File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXI – ”Promovare pentru niciunde”

EDIŢIA 1940/1941
PROMOVARE PENTRU NICIUNDE
Nefericitul episod al retrogradării a avut mai multe efecte negative. Era vorba de plecarea unui număr mare de jucători, demisia preşedintelui Cezar Popescu şi, în final, o hotărâre a Comitetului de Conducere de a nu înscrie gruparea în campionatul diviziei B. Mai mult, prin târg umbla vorba despre o măsură extremă: desfiinţarea clubului. Toate acestea se întâmplau pentru că Juventus trecea printr-o perioadă tulbure. Ajunsese un club sărac, intrat într-o criză financiară, şi nu mai putea să onoreze contractele, iar jucătorii părăseau gruparea nemaifiind plătiţi la timp. Ştirea alarmantă conform căreia clubul urma să dispară s-a transformat ulterior într-un simplu zvon sumbru. Treptat, lucrurile aveau să intre pe făgaşul normal odată cu revenirea la sentimente mai bune a inginerului Cezar Popescu. Salvarea avea să vină de la Societatea de distribuţie a petrolului şi produselor petroliere, care a preluat echipa. Astfel, Juventus îşi va schimba în timp denumirea, numele fiind întotdeauna legat de industria petrolului. Va deveni, pe rând, Distribuţia, Competrol, Partizanul, Energia şi Flacăra.
Aşa se face că fosta campioană a ţării se alinia la startul ediţiei de campionat 1940/41 a diviziei B, alcătuită din trei serii a câte opt echipe. Juventus a fost repartizată în seria a III-a geografică. Lotul fusese văduvit de multe valori. Astfel, nouă jucători, majoritatea lor componenţi de bază, părăseau corabia „roş-albaştrilor” pentru alte destinaţii. E vorba de Gheorghe Brandabura (la Venus Bucureşti), Lambru Dunăreanu (la Distribuţia Bucureşti),Valeriu (Sony) Niculescu (la Distribuţia Bucureşti, plecat apoi la Unirea Tricolor Bucureşti), Ladislau Palmer,Iulian Prassler (la UDR Reşiţa), Robert Sadowsky (la Rapid Bucureşti), Francisc Simko (la Mureşul Târgu Mureş),Constantin Stanciu (la Metalosport Bucureşti), Ştefan Variassy şi Gheorghe Vulcănescu. În locul acestora erau aduşi, de la grupări din categoriile inferioare, necunoscuţi precum: Constantin Barbaiani (ATC Târgovişte), Gheorghe Bărbulescu şi Ludovic Szika (Macabi Bucureşti), Nicolae Stănescu-Berbeacă (Socec Bucureşti), Paul Georgescu (Metalosport Bucureşti) şi Emil Zorca (Distribuţia Bucureşti).
Din cauza plecării lui Gheorghe Brandabura, banderola de căpitan al echipei era preluată de un alt internaţional. Ilie Oană era investit în onoranta postură. Ca soluţie viabilă pentru banca tehnică se apela la serviciile lui Carol P. Maior, un vechi juventist. Nu era abandonată nici varianta colaborării cu gruparea districtuală AS Distribuţia, folosită ca echipă satelit. Este limpede că unicul obiectiv pentru juventişti îl constituia revenirea printre cele mai bune echipe de fotbal ale ţării. Dintre colegele de serie, cea mai de temut adversară era gruparea Franco-Română din Brăila, una din cele patru câştigătoare ale precedentei ediţii a diviziei secunde. Aceasta îl avea în lotul său ca titular pe talentatul Ştefan Filotti, viitorul rapidist.
La 15 septembrie se dădea startul noii ediţii de campionat. Juventus debuta în deplasare, la Iaşi, cu Ateneul Tătăraşi. Şi nu o făcea oricum, ci en fanfare, cu un tonic 7-0, dătător de speranţe pentru realizarea obiectivului propus.
Duminică, 22 septembrie 1940, la orele 9.00, la sediul de pe str. General Budişteanu, nr. 11 bis, s-a desfăşurat Adunarea Generală extraordinară a clubului albastru-roşu, care, în urma votului exprimat, a mandatat următorul Comitet de Conducere: ing. CEZAR POPESCU – preşedinte; av. SEVER ALEXANDRESCU – vicepreşedinte; I. A. SELAGIANU – vicepreşedinte; EMIL STEGER – secretar general; P. ANGHEL, COSTANTIN N. CAPŞA, V. CLINCEANU, cpt. H. HERTER, PETRE IANCU, ing. T. IONESCU, av. MANOLESCU, ing. ALEXANDRU POLIZU, cpt. P. SLĂVESCU – membrii; A. PITICESCU, ŞTEFANŞOIGAN, I. STĂNCIULESCU – cenzori; N. DRĂGANOVICI, P. FLAMAROPOL, G. GLOGOJANU – cenzori supleanţi.
În aceeaşi duminică, dar după amiază, în cadrul rundei a II-a, era programat jocul de acasă cu bucureşteana Turda. Gazdele s-au impus la scor de tenis, după ce până la pauză marcaseră deja o mână de goluri. Juventiştii erau liderii seriei şi singurii cu punctaj maxim. După o săptămână, deplasarea de la Ploieşti se dovedea a fi una fructuoasă. Victorie detaşată, la scor, fără gol primit. Aproape de jumătatea lui brumărel, în a IV-a etapă, „roş-albaştrii” realizau scorul campionatului. A fost un meci disputat acasă, în care s-au răzbunat pe gălăţeni. Dar nu pe cei ai Gloriei CFR, care îi retrogradaseră cu patru luni în urmă, ci pe gruparea de la care îl transferaseră, cu ceva timp înainte, pe goalkeeperul Anghel Creţeanu. Mai bine de o duzină de goluri a încasat Dacia Vasile Alecsandri. Nouă într-o singură repriză, a doua!
A urmat apoi o deplasare… în Capitală, pentru confruntarea cu Olympia, penultima clasată, dar cu un meci restant. După o primă repriză echilibrată, oaspeţii şi-au dat drumul la joc şi la… goluri. Cu două runde până la vacanţa de iarnă, Juventusul, cu punctaj maxim şi cu un golaveraj de excepţie (37:7), se lăfăia în fotoliul şefului. La patru lungimi în urma liderului erau, la egalitate de puncte, în ordine, Turda (golaveraj 19:13) şi Franco-Română (13:10). La început de noiembrie, în penultima etapă, liderul avea de dat piept cu cea de-a treia clasată, echipa brăileană. Iniţial, jocul fusese programat să se dispute pe stadionul din Splaiul Independenţei, arena Venus fiind obişnuita „roş-albaştrilor”. Cu câteva excepţii, aici îşi disputaseră juventiştii meciurile de acasă de exact doi ani de zile. Stadionul avea să fie schimbat, însă, în mod cu totul surprinzător. Meciul derby al seriei a III-a din divizia B avea să se joace în Giuleşti, ca uvertură a partidei Rapid – FC Ploieşti, din divizia A. La pauză, tabela de marcaj era imaculată. La opt minute de la reluare, surpriză!, oaspeţii luau conducerea. Nu prea au avut timp să jubileze, pentru că Nicolae Stănescu-Berbeacă, vârful gazdelor, îşi făcea datoria după numai un minut. Dar nici gazdele n-aveau prea multă vreme pentru savurarea isprăvii. Se supărau singuri. Chiar unul de-al lor le strica bucuria. Nicolae Petrescu ţinea să marcheze şi el, neapărat. Dar din păcate, încurca porţile! Încă era destul timp până la fluierul final, mai bine de o jumătate de oră. Degeaba, însă! Elevii lui Carol Maior luau prima bătaie, tocmai acasă, tocmai de la cei de care se temeau cel mai mult în debutul ediţiei. Erau tot lideri, dar ecartul se redusese la numai două lungimi. Simţeau, de-acum, în ceafă răsuflarea băieţilor de pe malul Dunării. La 10 noiembrie, în runda finală a turului, se întorceau pe arena Venus pentru jocul cu dobrogenii. Repetau isprava rundei a IV-a: o altă victorie la diferenţă de 11 goluri. Oaspeţii nu pierdeau la zero pentru că acelaşi Nicky Petrescu îi punea iar nervii la încercare lui Ivan Endreffy. Nu-şi necăjea doar propriul portar. Dar atunci când lucrurile se termină cu bine tot răul e dat uitării. Brăilenii câştigau, şi ei, cu Prahova, dar la scor de forfait. La sfârşitul toamnei, la căderea cortinei, Juventus trona în fruntea ierarhiei la două lungimi faţă de locul secund. Discipolii lui Carol Maior realizau un golaveraj de invidiat: 50:10. Podiumul ierarhiei golgeterilor era colorat în întregime în albastru-roşu: Vasile Naciu – 14 puncte, Constantin Barbaiani – 9 şi Nicolae Stănescu-Berbeacă – 8.
Completarea lotului de jucători în pauza dintre tur şi retur era una dintre grijile diriguitorilor clubului. Returul se anunţa dificil, meciul cu Brăila se disputa „la ei”. În acest scop mai era transferat şi Alexandru Negrescu, de la Venus. Promovarea Juventusului în Divizia Naţională A era un deziderat major, chiar dacă era perioada în care se făceau concentrări pentru frontul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Echipierii grupării prezidate de Cezar Popescu nu scăpau de această datorie patriotică. Tocmai de aceea, om de acţiune din fire, preşedintele clubului a reuşit să obţină aprobările necesare ca oamenii săi să poată îmbina cele două activităţi. Aşa se face că Gheorghe Bărbulescu, Nicolae Stănescu-Berbeacă, Ioan Drăgan, Mihai Flamaropol, Vasile Naciu, Ilie Oană şi Ioan Tănăsescu, deşi chemaţi sub arme, îşi puteau exercita datoria în unităţi militare din Capitală. Mai mult chiar, mergând pe aceeaşi linie a preocupărilor ca „roş-albaştrii” să dea totul pe teren fără a fi preocupaţi de grija zilei de mâine, pe majoritatea jucătorilor îi angajase ca funcţionari la societatea petrolieră Distribuţia. Printre ei se numărau: Constantin Barbaiani, Avram Dragomirescu, Ioan Drăgan, Ivan Endreffy, Mihai Flamaropol, Nicolae Gorgorin, Vasile Naciu, Alexandru Negrescu (foto), Ilie Oană, Nicolae Petrescu şi Valentin Tătar Balint. Astfel, toţi aceştia deveneau petrolişti cu acte în regulă. Dacă Juventus era preocupată de ideea utilizării unei formule de echipă cât mai constantă şi omogenă, în schimb gruparea brăileană, principala contracandidată la promovare, pierdea, în vacanţa de iarnă, patru dintre valorile sale. Bodi, Coseck, Manici şi Tacaks luau calea Ungariei, slăbind astfel considerabil forţa Franco-Românei în retur.
Returul a debutat în penultima zi de mărţişor, cu câte o victorie pentru cele două protagoniste ale luptei pentru promovare. Numai că, în timp ce Juventus câştiga punctele prin sudoarea efortului depus pe teren, brăilenii se bucurau datorită forfaitului vecinilor gălăţeni. Mai trebuie spus că discipolii lui Carol Maior, după ce au avut 2-0 la pauză şi 3-1 în minutul 50, se vedeau egalaţi cu 20 de minute înaintea fluierului de final. În timpul rămas au izbutit să mai puncteze de cinci ori. O săptămână mai târziu, ocupanţii poziţei a II-a în ierarhia la zi le-au dat ieşenilor o mână de goluri, chiar în Dealul Copoului, iar juventiştii se impuneau în Capitală, pe terenul Turdei. A III-a rundă a primăverii avea să aducă distanţarea „roş-albaştrilor”, învingători confortabil, acasă, în partida cu ploieştenii Prahovei. În aceeaşi zi de 13 aprilie, o altă bucureşteană, Olympia, obţinea o remiză albă la Brăila. Rolurile aveau să se inverseze, însă, în etapa următoare. Atunci, gruparea de la Dunăre umilea, cu un sec 7-0 (2-0), pe bucureşteii Turdei. În aceeaşi zi, la Galaţi, localnicii reuşeau un 0-0 de mare luptă cu Juventus, rezultat consemnat în raportul de arbitraj de brăileanul Căpreanu. Oaspeţii au dominat prima repriză, când au ratat câteva ocazii clare. Actul secund a aparţinut amfitrionilor, care au exercitat o dominare sterilă. Aşadar, ecartul de două puncte din tur era neschimbat şi înaintea derbyului, programat la 11 mai, pe malul bătrânului Danubiu. În jurul meciului direct al primelor clasate interesul era major. Sub titlul „Un match tare la Brăila”, ziarul „Gazeta Sporturilor” prefaţa, şi el, cea mai importantă partidă a sezonului astfel:
„Juventus şi Franco-Română în luptă pentru un loc în prima divizie a ţării
Matchul decisiv al campionatului diviziei B, în seria III-a, se dispută Duminecă la Brăila între Juventus şi Franco-Română.
Soarta campionatului se joacă în acest match. Franco-Româna, în cazul unei victorii, se poate consideracampion şi îşi va câştiga un loc în prima divizie a ţării.
Juventus, care conduce cu două puncte avantaj, este serios periclitat, mai ales că în toamnă a cedat şi la Bucureşti în faţa brăilenilor.
Ieri după amiază pe terenul Biruinţa, roş-albaştrii s’au antrenat sub conducerea lui Maior.
Au luat parte la antrenament: Endreffy, Dragomirescu, Tătar, Tănăsescu, Flamaropol, Georgescu, Oană, Stănescu, Bărboiannu, Bărbulescu şi Naciu. Deasemenea s’au antrenat şi jucătorii Distribuţiei.
Nu s’a făcut decât antrenament de condiţie, dar foarte riguros.
Ultimul antrenament va avea loc mâine, iar plecarea la Brăila va fi Sâmbătă.”
(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul XIV, Seria II, No. 204, Joi, 8 Mai 1941)
În a 11-a zi de florar, stadionul brăilean era ticsit de lume. Se aflau peste 1.500 de spectatori, şi nu erau toţi localnici. Meciul se arăta echilibrat. La pauză era 0-0, ca şi în tur. Şi, tot ca în toamnă, respectând acel scenariu, oaspeţii deschideau scorul, la un sfert de oră după odihnă, prin golgeterul Vasile Naciu, care a trimis o „bombă” de la 16 metri. Dar nu va mai fi egal ca în noiembrie, pentru că oaspeţii de acum aveau o altă regie. Cu trei minute înaintea finalului, Ilie Oană, din apropierea porţii, avea să hotărască destinaţia punctelor dar şi numele promovatei. Avea să mai fie încă o similitudine cu derbyul toamnei. Ultimul minut al întâlnirii consemna golul de onoare al amfitrionilor. Cu două runde înaintea finişului, având nu doar un avans de patru puncte, dar şi atuul unui golaveraj demn de invidiat (70:16 faţă de 33:14), oamenii preşedintelui Cezar Popescu puteau deschide deja liniştiţi şampania promovării. Rezultatele diametral opuse din ultimele etape ale celor două protagoniste duceau diferenţa finală la şapte puncte, pentru că Juventusul câştiga tot (6-1 cu Olympia şi 10-0 la Constanţa). În vreme ce Franco-Română mai lua numai un punct (2-6 la Constanţa şi 1-1 la Ploieşti). La fel ca şi la finele turului, podiumul golgeterilor era juventist: Vasile Naciu – 21, Gheorghe Bărbulescu – 16 şi Constantin Barbaiani – 15 goluri. După realizarea promovării, clubul condus de inginerul Cezar Popescu avea să realizeze de mult dorita fuziune cu AS Distribuţia Bucureşti, din campionatul districtual.
Despre acest eveniment, sub titlul „A.S. Distribuţia şi Juventus vor fuziona” a apărut următorul articol în presa vremii:
„Din relatările pe care ni le-a dat un membru din conducerea clubului juventist, reese că A.S. Distribuţia, cunoscuta grupare districtuală va fuziona cu proaspăta grupare promovată în divizia A: Juventus.
După cum se ştie A.S. Distribuţia şi-a anunţat desfiinţarea în semn de protest la rezoluţia comitetului federal de Marţi prin care s’a hotărât omologarea rezultatului de pe teren al jocului cu Carmen.
În urma acestei hotărâri după cum se ştie, Carmen a promovat în divizia secundă, loc pe care în treacăt fie spus… Distribuţia îl merita pe deplin.
Fuziunea dintre aceste două grupări va crea o nouă echipă tare care va purta numele de <<Asociaţia-Sportivă Distribuţia-Juventus>> (A.S.D.Juventus).”
(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul XVII, Seria II, No. 270, Luni, 14 Iulie 1941)
După înfăptuirea fuziunii sub titlul „Juventus a fuzionat cu A.S. Distribuţia”, se menţiona:
„În urma adunării generale a A.S. Distribuţiei de aseară, comitetul de conducere a grupării districtuale a aprobat fuziunea cu Juventus.
După cum se ştie acum o lună de zile comitetul de conducere a clubului roş albastru a admis în principiu fuziunea rămânănd numai ca adunarea Distribuţiei să admită.
Noul nume a celor două grupări fuzionate va fi A.S. Distribuţia-Juventus.”
(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul XVII, Seria II, No. 297, Duminică, 10 August 1941)
Reuşita revenirii în prima divizie nu a putut fi materializată. Bucuria promovării juventiştilor avea să fie estompată la doar o săptămână după ultima etapă ca divizionară B. România intra în teren pentru cel mai aprig şi dureros meci al său, a doua conflagraţie mondială. La 22 iunie, împotriva voinţei maselor populare, guvernul militaro-fascist condus de generalul Ion Antonescu angrena armata română în războiul antisovietic declanşat de Germania fascistă. Acel guvern impunea reducerea simţitoare a activităţilor sportive în general şi, implicit, suspendarea campionatelor de fotbal organizate în mod oficial. În asemenea condiţii vitrege, loturile multor cluburi erau descompletate. Federaţia anunţa la 25 iulie 1941 noi măsuri organizatorice printre care: organizarea unui campionat pe regiuni şi suspendarea pe timp de un an a campionatului divizionar A şi înlocuirea lui cu un „campionat de război”.
A doua conflagraţie mondială avea să-şi extindă păguboasele-i efecte şi asupra României. Fireşte, nici fotbalul nu făcea excepţie. Aşa se face că interesul manifestat pentru Cupa României era într-o scădere vertiginoasă. Pentru acest motiv, în ediţia 1940/41 numărul de participante înscrise „cădea” vertiginos, ajungând abia la 65 de echipe. Juventusul, în calitate de divizionară B, intra în focul disputelor mai devreme, într-o fază anterioară celei în care debutau prim-divizionarele ţării. Prezenţa sa a fost consemnată încă din turul secund al fazei naţionale. La 6 octombrie 1940, echipa devenită petrolistă, întâlnea, la Moreni, o altă grupare colegă de branşă, Astra Română locală, care activa în campionatul districtului Ploieşti. Oamenii preşedintelui Cezar Popescu s-au impus cu un clar 5-1 (2-0), fără probleme. La interval de trei săptămâni, faza şaisprezecimilor rezerva Juventusului o nouă formaţie din campionatul districtual, de astă dată din Capitală, Socec Lafayette, în dauna căreia „roş-albaştrii” obţineau o nouă calificare facilă, cu un sec 4-1 (3-1). Faza optimilor de finală, deşi s-a disputat în primăvara lui 1941, continua tradiţia adversarilor facili pentru Juventus. Sorţii erau grijulii cu noua grupare petrolistă, rezervându-i o echipă din aceeaşi categorie valorică cu precedentele adversare. La 20 aprilie, nici UM Cugir nu le-a pus mari probleme băieţilor lui Carol Maior, care s-au calificat în urma unui 3-1 (1-0) mai clar decât o arată scorul. În faza sferturilor de finală, însă, pactul cu zeiţa Fortuna nu avea să mai fie valabil. Juventusul avea să dea piept cu Rapid, nimeni alta decât deţinătoarea trofeului, după o serie istorică de trei rejucări ale finalei cu Venus. Drumul juventiştilor spre trofeu era barat în fieful ceferiştilor de lângă Podul Grant. La mai bine de o lună distanţă după victoria de la Cugir, pe 25 mai, divizionara secundă Juventus era zdrobită în Giuleşti, acolo unde avea să poposească din nou Cupa României pentru cea de-a cincea oară consecutiv, începând cu ediţia 1936/37. Pentru feroviari, cucerirea preţiosului trofeu devenise o „specialitate a casei”.
Campionatul Naţional Divizia B
Seria a III-a
15.09.1940 Ateneul Tătăraşi Iaşi – Juventus Bucureşti 0-7 (0-3) Au marcat: V. Naciu (2), C. Barbaiani (2), M. Flamaropol (2), Gh. Bărbulescu. Ateneul: 1. Chiper – 2. Şerban, 3. Ghiorghian – 4. Grosariu, 5. Truş III, 6. Teoderiu – 7. Perju, 8. Bucşă, 9. Asperovici, 10. Pipa, 11. Cobzuc. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Paul Georgescu, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti). Stadion: Municipal – Iaşi.
22.09.1940 Juventus Bucureşti – Turda Bucureşti 6-4 (5-0) Au marcat: Gh. Bărbulescu, M. Flamaropol, V. Naciu, C. Barbaiani (2), Papurică (ag.) / Beldiman, Baroc (2), S. Niculescu II. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Paul Georgescu, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Turda:1. Zamfir – 2. Simionescu, 3. Lăzărescu – 4. Papurică, 5. Nichita, 6. M. Dumitrescu – 7. Blejan, 8. M. Stancu, 9. S. Niculescu II, 10. Baroc, 11. Beldiman. Arbitru: Coca Ştefănescu (Ploieşti). Delegat federal: Caius Vancea. Stadion:CFR – Giuleşti.
29.09.1940 Prahova Ploieşti – Juventus Bucureşti 2-4 (0-2) Au marcat: N. Stănescu-Berbeacă (2), M. Flamaropol, V. Naciu. Prahova: 1. Constantinescu – 2. Budacu, 3. Georgescu – 4. Epure, 5. C. Păunescu, 6. Buşac – 7. Em. Vlaiculescu, 8. Vâlciu, 9. Ionescu, 10. Stănescu, 11. Marinescu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Ioan Tănăsescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Constantin Barbaiani, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Virgil Rustea (Galaţi). Delegat federal: ing. V. Haret. Stadion:Municipal – Ploieşti.
13.10.1940 Juventus Bucureşti – Dacia Vasile Alecsandri Galaţi 13-2 (4-2) Au marcat: C. Barbaiani (4), Gh. Bărbulescu (4), N. Stănescu-Berbeacă (2), V. Naciu (2), I. Drăgan / Comşa (’31), Surugiu (’34). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Ioan Tănăsescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Constantin Barbaiani, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. DVA: 1. Pătraşcu (Caraman) – 2. Simionescu, 3. Gh. Ionescu – 4. Popovici, 5. Begetti, 6. Caraman – 7. C. Surugiu, 8. Strak, 9. Comşa (Surugiu), 10. Boncan II, 11. Iorga. Arbitri: A. Ionescu Ţope (Ploieşti) – L. Veller, P. Haralambie (Bucureşti). Delegat federal: Vasile Lovin. Stadion: Venus.
20.10.1940 Olympia Bucureşti – Juventus Bucureşti 1-7 (1-2) Au marcat: Cireş (pen.) / C. Barbaiani (3), V. Naciu (2), I. Drăgan (2). Olympia: 1. Şt. Ionescu – 2. T. Adoc, 3. Catană – 4. P. Sucitulescu, 5. V. Gain, 6. Al. Cuedan – 7. Fabian, 8. C. Bermoser, 9. C. Niculescu, 10. Cireş, 11. Dinescu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Constantin Barbaiani, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitri: I. Ionescu-Bernoc (Ploieşti) – L. Veller, Brăiloiu (Bucureşti). Delegat federal: N. Nicolescu. Stadion: ACSA.
03.11.1940 Juventus Bucureşti – Franco-Română Brăila 1-2 (0-0) Au marcat: N. Stănescu-Berbeacă (’54) / Filotti (’53), N. Petrescu (’57 – ag.). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Vasile Naciu, 8. Gheorghe Bărbulescu, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Ludovic Szika, 11. Ioan Drăgan. Franco-Română: 1. I. Morărescu – 2. Gavrilescu, 3. V. Belciu – 4. Gh. Belciu, 5. Koseck, 6. Apostol – 7. Şt. Filotti, 8. Neta, 9. Fr. Bodi, 10. Manici, 11. Unguroiu. Arbitri: Ştefan Fianu – D. Dumitrescu, D. Secuşeanu (Bucureşti). Delegat federal: cpt. Gheorghe Blănaru. Stadion:CFR – Giuleşti.
10.11.1940 Juventus Bucureşti – AS Constanţa 12-1 (6-1) Au marcat: Gh. Bărbulescu (3), V. Naciu (3), M. Flamaropol, N. Stănescu-Berbeacă (3), L. Szika, I. Drăgan / N. Petrescu (ag). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Ioan Tănăsescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Ludovic Szika, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. AS Constanţa: 1. A. Gubiţă – 2. Marinescu, 3. Ion Ion – 4. Anghel, 5. Filip, 6. Ionescu – 7. Grigore, 8. Oltenică, 9. Helitz, 10. Amărică, 11. Andrieş. Arbitri: Ştefan Stoenescu (Ploieşti) – H. Petrescu, Tr. Dumitrescu (Bucureşti). Delegat federal: cpt. I. Niculescu. Stadion: Venus.
Juventus Bucureşti | 7 | 6 | 0 | 1 | 50 : 10 | 12p | |
Franco-Română Brăila | 7 | 5 | 0 | 2 | 18 : 11 | 10p | |
AS Constanţa | 7 | 4 | 1 | 2 | 18 : 23 | 9p | |
Turda Bucureşti | 7 | 4 | 0 | 3 | 25 : 18 | 8p | |
Olympia Bucureşti | 7 | 4 | 0 | 3 | 20 : 17 | 8p | |
Prahova Ploieşti | 7 | 2 | 0 | 5 | 12 : 24 | 4p | |
Dacia Vasile Alecsandri Galaţi | 7 | 1 | 0 | 6 | 10 : 30 | 2p | |
Ateneul Tătăraşi Iaşi | 7 | 1 | 0 | 6 | 7 : 25 | 2p |
30.03.1941 Juventus Bucureşti – Ateneul Tătăraşi Iaşi 8-3 (2-0) Au marcat: M. Flamaropol (’23), N. Stănescu-Berbeacă, Gh. Bărbulescu (2), C. Barbaiani (3), I. Oană / Teoderiu, Flaca (’59, ’69). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Ateneul: 1. Chiper – 2. Şerban, 3. Ghiorghian – 4. Grosariu, 5. Truş III, 6. Teoderiu – 7. Perju, 8. Flaca, 9. Asperovici, 10. Bucşă, 11. Cobzuc. Arbitri: Marin Cristea – I. Ioachim, C. Zamfirescu (Bucureşti). Delegat federal: Puiu Stroescu. Stadion: Turda.
06.04.1941 Turda Bucureşti – Juventus Bucureşti 1-4 (0-2) Au marcat: S. Niculescu II (’65) / Gh. Bărbulescu(’37), I. Oană, V. Naciu (’55, ’78). Turda: 1. Stancu – 2. Simionescu, 3. Lăzărescu – 4. M. Dumitrescu, 5. Actis, 6. Nichita – 7. Blejan, 8. Stancu, 9. S. Niculescu II, 10. Baroc, 11. Beldiman. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: dr. Ludovic Dan (Ploieşti) – P. Dumitrescu, Trandafir. Delegat federal: P. Manolescu. Stadion: Turda.
13.04.1941 Juventus Bucureşti – Prahova Ploieşti 6-1 (2-0) Au marcat: C. Barbaiani (’15, ’80), V. Naciu (’40, ’81), Gh. Bărbulescu (’69, ’86) / Ionescu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Prahova: 1. Constantinescu – 2. Budacu, 3. Georgescu – 4. Epure, 5. C. Păunescu, 6. Buşac – 7. Em. Vlaiculescu, 8. Vâlciu, 9. Ionescu, 10. Stănescu, 11. Marinescu. Arbitru: Dumitru Gheorghe – H. Petrescu, I. Logofătu (Bucureşti). Delegat federal: cpt. Gheorghe Blănaru. Stadion: Venus.
27.04.1941 Dacia Vasile Alecsandri Galaţi – Juventus Bucureşti 0-0 Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Paul Georgescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. DVA: 1. Simion – 2. Apostol, 3. Gh. Ionescu – 4. Axente, 5. Simionescu, 6. Drunea – 7. Buimistriuc, 8. C. Surugiu, 9. Begetti, 10. Boncan II, 11. Iorga. Arbitru: Vasile Căpreanu (Brăila). Stadion:Municipal – Galaţi.
11.05.1941 Franco-Română Brăila – Juventus Bucureşti 1-2 (0-0) Au marcat: Unguroiu (’89 – pen.) / V. Naciu (’59), I. Oană (’87). Franco-Română: 1. Popescu – 2. V. Belciu, 3. Gh. Belciu – 4. Gavrilescu, 5. Apostol, 6. Banu – 7. Şt. Filloti, 8. Nicolae, 9. Neta, 10. Zaharia, 11. Unguroiu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Paul Georgescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Emil Zorca – 7. Ilie Oană, 8. Constantin Barbaiani, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitri: A. Ionescu Ţope – Ion Oprea, Papadopol (Ploieşti). Stadion:Franco-Română – Brăila.
18.05.1941 Juventus Bucureşti – Olympia Bucureşti 6-1 (3-0) Au marcat: V. Naciu (’5, ’56), C. Barbaiani (’30), Gh. Bărbulescu (’38 – pen., ’85), I. Oană (’59) / C. Niculescu (’49). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Emil Zorca – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Olympia: 1. Şt. Ionescu – 2. Theodorescu, 3. Catană – 4. Ştefănescu, 5. V. Gain, 6. D. Aştilean – 7. Juilland, 8. Grecu, 9. C. Niculescu, 10. Al. Cuedan, 11. Petrescu. Arbitri: Nicolae Vasiliu (Brăila) – Mehrer, H. Petrescu. Delegat federal: ing. Sorian. Stadion: ACSA.
15.06.1941 AS Constanţa – Juventus Bucureşti 0-10 (0-3) Au marcat: Gh. Bărbulescu (’23, ’50, ’70, ’71), I. Oană (’35, ’44, ’55, ’85, ’89), N. Gorgorin (’64). AS Constanţa: 1. Georgescu – 2. Marin, 3. Iordan – 4. Theodorescu, 5. Filip, 6. Grigore – 7. Ionescu, 8. Amărică, 9. Andreiaşi, 10. Staicu, 11. Călinescu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Emil Zorca, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Gheorghe Bărbulescu, 10. Nicolae Gorgorin, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Dumitru Trandabur (Bucureşti). Delegat federal: mr. Bruckner.
Juventus Bucureşti | 14 | 12 | 1 | 1 | 86 : 17 | 25p | |
Franco-Română Brăila | 14 | 8 | 2 | 4 | 36 : 21 | 18p | |
AS Constanţa | 14 | 6 | 4 | 4 | 29 : 44 | 16p | |
Olympia Bucureşti | 14 | 6 | 3 | 5 | 36 : 33 | 15p | |
Turda Bucureşti | 14 | 6 | 3 | 5 | 35 : 34 | 15p | |
Dacia Vasile Alecsandri Galaţi | 14 | 2 | 5 | 7 | 17 : 44 | 9p | |
Ateneul Tătăraşi Iaşi | 14 | 3 | 1 | 10 | 24 : 49 | 7p | |
Prahova Ploieşti | 14 | 2 | 3 | 9 | 22 : 43 | 7p |
LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1940/41: Constantin Barbaiani (11, 5, 6), Gheorghe Bărbulescu (14, 7, 7), Avram Dragomirescu (14, 7, 7), Ioan Drăgan (7, 7, 0), Ivan Endreffy (14, 7, 7), Mihai Flamaropol (14, 7, 7), Paul Georgescu (4, 2, 2), Nicolae Gorgorin (3, 0, 3), Vasile Naciu (14, 7, 7), Ilie Oană (7, 0, 7), Nicolae Petrescu (14, 7, 7), Nicolae Stănescu-Berbeacă (12, 5, 7), Ludovic Szika (2, 2, 0), Ioan Tănăsescu (8, 7, 1), Balint Valentin Tătar (13, 7, 6), Emil Zorca (3, 0, 3). ANTRENOR: Carol P. Maior (I). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINŢI: av. Sever Alexandrescu,ing. I. A. Selagianu.
În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri disputate, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.
GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1940/41:
20 GOLURI: Gheorghe Bărbulescu – 1 din penalty
18 GOLURI: Vasile Naciu
17 GOLURI: Constantin Barbaiani
9 GOLURI: Nicolae Stănescu-Berbeacă, Ilie Oană
6 GOLURI: Mihai Flamaropol
4 GOLURI: Ioan Drăgan
1 GOL: Nicolae Gorgorin, Ludovic Szika
AUTOGOL: Papurică (Turda Bucureşti)
Cupa României
Turul II (06.10.1940)
MORENI: Astra Română Moreni(camp. districtual) – Juventus Bucureşti(div. B)1-5 (0-2) Au marcat: Pomacsek / Gh. Bărbulescu (2), A. Dragomirescu, V. Naciu (2). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Ioan Tănăsescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Constantin Barbaiani, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitri: Panait Popescu (Ploieşti). Stadion: Astra Română – Moreni.
Şaisprezecimile de finală (27.10.1940)
BUCUREŞTI:Socec Lafayette Bucureşti(camp. districtual) – Juventus Bucureşti (div. B) 1-4 (1-3) Au marcat: Lazăr (’2) / V. Naciu (’17, ’44), L. Szika (’36, ’82). Socec Lafayette: 1. Ergi – 2. Gh. Teodorescu, 3. Sitaru – 4. Antonescu, 5. Ghidriceanu, 6. Ross – 7. Joiland, 8. Ionescu, 9. Lazăr, 10. Barbu, 11. Petrescu. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Valentin Tătar – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ioan Drăgan, 8. Ludovic Szika, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitri: Ştefan Alexandriu – L. Weber, C. Mitan (Bucureşti). Delegat federal: Gh. Tancu. Stadion: Industria Iutei.
Optimile de finală (20.04.1941)
CUGIR:UM Cugir (camp. districtual) – Juventus Bucureşti (div. B) 1-3 (0-1) Au marcat: Iovin / C. Barbaiani, V. Naciu, I. Oană (pen.). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Nicolae Petrescu – 7. Ilie Oană, 8. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 9. Constantin Barbaiani, 10. Gheorghe Bărbulescu, 11. Vasile Naciu. Arbitru: Mihail Kraus (Petroşani). Delegat federal: preşedintele districtului. Stadion: Uzina Mecanică – Cugir.
Sferturile de finală (25.05.1941)
BUCUREŞTI:FC Rapid Bucureşti (div. A) – Juventus Bucureşti (div. B) 5-1 (1-0) Au marcat: I. Baratky (’34, ’60), I. Bogdan (’51, ’70), I. Ritter (’60) / V. Naciu (’90). FC Rapid: 1. R. Sadowsky – 2. I. Moldoveanu, 3. I. Lengheriu – 4. V. Cossini, 5. Gh. Răşinaru, 6. I. Wetzer III – 7. V. Sipoş, 8. I. Ritter, 9. I. Baratky, 10. D. Gavrilescu, 11. I. Bogdan. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Valentin Tătar, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Mihai Flamaropol, 6. Emil Zorca – 7. Ilie Oană, 8. Gheorghe Bărbulescu, 9. Nicolae Stănescu-Berbeacă, 10. Constantin Barbaiani, 11. Vasile Naciu. Arbitri: dr. A. Ţovaru – Şt. Ionescu, P. Greculescu (Bucureşti). Delegat federal: mr. Petruc. Stadion:CFR – Giuleşti.
LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1940/41: Constantin Barbaiani (3), Gheorghe Bărbulescu (4), Avram Dragomirescu (4), Ioan Drăgan (2), Ivan Endreffy (4), Mihai Flamaropol (4), Paul Georgescu (0), Nicolae Gorgorin (0), Vasile Naciu (4), Ilie Oană (2), Nicolae Petrescu (4), Nicolae Stănescu-Berbeacă (4), Ludovic Szika (1), Ioan Tănăsescu (3), Balint Valentin Tătar (4), Emil Zorca (1). ANTRENOR: Carol P. Maior (I). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINŢI: av. Sever Alexandrescu,ing. I. A. Selagianu.
În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei este trecut numărul de meciuri disputate în Cupa României.
GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1940/41:
6 GOLURI: Vasile Naciu
2 GOLURI: Gheorghe Bărbulescu, Ludovic Szika
1 GOL: Constantin Barbaiani,Avram Dragomirescu, Ilie Oană – din penalty
LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1940/41: Constantin Barbaiani (14, 11, 3), Gheorghe Bărbulescu (18, 14, 4), Avram Dragomirescu (18, 14, 4), Ioan Drăgan (9, 7, 2), Ivan Endreffy (18, 14, 4), Mihai Flamaropol (18, 14, 4), Paul Georgescu (4, 4, 0), Nicolae Gorgorin (3, 3, 0), Vasile Naciu (18, 14, 4), Ilie Oană (9, 7, 2), Nicolae Petrescu (18, 14, 4), Nicolae Stănescu-Berbeacă (16, 12, 4), Ludovic Szika (3, 2, 1), Ioan Tănăsescu (11, 8, 3), Balint Valentin Tătar (17, 13, 4), Emil Zorca (4, 3, 1). ANTRENOR: Carol P. Maior (I). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINŢI: av. Sever Alexandrescu,ing. I. A. Selagianu.
În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1940/41, numărul jocurilor din campionat şi, respectiv, al celor din Cupa României.
GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1940/41:
24 GOLURI: Vasile Naciu
22 GOLURI: Gheorghe Bărbulescu – 1 din penalty
18 GOLURI: Constantin Barbaiani
10 GOLURI: Ilie Oană – 1 din penalty
9 GOLURI: Nicolae Stănescu-Berbeacă
6 GOLURI: Mihai Flamaropol
4 GOLURI: Ioan Drăgan
3 GOLURI: Ludovic Szika
1 GOL: Avram Dragomirescu, Nicolae Gorgorin
AUTOGOL: Papurică (Turda Bucureşti)
TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1940/41:
(18) Gheorghe Bărbulescu, Avram Dragomirescu, Ivan Endreffy, Mihai Flamaropol, Vasile Naciu, Nicolae Petrescu
(17) Balint Valentin Tătar
(16) Nicolae Stănescu-Berbeacă
(14) Constantin Barbaiani
(11) Ioan Tănăsescu
(9) Ioan Drăgan, Ilie Oană
(4) Paul Georgescu, Emil Zorca
(3) Nicolae Gorgorin, Ludovic Szika
Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.
Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.
Nu există comentarii pentru moment, vrei să adaugi unul?
Scrie un comentariu