Ploieștiul Patria Noastră

Știri

 Ultima oră

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXVI – PRIMA SCHIMBARE A NUMELUI

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXVI – PRIMA SCHIMBARE A NUMELUI
iulie 19
21:31 2014

EDIŢIA 1947/1948

PRIMA SCHIMBARE A NUMELUI

Conform unei hotărâri, din 18 iulie 1947, a Comitetului Federaţiei Române de Fotbal Amator, al cărei nou preşedinte era, de la începutul lui aprilie, deputatul Emilian Angheliu, numărul divizionarelor A creştea, în ediţia de campionat 1947/48, de la 14 la 16. Pentru aceasta, în locul retrogradatelor FC Craiova şi Prahova Ploieşti promovau direct câştigătoarele celor trei serii ale Diviziei B: Unirea Tricolor Bucureşti, FC Ploieşti şi Dermata Cluj. Pentru locul rămas vacant s-a desfăşurat un baraj la care au participat divizionarele B clasate pe locurile secunde în fiecare serie, precum şi una din cele şase clasate în poziţia a treia, care a avut cel mai bun punctaj (AMEF Arad, Textila Buhuşi, Karres Mediaş şi Politehnica Timişoara). Barajul a fost câştigat de Karres Mediaş. La aceste modificări se adăugau şi cele ale numelor unor echipe (vezi nota din partea de jos a clasamentului final). Între echipele cărora avea să le fie impusă schimbarea denumirii se număra şi Juventus, al cărui nume era considerat unul de sorginte capitalistă, incompatibil cu „noua orânduire” aşa cum numea regimul comunist situaţia de după război.

Schimbări apăreau şi în cadrul lotului petrolist. Jucătorii Dan Gavrilescu,Nicolae Gorgorin, Virgil Grigore, Ioan Negru (transferat la CFR Bucureşti) şiNicolae Topşa (transferat la Concordia Ploieşti) părăseau definitiv clubul. În locul acestora, valorosul „meşter” Emerich Vogl îi aducea pe Virgil Mărdărescu şi Gheorghe Popovici. Florea Fătu pleca la nou-înfiinţata ASA Bucureşti, pentru satisfacerea serviciului militar, alături de alţi 19 jucători. În schimbul acestuia era adus Alexandru Torjoc, de la desfiinţata Carmen Bucureşti, al cărei loc în primul eşalon avea să fie luat de AS Armata Bucureşti.

Campionatul a pornit la drum pe 24 august, cu dreptul pentru „galbeni”, care au surclasat, în deplasarea de la Reşiţa, pe Oţelul UDR cu un sec 6-0 (2-0). Victoria netă îi conferea statutul de lider. Pe marginea victoriei zdrobitoare, dar mai cu seamă a jocului prestat de oaspeţi, care amintea de perioada de glorie a clubului, presa vremii titra cronica partidei: „Juventus redivivus!”. Succesul a fost urmat de o remiză (2-2), obţinută tot „în străini”, la Cluj, cu Dermata. A fost un rezultat de egalitate după un meci spectaculos, cu numeroase ratări şi cu patru bare. Tot un joc spectaculos aveau să facă oamenii preşedintelui Cezar Popescu şi în runda următoare, în Giuleşti, acolo unde au trecut de „vişinii” cu 3-2, după ce au condus cu 2-0 şi 3-1. Traian Ionescu a refuzat egalarea în minutul 81, când a parat penaltyul executat de Mari. Elevii tandemului „Ciogli” Vogl – Nicky Petrescu erau acum pe poziţia a III-a (11:4), iar distanţa ce o separa de liderul momentului, CFR Timişoara (11:1), singura cu punctaj maxim, era de numai un punct. Tot cinci puncte mai agonisiseră ITA Arad (10:1), FC Ploieşti (8:3) şi Ciocanul (6:1). Runda a IV-a le aducea celor de la Juventus a patra deplasare consecutivă! Partida de la Mediaş a echivalat cu primul eşec (1-3). Supărarea avea să fie repede dată uitării, după o săptămână, când petroliştii repetau scorul rundei inaugurale, un set de tenis luat la zero clujenilor de la Ferar, cu care au jucat şi cu care, de la un moment dat, „s-au jucat”. Victoria îi urca de pe locul al V-lea pe ultima treaptă a podiumului. Acum aveau 7 puncte (golaveraj 18:7), cu trei mai puţin decât aveau ceferiştii bănăţeni (14:2), victorioşi pe linie, şi cu două în minus faţă de campionii României, textiliştii arădeni (28:2).

Bucuria succesului net, dar mai cu seamă cea a clasării pe podium, nu a fost una de lungă durată, pentru că aveau să urmeze două etape „secetoase”. Mai întâi, a fost un 2-4 (1-2), la Petroşani, într-un meci în care minerii, conduşi pe tabela de scor, au început să dea „drumul la câini”, fapt ce i-a determinat pe discipolii lui Emerich Vogl să nu îşi prea expună picioarele. Abia la 4-1 „vitejii” din ValeClasament dupa 5 etape au „lăsat-o mai moale”, fapt ce le-a permis şi bucureştenilor să joace. Era tardiv. A urmat, în Capitală, un 1-4 (1-1) de coşmar cu orădenii. Oboseala deplasării de la Petroşani, din urmă cu patru zile, şi-a făcut din plin efectul, mai ales în actul secund şi mai cu seamă asupra apărătorilor, care au fost intens solicitaţi. Ambele eşecuri coborau gruparea petrolistă pe treapta a VIII-a, dar curios, la numai două puncte de locul al III-lea, ocupat acum de Libertatea Oradea. Remiza albă realizată în etapa de la mijlocul toamnei, cu Unirea Tricolor, în deplasare, nu era în măsură să dea semne de redresare a moralului jucătorilor. Era primul punct pe care izbutea să îl obţină nevoiaşa grupare oboreană după şapte jocuri de divizia A, în urma cărora înregistra şi un golaveraj dezastruos (4:32). De realizarea acestui pasiv era „vinovată”, în mare măsură, campioana ITA care, în runda a IV-a, a realizat un halucinant 11-1 (5-0), izbutind cea mai categorică victorie din deplasare în ediţia 1947/48. Revenind la Juventus, deşi mai era destul până la Crăciun, flăcăii lui „Ciogli” au început să „ţină post negru” la victorii. Într-un interval de o lună de zile (30 octombrie – 27 noiembrie), au reuşit numai două remize, ambele în propriul fief. Totul a început o dată cu eşecul de pe teren propriu în faţa Armatei (1-3), după o prestaţie de-a dreptul apatică. Cum confruntarea programată pentru etapa a X-a, în deplasare, contra Ciocanului a fost amânată, pasa neagră a continuat cu egalul în compania liderului CFR Timişoara (1-1), pe care chiar îl putea învinge dacă Ilie Oană, Alexandru Pricop şi Mihai Flamaropol nu ratau în minutul 80 singuri cu portarul Pavlovici. Sub Dealul Feleacului, la capătul unui meci echilibrat, în care s-a ratat mult, dar şi cu multe goluri înscrise pentru gazde (4-1), Universitatea s-a desprins în ultimele 10 minute, obţinând a noua victorie la rând, cu care ajungeau pe poziţia a III-a, în urma textiliştilor arădeni şi a feroviarilor timişoreni. Pentru Juventus, acesta avea să fie ultimul eşec al toamnei, eşec care i-a coborât pe locul al XI-lea, având 9 puncte şi un golaveraj de 24:23. Presa, care în august titra entuziasmată „Juventus redivivus!”, acum se întreba „Quo vadis Juventus?”.

ita

Urma o nouă rundă extrem de dificilă: meciul cu textiliştii arădeni, aflaţi în postura de lideri ai campionatului. Ca şi în cazul ex-liderului timişorean, a fost tot o remiză: 2-2 (0-1). Tot ca şi atunci, petroliştii erau cât pe ce să se impună, însă au fost egalaţi cu numai patru minute înaintea fluierului final. Nu era victorie ca în urmă cu un an, dar era semnalul revirimentului. Jocul din deplasare cu Ciocanul, contând pentru etapa a X-a (2 noiembrie), fusese amânat pentru joi, a 27-a zi de brumar. asaBăieţii din strada General Budişteanu – unde se afla acum sediul clubului Juventus – s-au impus clar, cu 5-2 (4-0), după ce, la jumătatea primei reprize, aveau deja scor de neprezentare. La numai trei zile distanţă după acest meci, juventiştii dădeau din nou o mână de goluri, la Ploieşti, acolo unde repetau scorul pauzei de la jocul precedent. Nu şi pe cel final, întrucât Traian Ionescu a fost mai vigilent, încasând numai un singur gol. La 7 decembrie s-a disputat ultima etapă a turului, Juventus având în program un meci acasă cu târg-mureşenii Uniunii RATA, aflată pe poziţia a XI-a. Gazdele, care erau pe locul al VI-lea, ţinteau victoria care, prin jocul rezultatelor, i-ar mai fi putut urca un loc în clasament. Şi mai vroiau să-şi îmbunătăţească media de 2,57 goluri înscrise pe meci. Spre dezamăgirea spectatorilor, şi nu numai, a fost doar un 0-0 cu care oamenii preşedintelui Cezar Popescu aveau să ierneze pe poziţia a VII-a, cu 15 puncte adunate din cinci victorii şi tot atâtea remize, şi cu un golaveraj pozitiv (36:28). Juventus era la egalitate de puncte cu Jiul Petroşani, care, în ciuda golaverajului mai slab (25:25), se clasa înaintea Juventusului datorită victoriei directe. Scădea, în mod logic, şi media punctelor marcate, la 2,4. Să amintim echipa folosită de gazde în această partidă, nu pentru că rezultatul ar fi fost vreun egal istoric, ci pentru faptul că acesta a fost ultimul joc oficial disputat sub numele de Juventus: Traian Ionescu Ion Drăgan, Gheorghe (Gică) Andrei Alexandru Torjoc, Gheorghe Petrescu, Dumitru Pepelea Ilie Oană, Gheorghe (Gică) Nicolae, Mihai Flamaropol, Eugen Iordache, Constantin (Titi) Popescu.

Chiar dacă din august 1941 Juventus fuzionase cu AS Distribuţia şi componenţii lotului erau funcţionari ai societăţii petroliere Distribuţia, echipa activa oficial sub numele de Juventus. Gruparea era reprezentanta Sindicatelor lucrătorilor din petrol şi gaze naturale de aproape doi ani, iar juventiştii erau tot mai des numiţi petrolişti. Autorităţile proletare nu priveau cu ochi buni păstrarea numelui purtat de la înfiinţarea clubului, vreme de 23 de ani. Considerat o denumire de sorginte capitalistă, fapt neacceptat de comunişti, de la „centru” s-a impus schimbarea numelui echipei în Distribuţia–Petrol. Şi, pentru a fi mascată decizia impusă, a fost „regizată” această acţiune ca fiind, chipurile, o dorinţă a „maselor”. Astfel, în Adunarea Generală din luna ianuarie 1948, salariaţii întreprinderii au solicitat schimbarea numelui clubului. Întreg „scenariul” avea să fie pregătit cu minuţiozitate. Cererea a fost susţinută, apoi, de Comitetul de Conducere şi avizată favorabil de conducerea Sindicatului lucrătorilor din industria de petrol şi gaze naturale. La data de 2 februarie 1948, presa vremii anunţa, în premieră, despre schimbarea numelui Juventusului, cea dintâi schimbare a numelui din cele nouă suferite de-a lungul întregii istorii a clubului.

Sub titlul „M.T.K. îşi inaugurează turneul azi la ANEF”, ziarul „Sportul Popular” a publicat, chiar pe prima pagină, un articol în care era menţionat pentru prima dată numele de Distribuţia Petrol. Echipa „galbenilor” urma să dispute un meci amical în compania Griviţei CFR, pe stadionul ANEF, în deschiderea jocului internaţional dintre CFR Bucureşti şi MTK Budapesta. La pagina a 5-a, în continuarea articolului respectiv se spune:

„Juventus – Griviţa C.F.R. în deschidere

ÎN DESCHIDEREA acestui match, la ora 13,30 se întâlnesc în match amical Juventus, care începând de eri şi-a schimbat numele în “Distribuţia Petrol” şi Griviţa C.F.R. care vor alinia formaţiile: DISTRIBUŢIA-PGrivita CFRETROL: Tr. Ionescu – Drăgan, Gică Andrei – Bărbulescu (Torjoc), Petrescu, Pepelea – Pricop, Iordache, Mărdărăscu, Flamaropol, Oană. GRIVIŢA CFR: Constantinescu – Sarvaş, Zamfir – Costea, Cricitoiu, Gostian – Dragu, Costel, Căciulă, Socec, Stoian.

Matchul acesta va fi condus de d. IOACHIM.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul III, No 915, Luni, 2 Februarie 1948)

Acelaşi cotidian de sport revenea cu unele lămuriri privitoare la acest eveniment, într-un anunţ inserat la pagina a 5-a, sub titlul „În legătură cu schimbarea numelui Juventusului”:

„AM ANUNŢAT că „Juventus” şi-a schimbat numele în „DISTRIBUŢIA-PETROL”. Revenim asupra acestei schimbări cu un amănunt: modificarea de nume au decis-o salariaţii întreprinderii în adunare generală şi comitetul a cerut avizul Sindicatului Petrol.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul III, No 917, Miercuri, 4 Februarie 1948)

Returul era programat să înceapă extrem de timpuriu. Tocmai de aceea şi startul pregătirii de iarnă a fost dat devreme. Juventus CFREmerich Vogl şi-a convocat elevii încă de duminică, 11 ianuarie 1948, la baza sportivă de la Mogoşoaia, proprietate a Societăţii Distribuţia, acolo unde se aflau şi depozitele de produse petroliere, dar şi atelierele instituţiei patronatoare a echipei. După decesul fiului tehnicianului petrolist, în vârstă de 15 ani, survenit la numai o săptămână de la începerea antrenamentelor, de pregătirea echipei s-a ocupat secundul Nicolae Petrescu.

Pe data de 8 februarie 1948 s-a jucat prima etapă a primăverii. Petroliştii debutau acasă în compania oţelarilor reşiţeni. După o primă repriză albă ca joc şi ca scor, după pauză a căzut potopul asupra oaspeţilor. Un sfert de oră, atât a durat. Din al doilea minut al actului secund, în decurs de opt minute amfitrionii au punctat de patru ori. A fost, în final, 5-0. Să amintim echipa care a jucat sub noua denumire: Traian Ionescu Ion Drăgan, Gheorghe (Gică) Andrei Gheorghe Bărbulescu, Gheorghe Petrescu, Alexandru Torjoc Alexandru Pricop, Mihai Flamaropol, Virgil Mărdărescu, Eugen Iordache, Ilie Oană. Tot acasă treceau „galbenii” şi în ce-a de-a doua rundă a returului de clujenii de la Dermata (1-0) şi ajungeau pe poziţia a VI-a, cu 19 puncte (golaveraj 42:28). La 22 februarie s-a jucat a treia partidă consecutivă de acasă, cu liderul CFR Bucureşti. Giuleştenii şi-au păstrat onoranta postură după un 2-0 la care a contribuit din plin şi Ioan Negru. Fostul portar juventist devenise, în iarnă, ceferist cu acte în regulă. Pentru o imagine cât mai clară asupra stabilirii rezultatului final mai trebuie amintite următoarele: Ilie Oană, în minutul 69, şi, respectiv, Filotti, în minutul 72, au ratat câte un penalty, vârful juventist Titi Popescu a fost accidentat grav în minutul 22, evoluând într-un picior, făcând practic figuraţie, iar Mihai Flamaropol a trimis, cu capul, mingea în bară.

Începând cu etapa a XIX-a, a urmat o serie neîntreruptă de şase meciuri fără înfrângere. Dintre ele avea să se detaşeze jocul cu medieşenii de la CSM, prin spectaculozitatea sa. Cum golurile sunt sarea şi piperul unui meci de fotbal, cele 10 goluri au făcut farmecul acestei partide. Încă de la începuturile sportului-rege, una dintre legile de bază ce guvernează această disciplină sportivă, şi nu numai, este „legea compensaţiei”. Cum în meciul contra „vişiniilor” elevii lui Emerich Vogl au jucat în inferioritate numerică, la numai o săptămână era rândul lor să profite de un asemenea avantaj. Prolog, fundaşul din centrul defensivei medieşene, avea să fie eliminat de arbitru imediat după pauză, la scorul de 4-2, pentru atitudine nesportivă. Astfel încât cele patru goluri marcate în superioritate numerică au „picat” ca o consecinţă firească. Cu şase puncte cucerite acasă şi patru strânse de pe terenuri străine (două remize plus victoria cu 2-1 contra Armatei, într-un meci considerat „afară”, dar jucat tot pe arena ANEF), petroliştii ajungeau pe treapta a V-a. Între victoriile de pe teren propriu se număra şi succesul contra Ciocanului cu 1-0 (0-0), într-un duel tactic între doi tehnicieni celebri, cândva coechipieri la vechiul club albastru-roşu: Emerich Vogl şi Coloman Braun. Juventus avea 29 de puncte (golaveraj 58-36). Era devansat de CFR Timişoara 39p (70-28), ITA Arad 38p (101-25), CFR Bucureşti 36p (77-29) şi Universitatea Cluj 30p (51-39). Îi urmau Libertatea 26p, Jiul 23p, Uniunea RATA 22p, Ciocanul 21p, etc. În coada plutonului se afla Unirea Tricolor MAI Bucureşti, cu 12 puncte (37-77).

Frumosul parcurs avea să fie curmat într-un meci considerat acasă, contra oborenilor de la Unirea Tricolor MAI. Surpriza izbânzii cu 2-1 a codaşei seriei nu era chiar de proporţii. Aceasta reuşise o remiză cu ceferiştii Giuleştiului şi un succes la Mediaş. Punctul onoarei petroliste a fost realizat de micuţul, dar inimosul, Ilie Oană, tocmai la spartul târgului. Neaşteptatul eşec i-a marcat pe „galbeni”, care aveau să iasă cu capetele plecate şi de pe terenul liderului timişorean al momentului. Cum partidele cu Universitatea Cluj, de acasă, şi cu IT Arad, în deplasare, au fost amânate, a urmat jocul din penultima etapă, cel cu ploieştenii. Amfitrionii s-au impus tot cu acelaşi scor din tur, 5-1, cu menţiunea că atunci diferenţa de patru goluri fusese stabilită încă dinaintea pauzei, iar de această dată după. Restanţa cu „şepcile roşii” a fost adjudecată cu 2-0. La 9 mai s-a jucat ultima etapă. La Târgu Mureş, gazdele, redutabile pe propriul teren, şi-au trecut în cont toate punctele. Confruntarea din deplasare, cu IT Arad, care a fost amânată, nu s-a mai disputat, cum nu s-au mai disputat nici meciurile Universitatea Cluj – CFR Bucureşti, FC Ploieşti – CFR Bucureşti şi CFR Timişoara – Jiul Petroşani. Golgeterul petrolist Eugen Iordache, cu cele 22 de reuşite ale sale, împărţea locul al treilea, la egalitate cu feroviarii timişoreni Petre Bădeanţu şi Iosif Kovacs. Erau devansaţi de Ladislau Bonyhadi (IT Arad), cu 49 de goluri, şi de Bazil Marian (CFR Bucureşti), cu 32. Nu trebuie omis „11”-le folosit la 9 mai: Traian Ionescu Ioan Tănăsescu, Gheorghe (Gică) Andrei Gheorghe Bărbulescu, Gheorghe Petrescu, Dumitru Pepelea Ilie Oană, Niculescu, Constantin (Titi) Popescu, Eugen Iordache, Alexandru Pricop. Era formula de echipă care a jucat pentru ultima dată într-un meci oficial când echipa se mai numea Distribuţia Petrol. La mai puţin de două luni, avea să îşi schimbe numele în Petrolul.

La data de 5 mai 1948, în deschiderea meciului dintre Distribuţia Petrol şi Universitatea Cluj, din cadrul campionatului diviziei A, pe stadionul ANEF s-a jucat partida Distribuţia Petrol – Sparta, la juniori. Era vorba despre finala campionatului Capitalei, o competiţie de profil care, în ediţia de campionat 1947/48, a cupris 28 de echipe împărţite în patru serii, ale căror câştigătoare au fost, în ordine: Unirea Tricolor MAI (seria I), Sparta (seria a II-a), Distribuţia Petrol (seria a III-a) şi Armata (seria a IV-a). Echipa clubului din strada General Budişteanu s-a calificat pentru finală după ce a trecut de Unirea Tricolor MAI cu 3-1. Sub titlul „JUNIORII DISTRIBUŢIEI CAMPIONI AI CAPITALEI”, ziarul „Sportul Popular” a relatat, într-o succintă prezentare, finala competiţiei care a adus titlul clubului petrolist:distributia

„În deschidere, finala campionatului Capitalei de juniori: un match cu mult mai bun decât Mediaş – Craiova, pe care Distribuţia l’a câştigat cu 4–3 (1–2) prin punctele marcate de Toma Gh. (2), Vasile Const. şi Ovezea. Pentru învinşi au înscris Georgescu, Gheţu şi Dănilă. Jocul a interesat asistenţa care a reţinut elemente promiţătoare ca: Dumitrescu; Toma; Nicolae (D); Vărzaru; Gheţu şi Dănuţ (Sparta). A condus corect d. Radu Niculescu formaţiile:

DISTRIBUŢIA: Dumitru; Dinescu; Dumitrescu; Ovezea; Vâlceanu; Nicolae; Atanasiu; Radu; Gh. Toma; Vasile C.; Popescu.

SPARTA: Anghel; Nicolescu; Costea; Dănuţ; Maximilian; Vărzaru; Georgescu; Călin; Gheţu; Panait; Dănilă.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, Nr. 1005, Joi, 6 Mai 1948)

La două zile de la cucerirea titlului, la juniori, de către Distribuţia Petrol, în ziarul „Sportul Popular” a fost publicat un amplu material despre desfăşurarea campionatului de juniori al Capitalei. Era, de fapt, o „radiografie” completă a competiţiei juvenile, fiind tratate pe larg cele patru serii. Sub titlul „JUNIORII <<DISTRIBUŢIEI – PETROL>>, CAMPIONI NEÎNVINŞI”, articolul comentează astfel succesul câştigătoarei seriei a III-a:

„Juniorii Distribuţiei pot reprezenta cu succes Capitala

FAPTUL că reprezentativa Capitalei a fost eliminată încă din prima etapă din Cupa Juniorilor ne-a adusîn finală două reprezentative – Mediaş şi Craiova – cari au lăsat de dorit.

Întâmplarea a făcut ca numai la două zile după consumarea acestei finale să asistăm şi la întâlnirea DISTRIBUŢIA – SPARTA în cadrul finalei campionatului bucureştean.

Cu câteva clase superioară celor două reprezentative ce au fost văzute în prima zi de Paşti, DISTRIBUŢIA poate oricând juca sub denumirea de REPREZENTATIVA CAPITALEI şi va câştiga fără emoţii.

Întreaga asistenţă dela ANEF s’a convins de valoarea acestui campion şi a aplaudat frenetic jocul ce l-a desfăşurat. În concluzie, DISTRIBUŢIA este cea mai bună formaţie de juniori , cu elemente talentate şi bine pregătite care vor împrospăta mâine cadrele primei formaţii.

Astfel de juniori ar putea prezenta mai multe echipe din Capitală, dacă la conducerea lor s’ar găsi oameni cu mentalitatea acelora dela DISTRIBUŢIA – PETROL.

Dealtfel şi clasamentul arată diferenţa de clasă a leaderului, care are un apreciabil avantaj de puncte, fără să fie învins.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, Nr. 1007, Sâmbătă, 8 Mai 1948)

Munca depusă la nivelul echipelor de juniori nu avea să rămână fără rezultate. Titlul de campioni ai Capitalei, cucerit în 1948, avea să fie preambulul unei mari performanţe la nivel naţional. Dar, mai bine să nu anticipăm.

În ediţia 1947/48 a Cupei Republicii Populare Române s-au înscris 133 de echipe. Competiţia revenea în circuitul fotbalistic după o întrerupere de patru ani. Distribuţia Petrol avea să părăsească întrecerea foarte timpuriu, încă din primul tur, fiind eliminată în faza şaisprezecimilor de finală, la 18 martie 1948, de Ţesătoria Română Piteşti (fostă Sporting), ocupanta locului al IX-lea în seria I a diviziei B. Localnicii au avut o prestaţie mult peste aşteptări, victoria obţinută la limită putând fi chiar mai clară. Eliminarea Distribuţiei Petrol nu avea să constituie, totuşi, singura surpriză furnizată de textiliştii piteşteni. În turul următor, aceştiaaveau să o elimine, la 21 aprilie, şi pe CFR Bucureşti, fiind scoşi din competiţie, în sferturi, de campioana IT Arad. Cu emoţii, greu, abia cu două minuteînaintea expirării prelungirilor.

Campionatul Naţional Divizia A

24.08.1947 Oţelul Reşiţa – Juventus Bucureşti 0-6 (0-2) Au marcat: M. Flamaropol (’31), C. Popescu (’36, ’50, ’60), E. Iordache (’67), Al. Pricop (’77). Oţelul: 1. S. Konrad – 2. Plujar, 3. I. Alaşiu – 4. P. Micu, 5. T. Maiogan, 6. Buel – 7. V. Davidescu, 8. Ed. Lucaci, 9. M. Zsizsik, 10. D. Neagrău, 11. Dachin. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Ilie Oană, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Arbitru: Savu Daju (Timişoara). Stadion: Oţelul – Reşiţa.

31.08.1947 Dermata Cluj – Juventus Bucureşti 2-2 (1-1) Au marcat: Ad. Szasz (’33), C. Toth (’53) / M. Flamaropol (’34), C. Popescu (’72). Dermata: 1. I. Lipoczi – 2. S. Pădureanu, 3. I. Darok – 4. Fr. Kiss, 5. I. Engli, 6. Al. Kallo – 7. I. Papay, 8. A. Füllop, 9. A. Frentz, 10. Ad. Szasz, 11. C. Toth. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Alexandru Torjoc, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Arbitru: Aurel Man (Baia Mare). Stadion: Municipal – Cluj.

04.09.1947 Juventus Bucureşti – CFR Bucureşti 3-2 (2-0) Au marcat: M. Flamaropol (’28, ’33), E. Iordache (’61) / I. Lungu (’46), Şt. Filotti (’71). Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Eugen Iordache, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Alexandru Pricop. CFR: 1. V. Stănescu – 2. Al. Apolzan, 3. Şt. Asbiceanu – 4. I. Urechiatu, 5. Al. Mari, 6. I. Mihăilescu – 7. I. Lungu, 8. B. Marian, 9. I. Bartha, 10. Şt. Filotti, 11. Fl. Tănăsescu. Arbitru: Ştefan Alexandriu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

07.09.1947 CSM Mediaş – Juventus Bucureşti 3-1 (1-0) Au marcat: Şerban (’33 – pen.), L. Munteanu (’62), Tr. Moldoveanu (’69) / E. Iordache (’67). CSM: 1. I. Varday – 2. M. Luca, 3. V. Szabo – 4. Şt. Şerban, 5. I. Herold, 6. Tr. Tomescu – 7. L. Munteanu, 8. V. Blaga, 9. K. Humis, 10. Al. Tănase, 11. Tr. Moldoveanu. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Eugen Iordache, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Alexandru Pricop. Arbitru: George Theil (Sighişoara). Stadion: Municipal – Mediaş.

14.09.1947 Juventus Bucureşti Ferar Cluj 6-0 (3-0) Au marcat: M. Flamaropol (’9, ’40, ’76), E. Iordache (’15, ’58), Al. Pricop (’82). Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Ioan Tănăsescu – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Eugen Iordache, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Al. Pricop. Ferar: 1. V. Costea – 2. Şt. Nagy, 3. Z. Szaniszlo II – 4. Şt. Balint, 5. Gh. Demeter, 6. G. Nistor – 7. V. Gorgan, 8. Şt. Kovacs IV, 9. Tr. Moldoveanu II, 10. A. Ferenczi, 11. I. Moldoveanu III. Arbitri: Petre Kroner – V. Păunescu, I. Neguţ (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

28.09.1947 Jiul Petroşani – Juventus Bucureşti 4-2 (2-1) Au marcat: T. Paraschiva (’20, ’52), M. Popescu (’26, ’80) / M. Flamaropol (’8), E. Iordache (’85). Jiul: 1. M. Nemeş – 2. I. Balogh, 3. T. Bone – 4. P. Pop IV, 5. C. Marinescu, 6. O. Câmpeanu – 7. D. Marinescu, 8. I. Nicşa, 9. M. Popescu, 10. T. Paraschiva, 11. D. Szilagy. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Alexandru Torjoc, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Arbitru: Constantin Mitran (Bucureşti). Stadion: Jiul – Petroşani.

02.10.1947 Juventus Bucureşti – Libertatea Oradea 1-4 (1-1) Au marcat: I. Oană (’35 – pen.) / Gh. Bodo (’16), I. Turcuş (’56), Fr. Spielmann (’63), C. Gozner (’77). Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Ioan Tănăsescu – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Eugen Iordache, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Alexandru Pricop. Libertatea: 1. A. Vecsey – 2. Gh. Melan, 3. V. Ion – 4. A. Ţiriac, 5. L. Zilahi, 6. G. Serfözö – 7. C. Gozner, 8. Gh. Bodo, 9. Fr. Spielmann, 10. Gh. Vaczi, 11. I. Turcuş. Arbitru: Emerich Freund (Timişoara). Stadion:CFR – Giuleşti.

19.10.1947 Unirea Tricolor Bucureşti – Juventus Bucureşti 0-0 Unirea Tricolor: 1. N. Nanculescu – 2. Al. Teodorescu, 3. Cr. Cioboată – 4. Al. Frăţilă, 5. T. Mihai, 6. C. Simionescu – 7. Şerban, 8. T. Ozon, 9. S. Niculescu, 10. M. Apostol, 11. Al. Petculescu. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Alexandru Torjoc, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Arbitri: A. Ionescu Ţope (Ploieşti) – L. Carmin, I. Stăncescu (Bucureşti). Stadion:Venus.armata

30.10.1947 Juventus Bucureşti – AS Armata Bucureşti 1-3 (1-1) Au marcat: D. Pepelea (’44) / D. Pepelea (’35 – ag.), Gh. Popescu (’51, ’75). Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Constantin Popescu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. AS Armata: 1. Gh. Lăzăreanu – 2. R. Catană, 3. A. Cernea – 4. I. Jivan, 5. E. Mladin, 6. S. Zeană – 7. M. Creţu, 8. M. Ionescu, 9. Gh. Popescu, 10. A. Molnar, 11. T. Balaş. Arbitru: Ştefan Fianu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

08.11.1947 Juventus Bucureşti – CFR Timişoara 1-1 (0-1) Au marcat: E. Iordache (’50) / P. Bădeanţu (’5). Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. CFR: 1. D. Pavlovici – 2. I. Barna, 3. Şt. Rodeanu – 4. P. Cojereanu, 5. I. Ritter, 6. C. Woronkowski – 7. Gh. Moniac, 8. D. Bandu, 9. I. Kovacs, 10. Em. Avasilichioaie, 11. P. Bădeanţu. Arbitri: Marin Cristea – V. Păunescu, D. Dimulescu (Bucureşti). Stadion:Venus.

16.11.1947 Universitatea Cluj – Juventus Bucureşti 4-1 (2-1) Au marcat: O. Medrea III (’17), A. Dascălu (’20), A. Zehan (’83), N. Roman (’87) / Gh. Nicolae (’30). Universitatea: 1. V. Cristea – 2. I. Vigu II, 3. M. Medrea II – 4. I. Joja, 5. M. Luca, 6. C. Rădulescu – 7. A. Zehan, 8. O. Medrea III, 9. A. Dascălu, 10. N. Roman, 11. S. Coracu. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. Arbitru: Savu Daju (Timişoara). Stadion:Municipal – Cluj.

23.11.1947 Juventus Bucureşti – IT Arad 2-2 (0-1) Au marcat: E. Iordache (’59), I. Oană (’67 – pen.) / L. Bonyhadi (’42), Ad. Kovacs I (’86). Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Gheorghe Nicolae, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. ITA: 1. Al. Marki – 2. I. Slivăţ, 3. M. Vass – 4. I. Reinhardt, 5. Ad. Pal, 6. Gh. Băcuţ I – 7. Ad Kovacs I, 8. I. Stibinger, 9. L. Bonyhadi, 10. N. Dumitrescu III, 11. Z. Farmati. Arbitri: Petre Kroner – M. Cristea, S. Segal (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

27.11.1947 Ciocanul Bucureşti – Juventus Bucureşti 2-5 (0-4) Au marcat: Moisescu (’57, ’60) / C. Popescu (’2), Gh. Nicolae (’18, ’71), M. Flamaropol (’22), I. Oană (’38). Ciocanul: 1. R. Sadowsky – 2. Fl. Ambru, 3. C. Novac – 4. A. Niculescu, 5. Gh. Teodorescu, 6. I. Şiclovan – 7. C. Bartha, 8. I. Farkaş, 9. Constantinescu-Grecu, 10. J. Moisescu, 11. N. Mihai. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. Arbitru: Grigore Sandu (Bucureşti). Stadion:ANEF.

* Meciul a contat ptr. etapa a X-a, programat iniţial la 02.11.1947 şi amânat ptr. 27.11.

30.11.1947 FC Ploieşti – Juventus Bucureşti 1-5 (0-4) Au marcat: I. Kovacs II / M. Flamaropol, E. Iordache (2), C. Popescu (2). FC Ploieşti: 1. N. Iordăchescu – 2. Belesnay, 3. Şt. Neagu – 4. M. Comănescu II, 5. I. Kovacs II, 6. E. Cocsis – 7. Şt. Bădin, 8. L. Şmilovici, 9. M. Palfi, 10. P. Maliţa, 11. P. Bădulescu-Bardatz. Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. Arbitru: Ştefan Fianu (Bucureşti). Stadion:CFPV – Ploieşti.

07.12.1947 Juventus Bucureşti – Uniunea RATA Târgu Mureş 0-0 Juventus: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Gheorghe Nicolae, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. Uniunea RATA: 1. N. Săbăslău – 2. L. Szereny, 3. I. Szölössy – 4. Bojte, 5. Al. Szalocky, 6. I. Benyowsky – 7. G. Incze I, 8. Fr. Simko, 9. I. Palfy, 10. Fr. Csiki, 11. L. Incze II. Arbitru: Constantin Mitran (Bucureşti). Stadion: CFR – Giuleşti.

 

  CFR   Timişoara 15 11 3 1 44 : 13 25p
  CFR   Bucureşti 15 11 1 3 53 : 17 23p
  ITA   Arad 15 10 3 2 66 : 16 23p
  Universitatea   Cluj 15 11 0 4 38 : 25 22p
  Libertatea   Oradea 15 6 4 5 30 : 25 16p
  Jiul   Petroşani 15 5 5 5 25 : 25 15p
  Juventus     Bucureşti 15 5 5 5 36 : 28 15p
  CSM   Mediaş 15 6 2 7 25 : 35 14p
  Dermata   Cluj 15 4 6 5 21 : 23 14p
  Ciocanul   Bucureşti 15 6 1 8 25 : 31 13p
  Uniunea RATA     Târgu Mureş 15 5 3 7 25 : 31 13p
  FC   Ploieşti 15 5 1 9 26 : 56 11p
  AS Armata     Bucureşti 15 4 3 8 23 : 36 11p
  Ferar   Cluj 15 3 4 8 21 : 33 10p
  Oţelul     Reşiţa 15 4 0 11 23 : 55 8p
  Unirea Tricolor     Bucureşti 15 2 3 10 17 : 49 7p

 

08.02.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti – Oţelul Reşiţa 5-0 (0-0) Au marcat: M. Flamaropol (’47, ’50, ’55), Al. Pricop (’53), E. Iordache (’62). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Virgil Mărdărescu, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Oţelul: 1. Opriţescu – 2. Plujar, 3. T. Maiogan – 4. D. Neagrău, 5. M. Duşan, 6. P. Micu – 7. V. Pop III, 8. Posa, 9. M. Zsizsik, 10. Şt. Opeltz, 11. Ed. Lucaci.Arbitri: A. Ionescu Ţope (Ploieşti) – E. Stepleanu, W. Şobcovici (Bucureşti). Stadion:ANEF.dermata

14.02.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti – Dermata Cluj 1-0 (1-0) A marcat: E. Iordache (’16). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Alexandru Pricop, 8. Eugen Iordache, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Mihai Flamaropol, 11. Ilie Oană. Dermata: 1. I. Lipoczi – 2. I. Engli, 3. I. Darok – 4. Fr. Kiss, 5. Al. Kallo, 6. I. Antalfy – 7. C. Toth, 8. A. Frentz, 9. Al. Hegheduş, 10. Ad. Szasz, 11. M. Both Arbitru: Emil Kroner (Bucureşti). Stadion:ANEF.

21.02.1948 CFR Bucureşti – Distribuţia Petrol Bucureşti 2-0 (1-0) Au marcat: Şt. Filotti (’41), Fl. Tănăsescu (’65). CFR: 1. I. Negru – 2. Al. Apolzan, 3. Şt. Asbiceanu – 4. I. Bartha, 5. Al. Mari, 6. I. Mihăilescu – 7. I. Lungu, 8. I. Kucerak, 9. D. Comşa, 10. Şt. Filotti, 11. Fl. Tănăsescu. Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Titi Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Arbitri: Constantin Mitran – R. Toth, E. Stepleanu (Bucureşti). Stadion:ANEF.

29.02.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti – CSM Mediaş 8-2 (4-2) Au marcat: Al. Pricop (’4), E. Iordache (’21, ’27, ’58, ’62), M. Flamaropol (’41, ’66 – pen.), I. Oană (’76) / Al. Tănase (’35), I. Bundik (’45). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Alexandru Torjoc, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. CSM: 1. I. Varday – 2. M. Luca, 3. Prolog – 4. Şt. Şerban, 5. I. Herold, 6. Gh. Ştefănescu „Farina” – 7. L. Munteanu, 8. V. Blaga, 9. K. Humis, 10. Al. Tănase, 11. I. Bundik. Arbitri: Marin Cristea – V. Ţepeş, V. Fieru (Bucureşti). Stadion:ANEF.

07.03.1948 CFR Cluj – Distribuţia Petrol Bucureşti 2-2 (2-1) Au marcat: A. Ferenczi (’18), I. Candrea (’39) / D. Pepelea, E. Iordache (’69). CFR: 1. V. Costea – 2. Gh. Demeter, 3. I. Felecan I – 4. Şt. Balint, 5. Z. Szaniszlo II, 6. G. Nistor – 7. Şt. Nagy, 8. Şt. Kovacs IV, 9. I. Candrea, 10. A. Ferenczi, 11. Ad. Kovacs V. Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Alexandru Torjoc, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Arbitru: Enric Seratzki (Bucureşti). Stadion:Municipal – Cluj.

14.03.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti Jiul Petroşani 3-1 (1-0) Au marcat: E. Iordache (’14, ’87), M. Flamaropol (’77 – pen.) / M. Rugiubei (’63). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Alexandru Torjoc, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Jiul: 1. M. Nemeş – 2. I. Balogh, 3. T. Bone – 4. D. Szilagy, 5. C. Marinescu, 6. Predan – 7. O. Câmpeanu, 8. M. Popescu, 9. T. Paraschiva, 10. M. Rugiubei, 11. D. Cricovan. Arbitri: Ioan Polaretzki (Cluj) – V. Fieru, E. Drăgan (Bucureşti). Stadion:ANEF.

21.03.1948 Libertatea Oradea – Distribuţia Petrol Bucureşti 0-0 Libertatea: 1. A. Vecsey – 2. A. Ţiriac, 3. Gh. Melan – 4. Gh. Bodo, 5. L. Zilahi, 6. G. Serfözö – 7. C. Gozner, 8. Bibe, 9. Fr. Spielmann, 10. V. Pop, 11. I. Turcuş. Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Virgil Mărdărescu, 8. Alexandru Torjoc, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti). Stadion: Municipal – Oradea.

01.04.1948 AS Armata Bucureşti – Distribuţia Petrol Bucureşti 1-2 (1-2) Au marcat: T. Balaş (’4) / M. Flamaropol (’22, ’29). AS Armata: 1. I. Savu – 2. R. Catană, 3. A. Cernea – 4. I. Jivan, 5. V. Tâlmaciu, 6. S. Zeană – 7. M. Creţu, 8. Fl. Fătu, 9. Gh. Popescu, 10. Fl. Marinescu, 11. T. Balaş. Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Arbitru: Wilhelm Şobcovici (Bucureşti). Stadion:ANEF.

04.04.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti Ciocanul Bucureşti 1-0 (0-0) A marcat: Al. Pricop (’71). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Eugen Iordache, 9. Alexandru Torjoc, 10. Mihai Flamaropol, 11. Ilie Oană. Ciocanul: 1. R. Sadowsky – 2. Fl. Ambru, 3. C. Novac – 4. M. Popescu, 5. A. Niculescu, 6. D. Ignat – 7. I. Farkaş, 8. L. Bobancu, 9. C. Bartha, 10. J. Moisescu, 11. N. Mihai. Arbitri: Iancu Ceaureanu – N. Feher, R. Alecu (Bucureşti). Stadion:CFR – Giuleşti.

08.04.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti Unirea Tricolor MAI Bucureşti 1-2 (0-1) Au marcat: I. Oană (’89) / M. Apostol (’14), Crăciun (’70). Distribuţia Petrol: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe

Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Gheorghe Nicolae, 9. Titi Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Unirea Tricolor MAI: 1. V. Stănescu – 2. Teodorescu, 3. Cioboată – 4. T. Mihai, 5. Frăţilă, 6. Simionescu – 7. Crăciun, 8. M. Apostol, 9. T. Ozon, 10. Petculescu, 11. Naciu. Arbitru: Grigore Sandu (Bucureşti). Stadion:ANEF.

11.04.1948 CFR Timişoara – Distribuţia Petrol Bucureşti 5-2 (4-1) Au marcat: I. Kovacs (’4), P. Bădeanţu (’36, ’43), N. Reuter (’39, ’84) / E.Iordache (’10), Al. Torjoc (’87). CFR: 1. A. Boroş – 2. C. Popa, 3. Şt. Rodeanu – 4. P. Cojereanu, 5. I. Ritter, 6. C. Woronkowski – 7. Gh. Moniac, 8. N. Reuter, 9. I. Kovacs, 10. Em. Avasilichioaie, 11. P. Bădeanţu. Distribuţia Petrol: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Virgil Mărdărăscu, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Arbitru: Aurel Man (Baia Mare). Stadion:CFR – Timişoara.

29.04.1948 Distribuţia Petrol Bucureşti – FC Ploieşti 5-1 (1-1) Au marcat: C. Popescu (’45, ’60, ’69), M. Flamaropol (’82), E. Iordache (’85) / Oct. Salam (’25). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Eugen Iordache, 9. Constantin Popescu, 10. Mihai Flamaropol, 11. Alexandru Pricop. FC Ploieşti: 1. N. Iordăchescu – 2. Belesnay, 3. Şt. Neagu – 4. Gh. Pop, 5. B. Răşinaru, 6. P. Maliţa – 7. Şt. Bădin, 8. N. Antonescu, 9. Oct. Salam, 10. B. Bojan, 11. M. Palfi. Arbitru: Marin Cristea (Bucureşti). Stadion:ANEF.

04.05.1948Distribuţia Petrol Bucureşti – Universitatea Cluj 2-0 (0-0) Au marcat: Al. Pricop (’58), E. Iordache (’65). Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Alexandru Torjoc, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. Universitatea: 1. V. Cristea – 2. I. Vigu II, 3. M. Luca – 4. M. Medrea II, 5. M. Tarău, 6. I. Joja – 7. C. Rădulescu, 8. O. Medrea III, 9. A. Dascălu, 10. N. Roman, 11. S. Coracu. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti). Stadion:ANEF.

* Meciul a contat ptr. etapa a XXVII-a fiind programat iniţial ptr. 15.04.1948 şi amânat ptr. 05.05.

09.05.1948 Uniunea RATA Târgu Mureş – Distribuţia Petrol Bucureşti 3-1 (2-1) Au marcat: I. Palfi (’20), G. Incze I (’26, ’80) / C. Popescu (’23). Uniunea: 1. N. Săbăslău – 2. L. Szereny, 3. I. Szölössy – 4. Fr. Csiki, 5. Al. Szalocky, 6. I. Benyowsky – 7. G. Incze I, 8. Fr. Simko, 9. D. Kohn, 10. Verzar, 11. I. Palfy. Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Niculescu, 9. Titi Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. Arbitru: Petre Kroner (Bucureşti). Stadion:23 August – Târgu Mureş.

 

  ITA   Arad 30 22 6 2 129 : 31 50p
  CFR   Timişoara 30 21 3 6 85 : 43 45p
  CFR   Bucureşti 30 20 2 8 89 : 42 42p
  Universitatea   Cluj 30 14 6 10 58 : 48 34p
  Distribuţia   Petrol   Bucureşti 30 13 7 10 69 : 51 33p
  Libertatea     Oradea 30 10      10 10 52 : 49 30p
  Dinamo A     Bucureşti 30 12 4 14 43 : 47 28p
  CFR   Cluj 30 9      10 11 48 : 52 28p
  Uniunea RATA     Târgu Mureş 30 12 4 14 55 : 64 28p
  Jiul   Petroşani 30 10 7 13 46 : 65 27p
  Dermata   Cluj 30 7      11 12 41 : 50 25p
  Gaz Metan     Mediaş 30 10 5 15 47 : 77 25p
  FC   Ploieşti 30 10 4 16 48 : 88 24p
  AS Armata     Bucureşti 30 8 6 16 44 : 66 22p
  Dinamo B     Bucureşti 30 8 5 17 51 : 86 21p
  Metalochimic   Reşiţa 30 7 4 19 44 : 90 18p

 

A) Schimbări de denumire: Distribuţia Petrol Bucureşti (fostă Juventus Bucureşti); Gaz Metan Mediaş (fostă CSM, fostă Karres Mediaş, care s-a mai numit pentru o perioadă scurtă de timp şi Zorile Roşii); Metalochimic Reşiţa (fostă Oţelul, fostă UDR).

B)Fuziuni: În vară, echipele târg-mureşene Dermagant şi RATA a fuzionat prin absorbţie, noua echipă numindu-se Uniunea RATA Târgu Mureş;în luna ianuarie 1948, echipele clujene Ferar şi CFR au fuzionat prin absorbţie, noua echipă numindu-se CFR Cluj.

C)Preluare:La începerea returului, Unirea Tricolor Bucureşti a fost preluată de Ministerul Afacerilor Interne, devenind Unirea Tricolor MAI Bucureşti.

D)Înfiinţare:La 14 mai 1948, ia fiinţă clubul sportiv al Ministerului Afacerilor Interne. Este preluată echipa Ciocanul Bucureşti care devine Dinamo A, iar Unirea Tricolor MAI Bucureşti devine Dinamo B.

* Clasamentul final a fost omologat în această formă, care este prezentată în Anuarul fotbalului românesc, volumul I, editat de Federaţia Română de Fotbal în anul 1968. Lucrarea menţionează că jocurile IT Arad – Juventus Bucureşti, Universitatea Cluj – CFR Bucureşti, CFR Timişoara – Jiul Petroşani şi FC Ploieşti – CFR Bucureşti, nedisputate din cauza renunţului echipelor programate în deplasare, au fost omologate cu scorul de 3-0 în favoarea gazdelor. O altă lucrare editată tot de Federaţia Română de Fotbal în anul 2009, Istoria fotbalului românesc, prezintă un clasament final al ediţiei neluând în consideraţie vreun rezultat al meciurilor rămase nedisputate, fără a prezenta vreo justificare. Ca atare, apar diferenţe între clasamente, în cea de-a doua variantă Distribuţia Bucureşti figurând ca încheind campionatul pe locul al IV-lea.

LOTUL ECHIPEI DISTRIBUŢIA PETROL ÎN EDIŢIA 1947/48: Gheorghe (Gică) Andrei (27, 13, 14), Gheorghe Bărbulescu (19, 9, 10), Ioan Drăgan (22, 14, 8), Mihai Flamaropol (24, 15, 9), Traian Ionescu (27, 15, 12), Eugen Iordache (29, 15, 14), Virgil Mărdărăscu (3, 0, 3), Gheorghe (Gică) Nicolae (11, 6, 5), Niculescu (1, 0, 1), Ilie Oană (29, 15, 14), Dumitru Pepelea (21, 10, 11), Gheorghe Petrescu (29, 15, 14), Constantin (Titi) Popescu (18, 13, 5), Gheorghe Popovici (2, 0, 2), Alexandru Pricop (21, 8, 13), Ioan Tănăsescu (9, 3, 6), Alexandru Torjoc (27, 14, 13). ANTRENORI: Emerich Vogl – principal – şi Nicolae Petrescu – secund. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINTE: Lazăr Goldştein. RESPONSABIL SPORTIV: Gheorghe Grigorescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri disputate, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.

GOLGETERII ECHIPEI DISTRIBUŢIA PETROL ÎN EDIŢIA 1947/48:iordache

22 GOLURI: Eugen Iordache

19 GOLURI: Mihai Flamaropol – 2 din penalti

11 GOLURI: Constantin (Titi) Popescu

6 GOLURI: Alexandru Pricop

5 GOLURI: Ilie Oa – 2 din penalti

3 GOLURI: Gheorghe (Gică) Nicolae

2 GOLURI: Dumitru Pepelea

1 GOL:        Alexandru Torjoc

Cupa României

Şaisprezecimile de finală (18.03.1948)

PITEŞTI: Ţesătoria Română Piteşti (div. B) – Distribuţia Petrol Bucureşti (div. A) 1-0 (1-0) A marcat: Ciobanca (’20). Ţesătoria Română: 1. Constantinescu – 2. Orban, 3. Frucht – 4. Sergent, 5. Gh. Popescu, 6. Varga – 7. Sandu Vasile, 8. Marinică, 9. Ciobanca, 10. Viespescu, 11. Iota. Distribuţia Petrol: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Alexandru Torjoc, 10. Eugen Iordache, 11. Ilie Oană. Arbitru: Daju Savu (Timişoara).

LOTUL ECHIPEI DISTRIBUŢIA PETROL ÎN EDIŢIA 1947/48: Gheorghe (Gică) Andrei (1), Gheorghe Bărbulescu (1), Ioan Drăgan (1), Mihai Flamaropol (1), Traian Ionescu (1), Eugen Iordache (1), Virgil Mărdărăscu (0), Gheorghe (Gică) Nicolae (0), Niculescu (0), Ilie Oană (1), Dumitru Pepelea (1), Gheorghe Petrescu (1), Constantin (Titi) Popescu (0), Gheorghe Popovici (0), Alexandru Pricop (1), Ioan Tănăsescu (0), Alexandru Torjoc (1). ANTRENORI: Emerich Vogl – principal – şi Nicolae Petrescu – secund. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINTE: Lazăr Goldştein. RESPONSABIL SPORTIV: Gheorghe Grigorescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei este trecut numărul de meciuri disputate în Cupa României.

LOTUL ECHIPEI DISTRIBUŢIA PETROL ÎN EDIŢIA 1947/48: Gheorghe (Gică) Andrei (28, 27, 1), Gheorghe Bărbulescu (20, 19, 1), Ioan Drăgan (23, 22, 1), Mihai Flamaropol (25, 24, 1), Traian Ionescu (28, 27, 1), Eugen Iordache (30, 29, 1), Virgil Mărdărăscu (3, 3, 0), Gheorghe (Gică) Nicolae (11, 11, 0), Niculescu (1, 1, 0), Ilie Oană (30, 29, 1), Dumitru Pepelea (22, 21, 1), Gheorghe Petrescu (30, 29, 1), Constantin (Titi) Popescu (18, 18, 0), Gheorghe Popovici (2, 2, 0), Alexandru Pricop (22, 21, 1), Ioan Tănăsescu (9, 9, 0), Alexandru Torjoc (28, 27, 1). ANTRENORI: Emerich Vogl – principal – şi Nicolae Petrescu – secund. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINTE: Lazăr Goldştein. RESPONSABIL SPORTIV: Gheorghe Grigorescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei este trecut, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1947/48, numărul jocurilor din campionat şi, respectiv, al celor din Cupa României.

GOLGETERII ECHIPEI DISTRIBUŢIA PETROL ÎN EDIŢIA 1947/48:

22 GOLURI: Eugen Iordache

19 GOLURI: Mihai Flamaropol – 2 din penalti

11 GOLURI: Constantin (Titi) Popescu

6 GOLURI: Alexandru Pricop

5 GOLURI: Ilie Oa – 2 din penalti

3 GOLURI: Gheorghe (Gică) Nicolae

2 GOLURI: Dumitru Pepelea

1 GOL: Alexandru Torjoc

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1947/48:

(30) Eugen Iordache, Ilie Oană, Gheorghe Petrescu

(28) Gheorghe (Gică) Andrei, Traian Ionescu, Alexandru Torjoc

(25) Mihai Flamaropol

(23) Ioan Drăgan

(22) Dumitru Pepelea, Alexandru Pricop

(20) Gheorghe Bărbulescu

(18) Constantin (Titi) Popescu

(11) Gheorghe (Gică) Nicolae

(9)  Ioan Tănăsescu

(3) Virgil Mărdărescu

(2) Gheorghe Popovici

(1) Niculescu

distributia

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.

Despre autor

Florian Tudorache

Florian Tudorache

Articole asemănătoare

0 comentarii

Încă nu sunt comentarii.

Nu există comentarii pentru moment, vrei să adaugi unul?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Ploiești
-3°
cer senin
humidity: 100%
wind: 2m/s SW
H -2 • L -3
-0°
Sat
-3°
Sun
-1°
Mon
-2°
Tue
Weather from OpenWeatherMap
  • :
  • :
Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresele ploiestipatrianoastra@yahoo.com, info@ploiestiulpatrianoastra.com, sau pe contul nostru de Facebook.

Cele mai citite articole

Sorry. No data so far.

Instagram

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

YouTube
Abonați-vă la newsletter

Curs valutar