Oana, care era un destul de cunoscut antrenor in copilaria mea (la Petrolul).

  Carol Strutinski

  Răspunde acestui comentariu

Scrie un comentariu

Ploiești
30°
cer senin
humidity: 30%
wind: 6m/s ENE
H 29 • L 29
29°
Sat
28°
Sun
20°
Mon
24°
Tue
Weather from OpenWeatherMap
 • :
 • :
Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresele ploiestipatrianoastra@yahoo.com, info@ploiestiulpatrianoastra.com, sau pe contul nostru de Facebook.

Cele mai citite articole

Sorry. No data so far.

YouTube
Abonați-vă la newsletter

Curs valutar