Ploieștiul Patria Noastră

Știri

 Ultima oră

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XIX – MEMORABILUL 7-2 CU CAMPIOANA RIPENSIA

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XIX – MEMORABILUL 7-2 CU CAMPIOANA RIPENSIA
mai 31
11:06 2014

EDIŢIA 1938/1939

MEMORABILUL 7-2 CU CAMPIOANA RIPENSIA

Numai un singur an s-a mai desfăşurat campionatul Diviziei A în sistemul cu două serii geografice. Din ediţia 1938/39 se revenea la formula cu o singură serie. Acest lucru implica reducerea numărului competitoarelor de la 20 la 12. Echipele clasate pe ultimul loc al fiecărei serii retrogradau direct (Dragoş Vodă Cernăuţi şi Olimpia CFR Satu Mare). Cele situate pe locurile 7-9 luau parte la un baraj de promovare-menţinere la care participau şi câştigătoarele celor două serii ale Diviziei B. Barajul s-a disputat în două etape, iar în urma acestuia Phoenix Baia Mare şi Sportul Studenţesc Bucureşti şi-au păstrat locurile în primul eşalon, în vreme ce grupările Tricolor CFPV Ploieşti şi UDR Reşiţa reuşeau promovarea.

Reducerea numerică a grupărilor din prima divizie presupunea o creştere valorică a competiţiei. Avertizaţi de acest fapt, conducătorii lui Juventus pregăteau o participare cu rezultate cât mai performante cu putinţă. În acest scop, îl aduceau pe Ladislau Csillag pe „banca suspinelor”, lângă Coloman Braun. Era, de fapt, o revenire după patru ani a orădeanului la clubul bucureştean, pe care-l părăsise în ianuarie 1934 pentru arădenii Gloriei CPrasslerFR. Totodată, se trecea la o completare masivă nu doar din punct de vedere numeric, ci şi valoric, a lotului de jucători. Astfel, plecările lui Traian Moldoveanu, Ego Munteanu (împrumutat un an la Metalosport Bucureşti, în categoria „Promoţie”) şi Vasile Vaida (II) erau compensate prin venirea unui numeros contingent de fotbalişti mai valoroşi. Datorită Comitetului de Conducere, mai exact datorită abilului său preşedinte, clubul Juventus a reuşit să obţină, cu titlul provizoriu, un împrumut bancar ce urma să fie restituit din încasările realizate la meciuri. Se conta – în urma propagandei lansate – pe un public numeros şi se prevedea un mare excedent de casă. Cu o parte din împrumut s-au achiziţionat jucători de valoare, pe care echipele mai sărace îi vindeau pentru a putea plăti salariile celor rămaşi la cluburile lor. Astfel, s-a reuşit cumpărarea jucătorilor: Vasile Naciu (DVA Galaţi), cu 60.000 lei, Iulian Prassler şi Robert Sadowsky (AMEFA Arad), cu 300.000 lei, Nicolae Schira (Vulturii Textila Lugoj), Valeriu Nicolae (Sony) Niculescu (Unirea Tricolor Bucureşti), cu 150.000 lei şi Mihai Flamaropol (Gloria Bucureşti), cu 30.000 lei. Au mai fost aduşi: Nicolae Gorgorin (Venus Bucureşti – anterior la Rovine Griviţa), Ladislau Micu (Crişana Oradea), Ioan Drăgan – de la Sibiu, Cezar Drăgulescu – de la Universitatea Cluj, Ioan Tănăsescu (Dacia Unirea Brăila) şi Valentin Tătar Balint (Stăruinţa Satu Mare). Aşa se face că tandemul de antrenori Braun – Csillag avea la dispoziţie mai bine de 24 de jucători, pe care i-a împărţit în două echipe: una „roşie”, alta „albastră”. Ambele formaţii jucau în aceeaşi zi, în localităţi diferite, partide amicale, fireşte, în vederea alcătuirii celei mai bune echipe pentru confruntările din campionat.

Consecvenţi în politica de formare a unui club tot mai puternic, în paralel cu reorganizarea lotului de jucători, juventiştii au trecut la o acţiune similară şi la nivel administrativ. Astfel la 29 iulie 1938, Comitetul de Conducere al clubului, întrunit în şedinţă de lucru, a decis că este momentul unei reorganizări a activităţii, un punct de plecare pentru un nou drum, superior calitativ. Transformările ce se intenţionau a fi făcute, atât în privinţa lotului de jucători, cât şi cele în plan administrativ, au fost semnalate de presa vremii într-un articol apărut sub titlul JUVENTUS ORGANIZAT PE NOUI BAZE”:Juventus

În şedinţa de aseară, comitetul roşalbaştrilor – complectat cu trei valoroase achiziţii, a adus noui reforme în administraţia grupării

Un comitet superior de direcţie şi două comisiuni ajutătoare au preluat prerogativele conducerii

În preajma reluării activităţii, Juventusul a purces pe făgaşul unor temeinice preparative sortite să-i deschidă şi să-i consolideze noui drumuri în sportul românesc.

Mănunchiul de sportivi din fruntea conducerii grupării a dovedit un larg spirit de înţelegere şi o iniţiativă care poartă amprenta dragostei ce-i animă în favoarea mişcării căreia i s’au integrat.

TREI PREŢIOASE ACHIZIŢII ÎN CONDUCERE

Simultan cu complectarea cadrelor technice, conducătorii roş-albaştrilor şi-au asigurat noui colaboratori; este o dovadă că cei ce deţin demnităţi în clubul fost campion naţional nu le-au transformat în patrimonii personale, pentru satisfacerea unor exigenţe de orgoliu dirigent, ci rămân în serviciul unei idei, întru realizarea unui scop cu rezultate prielnice sportului românesc.

Juventusul numără, aşadar, printre conducătorii săi, pe d-nii: ing. Runcan, ing. Polizu şi av. Jean Popescu, personalităţi cu notoriu prestigiu în viaţa publică, intraţi în sport cu o educaţie şi posibilităţi ce se cer negreşit canalizate în spiritul marei opere pe care o începe Juventusul.

Recepţia oficială a nouilor membrii conducători se va face în cursul unei şedinţie speciale.

Pentru o cât mai utilă descongestionare a angrenajului dirigent şi accentuarea posibilităţilor de conducere, s’a hotărât, în şedinţa de aseară, instituirea unui Comitet Superior de Direcţie.

Au fost desemnaţi membrii: d-nii Cezar Popescu, Ţane Săvulescu şi Ion G. Tomaziu.

În spiritul aceluiaş principiu, s’au constituit şi două comisiuni ajutătoare, – de specialitate: comisia financiară – reunind pe d-nii: Capşa, ing. Alex. Polissu şi av. Jean Popescu şi comisia technică – cuprinzând pe d-nii: av. Sever Alexandrescu, cpt. Herter şi av. D. Danielopol.

*

E cazul să mai adăugăm că faţă de esenţialele prefaceri ale grupării, d. Dem. Danielopol care

demisionase din postul de secretar general, a revenit asupra hotărârii sale, încadrându-se noului ritm.

UN EFECTIV DEOSEBIT: DOUĂ DUZINI DE FOOTBALLIŞTI

Şi, în el, nouile achiziţii technice, jucători cu valoare confirmată sau elemente de mare viitor foot-ballistic.

Fireşte, nu e cazul şi nici locul să stăruim, acum, în comentarii technice; ţinem însă, – cu titlu informativ – să arătăm că Duminică, roş-albaştrii fac un antrenament public în cursul căruia utilizează următoarele garnituri:

Echipa roşie: Alecovici (Endreffi), Dragomirescu, Drăgulescu, Brandabura, Micu, Petrescu, Oană, Schira, Zăinescu, Dunăreanu, Naciu.

Echipa albastră: Sadovsky (Ego Munteanu), Cotruţă, Dimitriu, Tănăsescu, Flamaropol, Gorgorin (Pepelea), Georgescu, Drăgan, Korony, Prassler, Vulcănescu.

E, după cum se vede, un lot de jucători în care figurează şi arădanii Prasler şi Sadovsky despre a căror transferare ne ocupăm în altă parte a ziarului.

   – F. –”

(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul XV, No. 2839, Sâmbătă, 30 Iulie 1938).

La instalarea în fruntea grupării, într-o scurtă cuvântare, ing. Cezar Popescu făcea cunoscut ţelul său de a face din Juventus un club puternic: Juventusului îi sunt destinate mari realizări în sportul românesc căruia Regele Poporului i-a deschis primele drumuri.” Acesta era şi motivul pentru care atrăsese alături de el, în comitetul superior al clubului, o serie de personalităţi publice cu funcţii importante. Din această categorie, cei mai „grei” erau Ion G. Tomaziu – diplomat în ştiinţe economice, Constantin N. Capşa – secretar general al societăţii petroliere „Astra Română” şi ing. Alexandru Polizu – director general în Ministerul Economiei naţionale. Datorită manevrelor financiare ale abilului său preşedinte, Comitetul de Conducere al clubului Juventus a reuşit să asigure un confort financiar tuturor celor 25 de componenţi ai lotului. Atât preşedintele fotbaliştilor în albastru-roşu, cât şi membrii Comitetului, erau convinşi că echipa lor va câştiga campionatul. Şi, cu un optimism exagerat, toată suflarea juventustă aştepta cu nerăbdare începerea competiţiei. Lupta pentru titlu se anunţa deosebit de palpitantă şi echilibrată între cele patru candidate: Ripensia Timişoara şi bucureştenele Venus, Rapid şi Juventus.AS Distributia

Tot cu prilejul instalării sale, Cezar Popescu propunea începerea unei colaborări interesante cu tânărul club „Distribuţia”. Cine era acesta? O asociaţie sportivă nou-înfiinţată, fiind reprezentanta petroliştilor în peisajul fotbalistic bucureştean. Echipamentul acesteia era de culoare galbenă. În primul său an de activitate, gruparea antrenată de cunoscutul jucător al vremii Tiberiu Szilard II evoluase în categoria a III-a valorică. Aceasta câştiga seria fără eşecuri, cu un avans de cinci puncte. Adunase opt succese şi două remize, obţinând dreptul de promovare în categoria „Promoţie”. Comisia districtuală Bucureşti avea să-i refuze, însă, acest drept, înscriind-o pentru ediţia de campionat 1938/39 tot în ultimul eşalon fotbalistic. Echipa se afla sub conducerea administrativă a directorului I. A. Selagianu, iar conducerea tehnică era asigurată de ing. Lazaride. Baza sportivă a clubului petrolist, care avea mai toate ramurile sportive, se găsea la Mogoşoaia şi dispunea de vestiare cu băi şi duşuri.

În urma încheierii colaborării dintre cele două entităţi sportive, echipa petrolistă urma să devină pepiniera juventiştilor. În acest sens, la începutul lui martie 1939, înaintea reluării campionatului districtual, trei jucători ai clubului albastru-roşu erau trimişi la „satelitul” Distribuţia. AS DistributiaGruparea petrolistă era liderul categoriei a III-a, seria A, cu punctaj maxim, realizat în 8 jocuri, şi un golaveraj de excepţie: 49:7. Astfel, Mihai Flamaropol, Ion Drăgan şi Victor Constantinescu puneau serios umărul la realizarea unei promovări previzibile. Aveau să fie organizate şi două jocuri cu carecter amical, evident pe terenul de la Mogoşoaia. Ideea unei colaborări reciproce nu era tocmai întâmplătoare. Avea un suport foarte logic şi întemeiat. Inginerul Cezar Popescu, şeful clubului Juventus, era tocmai directorul general al societăţii Distribuţia, dar, în acelaşi timp, şi preşedinte de onoare al asociaţiei sportive cu acelaşi nume. Instituţia pe care acesta o conducea se ocupa cu distribuirea produselor din domeniul petrolier. Iată, deci, că bazele „aplecării” Juventusului către ramura „aurului negru” erau puse încă din vara anului 1938, mai întâi, prin unii dintre conducătorii săi, apoi tot mai pregnant de-a lungul timpului prin sprijinul material şi logistic din ce în ce mai consistent oferit de petrolişti.

Campionatul a pornit la drum duminică, 28 august. În uvertura etapei de start, Juventus juca, în deplasare, meciul cu Rapid Bucureşti cu o zi mai devreme. Oaspeţii au luat toate punctele şi, după trei ani, reuşeau să pornească la drum cu dreptul. Întâiul lider al campionatului, fie şi pentru o zi, Juventus nu avea să părăsească Bucureştiul în următoarea etapă, când întâlnea Sportul Studenţesc într-un derby inedit. Studenţii se aflau pe locul secund, după ce realizaseră scorul etapei: 7-1 cu arădenii de la AMEFA. Echipa clubului albastru-roşu avea să se recunoască învinsă la mare luptă, iar „alb-negrii” şi-au păstrat şefia clasamentului. După doar o săptămână, băieţii preşedintelui Cezar Popescu aveau de susţinut, tot în Capitală, un examen extrem de dificil. Aveau de înfruntat campioana Ripensia, cea care, cu numai două luni şi jumătate în urmă, la 3 iulie 1938, o elimina din Cupa Europei Centrale pe faimoasa echipă italiană FC Milano.Ripensia

Juventiştii au făcut furori, reuşind o victorie senzaţională în dauna aceloraşi bănăţeni (cu două excepţii) care, prin eliminarea echipei italiene scriseseră o pagină de aur în istoria fotbalului românesc. Elevii tandemului Coloman Braun – Ladislau Csillag aveau să-i umilească, pur şi simplu, pe campionii în exerciţiu, cu un nesperat 7-2 (5-1), cu cinci goluri marcate într-un răstimp de numai 18 minute! La mai puţin de 35 de minute de la fluierul de start, juventiştii aveau un incredibil 5-0! Cu un Traian Zăinescu (autorul unei „triple” în mai puţin de 20 de minute) şi un Vasile Naciu (cu o realizare similară coechipierului său) irezistibili, se revanşau, astfel, cu vârf şi îndesat, pentru cele două înfrângeri din ediţia trecută de campionat. După eliminarea din Cupă, din noiembrie 1937, cu 1-5, aceasta era cea de-a doua umilinţă îndurată de bănăţeni în faţa elevilor lui Cibi-baci în interval de numai zece luni. După doar trei runde, juventiştii erau pe ultima treaptă a podiumului, la egalitate perfectă cu cei de la Victoria Cluj.

Un nou derby de clasament era programat şi în etapa a IV-a. De această dată, sub Dealul Feleacului. Imediat după startul partidei, oaspeţii au şi deschis tabela. În 30 de minute şi-au dublat avantajul. După o oră de joc conduceau cu scor de forfait. În tot acest timp, gazdele şi-au tot creat ocazii de gol, dar Robert Sadowsky, aflat în zi de graţie, a fost de-a dreptul imbatabil. La finalul partidei au punctat şi gazdele. În urma acestui succes, Juventus devenea vicelider, în urma Venusului (6-0 cu Gloria CFR Arad), dar „luând faţa” Sportului Studenţesc (1-1 la Baia Mare). Ocupantele podiumului aveau câte 6 puncte, „negrii” şi „alb-negrii” fiind singurii neînvinşi. Urma o nouă etapă ce aducea Juventusului un alt derby de clasament, dar şi de tradiţie, confruntarea cu Venus, vicecampion al ţării. Gândul că ar putea ajunge în onoranta postură de „şefi” ai clasamentului, se pare că i-a făcut pe fotbaliştii în albastru şi roşu să se supraevalueze, pentru că meciul de acasă cu oamenii temutului general Gabriel Marinescu avea să le aducă al doilea eşec. Înfrângerea îi cobora numai o treaptă a podiumului pe oamenii preşedintelui Cezar Popescu, deoarece şi studenţii pierdeau în faţa Gloriei CFR, la Arad (1-4). Câştigătorii derbyului îşi consolidau locul din fruntea ierarhiei. Pentru discipolii lui Coloman Braun, avea să mai urmeze un nou eşec, în deplasarea de la Arad (1-3 cu cei de la AMEFA), unde nu gazdele s-au impus, ci oaspeţii au pierdut. Juventiştii se aflau, de-acfaza din meciul Juventus - Gloria 4-0um, pe tobogan, coborând pe poziţia a V-a. Şi era abia jumătatea turului.

După un succes net (4-0) acasă, cu cealaltă grupare arădeană, Gloria CFR, au urmat două înfrângeri. Mai întâi, în deplasarea de la Timişoara, cu Chinezul (1-5), apoi acasă, cu Carpaţi – noul nume al lui Phoenix – Baia Mare (1-2). Şi ajungeau acum pe poziţia a VIII-a. Mai erau de disputat numai două runde până la vacanţa de iarnă. Programul aducea în faţa echipei clubului cu sediul în strada Matei Millo pe cele două grupări urcate din B. Ambele se zbăteau în mlaştina clasamentului, cu câte 6 puncte fiecare. Cu ploieştenii de la Tricolor CFPV, Juventusul dădea piept în Capitală. Gazdele s-au impus clar (2-0) şi priveau optimiste, de pe locul al V-lea, confruntarea ultimei runde, de la Reşiţa, cu UDR-ul aflat pe ultimul loc, cu numai o singură victorie. Contrar tuturor aşteptărilor, gazdele s-au impus, după ce pauza i-a găsit pe vizitatori în avantaj. Discipolii lui Coloman „Cibi” Braun terminau turul pe locul al VIII-lea, cu 10 puncte şi cu un golaveraj uşor supraunitar (22:19), mulţumită victoriei categorice împotriva Ripensiei.

La 15 februarie 1939, era înfiinţată „Asociaţia antrenorilor de football”. Printre fondatori se numărau şi doi tehnicieni care îmbrăcaseră tricoul albastru-roşu: Coloman Braun şi Carol Maior (I). Acestora, care aveau statut de membri fondatori, li se adăuga, printre alţii, un alt ex-juventist de marcă: Rudolf (Rudy) Wetzer (I), desemnat în calitate de preşedinte al forului nou-înfiinţat.

În mod surprinzător după situaţia din clasament, în pauza de iarnă, pe banca tehnică a Juventusului era instalat Iosif Korony, încă jucător al echipei. Startul returului s-a dat la 26 februarie. Juventusul şi-a luat revanşa pentru prima înfrângere din tur şi a întrecut Sportul Studenţesc, tot la limită (2-1). Victoria îi urca pe „roş-albaştri” pe poziţia a V-a. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat după o săptămână, când UDR-ul reşiţean reuşea, în ultimul minut, să obţină o remiză nesperată la un moment dat. Punctul pierdut de oamenii lui Cezar Popescu nu se reflecta în niciun fel în ierarhia la zi. Urma întâlnirea de pe teren propriu cu Victoria Cluj. Ardelenii aveau un punct mai mult decât gazdele şi erau poziţionaţi în clasament un loc mai sus. Rezultatul rundei precedente avea să fie bisat, dar cu o modificare. La pauză era deja consemnat rezultatul final, după ce oaspeţii avuseseră un avans de două goluri după numai 16 minute de la fluierul de start. Remiza păstra neschimbate poziţiile din clasament ale ambelor combatante.

În diminica Paştelui, deplasarea în vecini, la Ploieşti, s-a soldat cu un eşec. La limită ce-i drept, dar tot o înfrângere era. Supărarea avea să fie dată repede uitării odată cu succesul din propriul fief, în dauna Chinezului, cu 5-3 (4-0). La jumătatea returului juventiştii erau pe locul al IV-lea, cu 16 puncte şi un golaveraj supraunitar (34:30), cu trei puncte mai puţin decât Carpaţi Baia Mare aflată în mod surprinzător, pe ultima treaptă a podiumului. În afara succesului obţinut în dauna bănăţenilor, fotbaliştii clubului albastru-roşu mai aveau şi un alt motiv de satisfacţie. Cu „tripla” realizată în acel meci, Iulian Prassler trecea în fruntea golgeterilor României, cu 13 reuşite. Din păcate, avea să vină o serie de două etape în care elevii lui Iosif Korony nu au mai luat nici un punct. Mai întâi băimărenii de la Carpaţi, acasă la ei, iar mai apoi Rapidul de Giuleşti îşi treceau toate punctele în cont. Feroviarii au rezolvat ecuaţia învingătorului prin patru goluri reuşite într-o jumătate de oră în actul secund. Juventusul cobora pe poziţia a VIII-a. După umilinţa din jocul cu giuleştenii, mai marii clubului hotărau înlocuirea lui Iosif Korony de pe banca tehnică. În locul său era reinstalat Gyula Dobo. Au urmat două etape în urma cărora juventiştii duceau la patru numărul meciurilor fără victorie. Deplasările de pe terenurile grupărilor de la extremităţile clasamentului la zi, ale deja campioanei Venus şi cel arădean al Gloriei CFR, se soldau cu remize, la scor identic. Aşa se face că oamenii preşedintelui Cezar Popescu ajungeau tocmai pe poziţia a X-a cu 18 puncte. Ecartul faţă de ultimele două clasate, aflate la egalitate de puncte, era de numai trei lungimi. La fel de adevărat era faptul că echipele înşirate între locurile al V-lea şi al IX-lea aveau câte 19 puncte fiecare. Ierarhia golgeterilor era, şi ea, la fel de echilibrată la vârf. Înaintea juventistului Iulian Prassler, care avea 13 goluri marcate, se aflau doar timişorenii Klimek (Chinezul) şi Marcu (Ripensia), cu câte 15 reuşite fiecare. Mai erau de disputat două runde. Evoluţiile, ca şi rezultatele, au fost contradictorii. Deplasarea de la Timişoara, în fieful Ripensiei, aflată pe locul secund, a fost materializată de Ilie Oană într-un succes nesperat ce urca Juventusul pe treapta a VI-a. „Roş-albaştrii” scăpau definitiv de emoţii. În a patra zi de cireşar, în etapa finală, aveau de dat piept cu arădenii AMEFA-ei, ajunşi pe ultima treaptă a podiumului. La fel ca în urmă cu o săptămână, tot oaspeţii s-au impus, şi tot cu acelaşi scor. Eşecul îi fixa pe juventişti, la final, pe locul al VIII-lea. O victorie i-ar fi plasat pe poziţia a V-a. Oricum, era prea puţin pentru aspiraţiile şi pretenţiile inimosului preşedinte juventist, dar şi ale membrilor Comitetului de Conducere al clubului. Golgeterul Iosif Iulian Prassler nu mai reuşea să puncteze în ultimele runde, aşa încât, cele 13 goluri l-au clasat pe treapta a V-a în topul puncheurilor Diviziei A. Îl devansau Adalbert Marcu (Ripensia), cu 21 de goluri, Iuliu Baratky (Rapid), cu 17, Ştefan Klimek (Chinezul), cu 15 şi Daniel Bătrân (AMEFA), cu 14, ultimul întrecându-l pu juventist datorită golului victorios din meciul direct.

La finalul ediţiei de campionat 1938/39, în categoria a III-a a campionatului districtual Bucureşti, echipa AS Distribuţia câştiga detaşat seria A, obţinând o promovare „en fanfare”. Gruparea petroliştilor s-a detaşat de restul competitoarelor, realizând o linie de clasament impresionantă. A reuşit nu doar să câştige toate cele 16 meciuri, ci şi să realizeze un golaveraj de excepţie: 112:12!!!

În Cupa României, acolo unde s-au înscris numai 132 de echipe, cu 56 mai puţin decât în ediţia precedentă, parcursul echipei în albastru-roşu a fost unul foarte scurt. La fel ca şi în optimile ediţiei precedente, desfăşurate în martie, Venus„naşii” juventiştilor aveau să fie tot „negrii” Venusului, de astă dată în şaisprezecimile jucate la 13 noiembrie 1939. Doar că acum victoria o realizau în timpul regulamentar. După desfăşurarea ostilităţilor, succesul nu era pus la îndoială, însă valabilitatea golului de 1-0, da. Despre ce era vorba? La o aglomeraţie de jucători în faţa porţii juventiste, mingea trimisă spre poartă, a fost deviată, se pare, de fundaşul Avram Dragomirescu, dar portarul Robert Sadowsky a prins-o în preajma liniei porţii şi a tras-o, apoi, la piept. Pe de o parte, jucătorii Venusului solicitau arbitrului Constantin Iliescu validarea golului, încurajaţi şi de prezenţa în tribună a „stăpânului” lor, temutul general Gabriel Marinescu, ajuns între timp ministru de interne, pentru o scurtă perioadă de timp, ce-i drept. Pe de altă parte, juventiştii încercau să-l convingă pe cunoscutul cavaler al fluierului că mingea nu depăşise linia porţii. Decizia era greu de luat având în vedere rapiditatea cu care s-a desfăşurat faza. Avizat însă de păţania colegului său de breaslă, doctorul Gabriel Rusu din Cluj, silit să renunţe la arbitraj în urma unei decizii ce nu a fost pe placul generalului Marinescu, arbitrul bucureştean a decis validarea punctului revendicat de „negri”. Ce l-a determinat pe arbitrul Tică Iliescu în luarea importantei decizii? În ediţia precedentă a Cupei României, Venusul fusese eliminată din competiţie în semifinale de Rapid, în urma unui succes cu 2-1 pe dreptunghiul verde. Neacceptând defel înfrângerea, neexistând noţiunea de „fair-play” pentru el, generalul Marinescu, zis „Împăratul”, omul de încredere al regelui Carol al II-lea, a înaintat un memoriu Federaţiei Române de Fotbal Asociaţie, for al cărui vicepreşedinte era chiar generalul. În petiţia respectivă se reclama arbitrajul clujeanului care, în opinia sa, fusese unul părtinitor, precum şi prezenţa în incinta terenului de joc a unor spectatori (n. a. care nu mai încăpuseră în tribune, între cei aproximativ 30.000 de spectatori). Ce urmări a avut acel demers? Comisia de organizare şi desfăşurare a Cupei României a dispus rejucarea semifinalei respective, iar arbitrul internaţional Gabriel Rusu şi-a anunţat retragerea din activitate. Datorită puternicei influenţe exercitate de atotputernicul preşedinte al Venusului, se pare că arbitrul Constantin (Tică) Iliescu s-a orientat astfel încât să nu-şi pericliteze statutul şi activitatea internaţională.

Campionatul Naţional Divizia ARapid

27.08.1938 Rapid Bucureşti – Juventus Bucureşti 0-1 (0-0) A marcat: I. Prassler (’58). FC Rapid: 1. P. Rădulescu – 2. N. Roşculeţ, 3. Şt. Wetzer II – 4. V. Cossini, 5. Gh. Răşinaru, 6. L. Raffinsky – 7. I. Bogdan, 8. I. Moldoveanu, 9. Şt. Auer, 10. I. Baratky, 11. Al. Cuedan. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Aurel Stanciu (Cluj). Stadion:CFR – Giuleşti.

11.09.1938 Sportul Studenţesc Bucureşti – Juventus Bucureşti 1-0 (0-0) A marcat: I. Mihăilescu (’60). Sportul Studenţesc: 1. M. Constantinescu – 2. Duce Coe, 3. M. Bădulescu – 4. T. Dumitrescu, 5. Al. Drăgan, 6. C. Mitan – 7. D. Schulder, 8. I. Mihăilescu, 9. M. Marinescu, 10. Tr. Ştefănescu, 11. Gh. Popescu. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Valeriu (Sony) Niculescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Aurel Creţu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

18.09.1938 Juventus Bucureşti – Ripensia Timişoara 7-2 (5-1) Au marcat: Tr.Zăinescu (’15, ’21, ’33), V. Naciu (’26, ’53, ’61), I. Oană (’31) / Ad. Marcu (’40), Şt. Dobay (’57). Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Ripensia: 1. D. Pavlovici – 2. R. Bürger, 3. V. Chiroiu – 4. P. Gall, 5. R. Kotormany, 6. C. Lazăr – 7. S. Bindea, 8. Gh. Ciolac, 9. Ad. Marcu, 10. Al. Schwartz, 11. Şt. Dobay. Arbitri: Emil Kroner – A. Guţescu, A. Mihu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.8

02.10.1938 Victoria Cluj – Juventus Bucureşti 1-3 (0-2) Au marcat: V. Pop III (’89) / I. Prassler (’3), Tr. Zăinescu (’32, ’61). Victoria: 1. Gh. Boşneac – 2. Gh. Cociuban I, 3. I. Felecan I – 4. Ad. Pal, 5. V. Pop III, 6. G. Nistor – 7. T. Ţăranu, 8. E. Szantay, 9. Şt. Martin, 10. T. Felecan II, 11. V. Căpuşan. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Nicolae Schira, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Adalbert Ritter (Timişoara). Stadion: Municipal – Cluj.

08.10.1938 Juventus Bucureşti – Venus Bucureşti 1-3 (1-2) Au marcat: I. Korony (’36) / K. Humis (’4, ’67), I. Bodola (’11). Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Nicolae Petrescu, 5. Iosif Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Nicolae Schira, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Venus: 1. M. David – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. A. Bărbulescu, 5. V. Gain, 6. R. Demetrovici – 7. C. Orza, 8. S. Ploeşteanu, 9. I. Bodola, 10. K. Humis, 11. Tr. Iordache. Arbitri: Petre Kroner – L. Caciuc, A. Mihu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

16.10.1938 AMEFA Arad – Juventus Bucureşti 3-1 (2-0) Au marcat: I. Reinhardt (’2), D. Bătrân (’8), Şt. Pernecky (’48) / I. Prassler (’78). AMEFA: 1. F. Gerold – 2. I. Slivăţ, 3. Al. Kovacs – 4. I. Szurdi, 5. Ad. Szabo, 6. Z. Szanislo II – 7. C. Bermoser, 8. I. Leb, 9. Şt. Pernecky, 10. I. Reinhardt 11. D. Bătrân. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Alexandru Porojan, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Nicolae Schira, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Valeriu (Sony) Niculescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Gabriel Rusu (Cluj). Stadion: Gloria – Arad.

23.10.1938 Juventus Bucureşti – Gloria CFR Arad 4-0 (1-0) Au marcat: Tr. Zăinescu (’25), L. Dunăreanu (’70, ’75), I. Oană. Juventus:1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Gloria CFR: 1. M. Schneider – 2. Şt. Variassy, 3. V. Volintir – 4. I. Şiclovan, 5. I. Marienuţ, 6. V. Sab – 7. P. Igna, 8. L. Micola, 9. I. Fritz, 10. I. Henegar, 11. Gh. Mercea. Arbitru: Petru Vasile (Constanţa). Stadion:Venus.

30.10.1938 Chinezul TimişoaraJuventus Bucureşti 5-1 (2-1) Au marcat: Şt. Klimek (’11, ’18, ’70, ’80), I. Bajusz (’58) / I. Oană (’31). Chinezul: 1. Roess – 2. Ad. Rokk, 3. Şt. Kohl – 4. Ad. Schaff, 5. I. Hoffmann, 6. I. Wetzer III – 7. Şt. Cucula, 8. M. Glasz, 9. Şt. Klimek, 10. I. Bajusz, 11. P. Maliţa. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iulian Prassler, 9. Traian Zăinescu, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Gabriel Rusu (Cluj). Stadion: Banatul – Timişoara.

06.11.1938 Juventus Bucureşti – FC Carpaţi Baia Mare 1-2 (1-0) Au marcat: I. Prassler (pen.) / A. Szöke (’65, ’88). Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Ladislau Micu 6. Ladislau Palmer – 7. Ilie Oană, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Iosif Korony, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. FC Carpaţi: 1. G. Hevessy – 2. Al. Ardoş, 3. Şt. Holtzmann – 4. I. Szereny II, 5. E. Ghidali, 6. Gh. Kert – 7. D. Oprea, 8. A. Telegdy, 9. Szereny III, 10. L. Szereny IV, 11. A. Szöke. Arbitru: Iancu Ceaureanu (Bucureşti). Stadion:Venus.

20.11.1938 Juventus Bucureşti – Tricolor CFPV Ploieşti 2-0 (1-0) A marcat: I. Prassler (’17, ’72). Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Ladislau Palmer, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Tricolor CFPV: 1. E. Schramek – 2. K. Hetzer, 3. P. Dunăreanu – 4. I. Pop, 5. I. Lupaş, 6. A. Mosco – 7. I. Dick, 8. N. Kovacs I, 9. Şt. Ştefănescu, 10. E. Cocsis, 11. Ad. Bocşa. Arbitru: Petre Vuia – A. Ţovaru, A. Ştefănescu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

27.11.1938 UDR Reşiţa – Juventus Bucureşti 2-1 (0-1) Au marcat: I. König, M. Zsizsik / I. Korony (’18). UDR: 1. R. Fülop – 2. I. Fodor, 3. I. Alaşiu – 4. N. Popa, 5. I. Csipay, 6. E. Lakatoş – 7. D. Neagrău, 8. M. Păcuraru, 9. I. Cucerda, 10. M. Zsizsik, 11. I. König. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ladislau Palmer, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Gheorghe Vulcănescu. Arbitru: Anton Mureşan (Cluj). Stadion: Orăşenesc – Reşiţa.

 

  Venus     Bucureşti 11 7 4 0 26 : 9 18p
  Ripensia   Timişoara 11 6 3 2 30 : 21 15p
  FC Carpaţi     Baia Mare 11 5 3 3 18 : 16 13p
  AMEFA   Arad 11 5 2 4 25 : 25 12p
  Sportul studenţesc   Bucureşti 11 5 2 4 18 : 19 12p
  FC Rapid     Bucureşti 11 4 3 4 15 : 11 11p
  Victoria   Cluj 11 5 0 6 22 : 18 10p
  Juventus     Bucureşti 11 5 0 6 22 : 19 10p
  Chinezul   Timişoara 11 3 3 5 25 : 27 9p
  UDR   Reşiţa 11 2 4 5 10 : 17 8p
  Tricolor CFPV     Ploieşti 11 3 1 7 10 : 24 7p
  Gloria CFR     Arad 11 2 3 6 13 : 28 7p

 

25.02.1939 Juventus Bucureşti – Sportul Studenţesc Bucureşti 2-1 (1-1) Au marcat: I. Prassler (’28, ’46) / Gh. Popescu (’7). Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Cezar Drăgulescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Ladislau Palmer, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Sportul Studenţesc: 1. M. Constantinescu – 2. Duce Coe, 3. M. Bădulescu – 4. Tache Dumitrescu, 5. Al. Drăgan, 6. C. Mitan – 7. D. Schulder, 8. I. Mihăilescu, 9. M. Marinescu, 10. Tr. Ştefănescu, 11. Gh. Popescu. Arbitru: Petre Vuia (Bucureşti). Delegat federal: mr. Dumitrescu. Stadion:CFR – Giuleşti.

05.03.1939 Juventus Bucureşti – UDR Reşiţa 2-2 (0-1) Au marcat: I. Prassler (’57), I. Oană (’65) / König (’12, ’90). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Cezar Drăgulescu – 4. Nicolae Gorgorin, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Iulian Prassler. UDR: 1. R. Fülop – 2. I. Fodor, 3. I. Alaşiu – 4. N. Popa, 5. I. Csipay, 6. E. Lakatoş – 7. P. Micu, 8. M. Păcuraru, 9. M. Zsizsik, 10. D. Neagrău, 11. I. König. Arbitru: Teofil Morariu (Oradea). Delegat federal: Marcel Constant. Stadion:Venus.

11.03.1939 Juventus Bucureşti – Victoria Cluj 2-2 (2-2) Au marcat: I. Prassler (’25), L. Dunăreanu (’30) / T. Felecan II (’6), M. Cociuban II (’16). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Nicolae Cotruţă, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Nicolae Schira, 8. Ilie Oană, 9. Lambru Dunăreanu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Victoria: 1. A. Sepci – 2. Gh. Cociuban I, 3. I. Felecan I – 4. Ad. Pal, 5. V. Pop III, 6. G. Nistor – 7. T. Ţăranu, 8. E. Szantay, 9. M. Cociuban II, 10. T. Felecan II, 11. V. Căpuşan. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti). Delegat federal: N. Urzică. Stadion:Venus.

09.04.1939 Tricolor CFPV Ploieşti – Juventus Bucureşti 1-0 (1-0) A marcat: E. Cocsis (’36). Tricolor CFPV: 1. E. Schramek – 2. K. Hetzer, 3. P. Dunăreanu – 4. A. Mosco, 5. I. Lupaş, 6. I. Kovacs II – 7. I. Dick, 8. Ad. Bocşa, 9. S. Bartunek, 10. N. Kovacs I, 11. E. Cocsis. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Ioan Dumitriu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Lambru Dunăreanu, 9. Traian Zăinescu, 10. Iulian Prassler, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Gabriel Rusu (Cluj). Stadion: Tricolor CFPV – Ploieşti.Chinezul Timisoara

16.04.1939 Juventus Bucureşti – Chinezul Timişoara 5-3 (4-0) Au marcat: I. Prassler (’5 – pen., ’16, ’56), I. Oană (’15), L. Dunăreanu (’17) / A. Thierjung (’54), A. Szilard I (’64), Şt. Klimek (’77). Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Ladislau Palmer, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Chinezul: 1. Al. Leitersdorf – 2. Ad. Rokk, 3. Şt. Kohl – 4. I. Wetzer III, 5. I. Hoffmann, 6. I. Loszoncz – 7. A. Szilard I, 8. I. Bajusz, 9. Şt. Klimek, 10. Şt. Cucula, 11. A. Thierjung. Arbitri: Gabriel Rusu (Cluj) – Al. Stăncescu, Şt. Bărbulescu (Bucureşti). Delegat federal: Marcel Constant. Stadion:Unirea Tricolor.

23.04.1939 FC Carpaţi Baia Mare – Juventus Bucureşti 2-1 (0-1) Au marcat: I. Hanga (’75 – pen.), A. Szöke (’80) / I. Oană (’35). FC Carpaţi: 1. G. Hevessy – 2. Al. Ardoş, 3. V. Damian – 4. Gh. Kert, 5. E. Ghidali, 6. I. Szereny II – 7. D. Oprea, 8. Hanga, 9. A. Szöke, 10. L. Szereny IV, 11. A. Telegdy. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Iosif Micu, 6. Ladislau Palmer – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Gabriel Rusu (Cluj). Stadion:Municipal – Baia Mare.

30.04.1939 Juventus Bucureşti – FC Rapid Bucureşti 0-4 (0-0) Au marcat: I. Moldoveanu (’56), I. Baratky (’77, ’86), V. Cossini. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Ladislau Micu, 6. Ladislau Palmer – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. FC Rapid: 1. P. Rădulescu – 2. I. Lengheriu, 3. Z. Marton – 4. V. Cossini, 5. Gh. Răşinaru, 6. I. Costea – 7. A. Horotan, 8. I. Moldoveanu, 9. I. Baratky, 10. Şt. Auer, 11. I. Bogdan. Arbitri: Teofil Morariu (Oradea) – M. Ganţu, V. Georgescu (Bucureşti). Delegat federal: mr. Cruţescu. Stadion:ANEF.

10.05.1939 Venus Bucureşti – Juventus Bucureşti 1-1 (0-1) Au marcat: I. Bodola (’75) / L. Dunăreanu (’45). Venus: 1. N. Iordăchescu – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. A. Bărbulescu, 5. V. Gain, 6. R. Demetrovici – 7. C. Orza, 8. S. Ploeşteanu, 9. I. Bodola, 10. T. Beffa, 11. N. Ene. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Anton Mureşan (Cluj). Stadion:Venus.

14.05.1939 Gloria CFR Arad – Juventus Bucureşti 1-1 (0-0) Au marcat: V. Tudor (’63) / I. Oană (’89). Gloria CFR: 1. Fr. Theimer – 2. Şt. Variassy, 3. V. Volintir – 4. I. Şiclovan, 5. T. Codreanu, 6. L. Micola – 7. V. Tudor, 8. Gh. Mercea, 9. I. Fritz, 10. C. Regner, 11. I. Henegar. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Nicolae Petrescu, 5. Iosif Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Gabriel Rusu (Cluj). Delegat federal: lt. Veleriu Bugariu. Stadion: Gloria – Arad.

28.05.1939 Ripensia Timişoara – Juventus Bucureşti 0-1 (0-0) A marcat: I. Oană (’68). Ripensia: 1. D. Pavlovici – 2. R. Bürger, 3. C. Regdom – 4. T. Nagy, 5. N. Simatoc, 6. T. Tabacu – 7. S. Andreescu, 8. I. Oprean, 9. D. Mioc, 10. Ad. Marcu, 11. Şt. Dobay. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Ladislau Palmer, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Petru Vasile (Constanţa). Stadion: Electrica – Timişoara.

04.06.1939 Juventus Bucureşti – AMEF Arad 0-1 (0-1) A marcat: D. Bătrân (’23). Juventus: 1. Robert

Sadowsky – 2. Alexandru Şimşinovici, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ladislau Palmer, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iosif Korony, 9. Iulian Prassler, 10. Lambru Dunăreanu, 11. Vasile Naciu. AMEFA: 1. F. Gerold – 2. I. Slivăţ, 3. Ad. Szabo – 4. I. Szurdi, 5. Z. Szanislo II, 6. C. Szegedi – 7. C. Bermoser, 8. I. Leb, 9. I. Pinter, 10. Şt. Pernecky, 11. D. Bătrân. Arbitri: Teofil Morariu (Oradea) – D. Secuşan, V. Raţiu (Bucureşti). Stadion:Venus.

 

  Venus     Bucureşti 22 14 7 1 51 : 20 35p
  Ripensia   Timişoara 22 11 4 7 53 : 39 26p
  AMEFA   Arad 22 10 5 7 40 : 35 25p
  UDR   Reşiţa 22 9 5 8 30 : 33 23p
  FC Rapid     Bucureşti 22 8 5 9 40 : 33 21p
  Victoria   Cluj 22 9 3 10 38 : 38 21p
  FC Carpaţi     Baia Mare 22 8 5 9 25 : 35 21p
  Juventus     Bucureşti 22 8 4 10 37 : 37 20p
  Sportul studenţesc   Bucureşti 22 7 5 10 31 : 36 19p
  Chinezul   Timişoara 22 6 7 9 48 : 56 19p
  Tricolor CFPV     Ploieşti 22 7 3 12 23 : 38 17p
  Gloria CFR     Arad 22 5 7 10 27 : 43 17p

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1938/39: Gheorghe Brandabura (22, 11, 11), Nicolae Cotruţă (11, 10, 1), Avram Dragomirescu (22, 11, 11), Cezar Drăgulescu (2, 0, 2), Ioan Dumitriu (1, 0, 1), Lambru Dunăreanu (15, 6, 9), Ivan Endreffy (3, 1, 2), Nicolae Gorgorin (1, 0, 1), Iosif Korony (15, 7, 8), Ladislau Micu (22, 11, 11), Vasile Naciu (20, 10, 10), Valeriu Nicolae (Sony) Niculescu (2, 2, 0), Ilie Oană (19, 8, 11), Ladislau Palmer (8, 3, 5), Nicolae Petrescu (10, 5, 5), Alexandru Porojan (1, 1, 0), Iulian Iosif Prassler (21, 10, 11), Robert Sadowsky (19, 10, 9), Nicolae Schira (4, 3, 1), Alexandru Şimşinovici (1, 0, 1), Ioan Tănăsescu (2, 2, 0), Valentin Tătar Balint (7, 1, 6), Gheorghe Vulcănescu (1, 1, 0), Traian Zăinescu (11, 8, 3). ANTRENORI: Coloman Braun – principal şi Ladislau Csillag – secund (în tur), Iosif Korony (între etapele XII-XVIII) şi Gyula Dobo (între etapele IX-XXII). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri disputate, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1938/39:

13 GOLURI:                Iulian Iosif Prassler – 2 din penalty

8 GOLURI:                  Ilie Oană

6 GOLURI:                  Traian Zăinescu

5 GOLURI:                  Lambru Dunăreanu

3 GOLURI:                  Vasile Naciu

2 GOLURI:                  Iosif Korony

Cupa României

Şaisprezecimile de finală (13.11.1938)Venus

BUCUREŞTI: Venus Bucureşti (div. A) – Juventus Bucureşti (div. A) 2-1 (0-0) Au marcat: A. Dragomirescu (’60 – ag.), C. Orza (’63) / L. Palmer (’75). Venus: 1. M. David – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. R. Demetrovici, 5. V. Gain, 6. T. Beffa – 7. C. Orza, 8. S. Ploeşteanu, 9. K. Humis, 10. I. Bodola, 11. Tr. Iordache. Juventus: 1. Robert Sadowsky – 2. Avram Dragomirescu, 3. Nicolae Cotruţă – 4. Nicolae Petrescu, 5. Ladislau Micu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ilie Oană, 8. Iulian Prassler, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Vasile Naciu. Arbitri: Constantin Iliescu – V. Pop, C. Zahregianu (Bucureşti). Stadion: Venus.

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1938/39: Gheorghe Brandabura (1), Nicolae Cotruţă (1), Avram Dragomirescu (1), Cezar Drăgulescu (0), Ioan Dumitriu (0), Lambru Dunăreanu (0), Ivan Endreffy (0), Nicolae Gorgorin (0), Iosif Korony (0), Ladislau Micu (1), Vasile Naciu (1), Valeriu Nicolae (Sony) Niculescu (0), Ilie Oană (1), Ladislau Palmer (1), Nicolae Petrescu (1), Alexandru Porojan (0), Iulian Iosif Prassler (1), Robert Sadowsky (1), Nicolae Schira (0), Alexandru Şimşinovici (0), Ioan Tănăsescu (0), Valentin Tătar Balint (0), Gheorghe Vulcănescu (0), Traian Zăinescu (1) ANTRENORI: Coloman Braun – principal şi Ladislau Csillag – secund. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei este trecut numărul de meciuri disputate în Cupa României.

 

GOLGETERUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1938/39:

1 GOL:                         Ladislau Palmer

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1938/39: Gheorghe Brandabura (23, 22, 1), Nicolae Cotruţă (12, 11, 1), Avram Dragomirescu (23, 22, 1), Cezar Drăgulescu (2, 2, 0), Ioan Dumitriu (1, 1, 0), Lambru Dunăreanu (15, 15, 0), Ivan Endreffy (3, 3, 0), Nicolae Gorgorin (1, 1, 0), Iosif Korony (15, 15, 0), Ladislau Micu (23, 22, 1), Vasile Naciu (21, 20, 1), Valeriu Nicolae (Sony) Niculescu (2, 2, 0), Ilie Oană (20, 19, 1), Ladislau Palmer (9, 8, 1), Nicolae Petrescu (11, 10, 1), Alexandru Porojan (1, 1, 0), Iulian Iosif Prassler (22, 21, 1), Robert Sadowsky (20, 19, 1), Nicolae Schira (4, 4, 0), Alexandru Şimşinovici (1, 1, 0), Ioan Tănăsescu (2, 2, 0), Valentin Tătar Balint (7, 7, 0), Gheorghe Vulcănescu (1, 1, 0), Traian Zăinescu (12, 11, 1). ANTRENORI: Coloman Braun – principal şi Ladislau Csillag – secund (în tur), Iosif Korony (între etapele XII-XVIII) şi Gyula Dobo (între etapele IX-XXII). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

 

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1938/39, numărul jocurilor din campionat şi, respectiv, al celor din Cupa României.

 

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1938/39:

13 GOLURI:                 Iulian Iosif Prassler – 2 din penalty

8 GOLURI:                  Ilie Oa

6 GOLURI:                  Traian Zăinescu

5 GOLURI:                  Lambru Dunăreanu

3 GOLURI:                  Vasile Naciu

2 GOLURI:                  Iosif Korony

1 GOL:                         Ladislau Palmer

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1938/39:

(23)               Gheorghe Brandabura, Avram Dragomirescu, Ladislau Micu

(22)               Iulian Iosif Prassler

(21)               Vasile Naciu

(20)               Ilie Oană, Robert Sadowsky

(15)               Lambru Dunăreanu, Iosif Korony

(12)               Nicolae Cotruţă, Traian Zăinescu

(11)               Nicolae Petrescu

(9)                  Ladislau Palmer

(7)                  Valentin Tătar Balint

(4)                  Nicolae Schira

(3)                  Ivan Endreffy

(2)                  Cezar Drăgulescu, Valeriu Nicolae (Sony) Niculescu, Ioan Tănăsescu

(1)                  Ioan Dumitriu, Nicolae Gorgorin, Alexandru Porojan, Alexandru Şimşinovici, Gheorghe Vulcănescu

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.

 

Despre autor

Florian Tudorache

Florian Tudorache

Articole asemănătoare

0 comentarii

Încă nu sunt comentarii.

Nu există comentarii pentru moment, vrei să adaugi unul?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Ploiești
21°
cer acoperit de nori
humidity: 47%
wind: 7m/s NW
H 21 • L 21
22°
Sat
15°
Sun
16°
Mon
19°
Tue
Weather from OpenWeatherMap
  • :
  • :
Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresele ploiestipatrianoastra@yahoo.com, info@ploiestiulpatrianoastra.com, sau pe contul nostru de Facebook.

Cele mai citite articole

Sorry. No data so far.

Instagram

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

YouTube




Abonați-vă la newsletter

Curs valutar