Ploieștiul Patria Noastră

Știri

 Ultima oră

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXVII – CAMPIOANĂ A ŢĂRII LA JUNIORI

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXVII – CAMPIOANĂ A ŢĂRII LA JUNIORI
iulie 26
14:27 2014

EDIŢIA 1948/1949

CAMPIOANĂ A ŢĂRII LA JUNIORI

După numai un singur an cu 16 competitoare, federaţia hotărâse ca Divizia Naţională A să revină la sistemul cu 14 echipe. Pentru această schimbare, ultimele două clasate retrogradau direct în Divizia Naţională B. Acestea erau Oţelul Reşiţa şi Dinamo B Bucureşti (fosta Unirea Tricolor MAI). Ocupantele locurilor 11-14 (Dermata Cluj, CSM Mediaş, FC Ploieşti şi AS Armata Bucureşti) au disputat un turneu de baraj, în opt, împreună cu câştigătoarele celor patru serii de câte 16 echipe ale Diviziei B (Desrobirea Constanţa, Metalochimic Bucureşti, Phoenix Baia Mare şi Politehnica Timişoara). Primele patru clasate la finele turneului de baraj au făcut pasul spre primul eşalon divizionar. În ordinea ierarhiei, acestea au fost: Politehnica Timişoara, Metalochimic Bucureşti, CSM Mediaş şi AS Armata Bucureşti.

Şi la clubul petrolist au fost consemnate schimbări. Cea mai importantă era schimbarea, din nou, a denumirii clubului, la mai puţin de o jumătate de an de la preluarea numelui Distribuţia Petrol. Imediat după jumătatea lunii iunie 1948, clubul avea să se numească Petrolul Bucureşti. Odată cu adoptarea noii denumiri aveau să se schimbe şi culorile clubului, în roşu-galben. Era soluţia de mijloc între distributia„roş-albastrul” Juventusului şi „galbenul” Distribuţiei. Locaţia de cantonamente, dar şi de disputare a jocurilor, devenea baza de la Mogoşoaia. Vestea schimbării denumirii clubului a fost imediat anunţată în ziarul „Sportul Popular” în pagina a 6-a, sub titlul „Distribuţia şi-a schimbat numele”:

„În urma unei adrese trimisă federaţiei, gruparea DISTRIBUŢIA a cerut aprobarea schimbării numelui în PETROL.

Comitetul Federal a aprobat această schimbare de nume.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, Nr. 1049, macabiDuminică, 20 Iunie 1948).

Şi în cadrul lotului de jucători apăreau ceva „mişcări de trupe”. Antrenorul Emerich Vogl îi aducea în lot pe Valeriu Neagu (de la SAFIM Bucureşti),Florian Marinescu şi Florea Fătu (ambii de la AS Armata Bucureşti). În cazul lui Florică Fătu era vorba de o revenire după satisfacerea stagiului militar. La capitolul plecări, pe listă era numai Gheorghe (Gică) Nicolae. Prima partidă susţinută sub noul nume s-a disputat duminică, 27 iunie 1948, în compania echipei districtuale Macabi, pe arena acesteia. A fost un meci amical, pe care petroliştii l-au câştigat cu 3-2 (2-1), aliniind următoarea formulă de echipă: Gheorghe Popovici Ioan Tănăsescu, Gheorghe (Gică) Andrei Gheorghe Bărbulescu, Ioan Drăgan, Alexandru Torjoc Ilie Oană, Florea Fătu, Virgil Mărdărescu, Constantin (Titi) Popescu, Alexandru Pricop.

Startul campionatului a fost dat la 22 august. Petrolul se deplasa în urbea de pe Bega pentru meciul cu nou-promovata Politehnica. Gazdele şi-au marcat debutul printr-un succes care avea să aibă o urmare nefastă asupra parcursului imediat al bucureştenilor. De reţinut echipa care a disputat primul joc oficial sub titulatura Petrolul: Gheorghe Popovici Ioan Tănăsescu, Gheorghe (Gică) Andrei Gheorghe Bărbulescu, Gheorghe Petrescu, Dumitru Pepelea Alexandru Pricop, Mihai Flamaropol, Constantin (Titi) Popescu, Eugen Iordache, Florian Marinescu. Pasa neagră a „roş-galbenilor” avea să se menţină timp de încă trei etape. Mai întâi orădenii de la Libertatea ICO, în Capitală (5-3, după 1-3 la pauză), apoi RATA (2-1, prilej cu care târg-mureşenii şi-au inaugurat stadionul regazonat şi cosmetizat numai prin muncă voluntară) şi Jiul (1-0, în Vale), îi lăsau, pe rând, pe oamenii lui Cezar Popescu cu „contul” de puncte gol-goluţ şi cu un golaveraj de 5:11. Petroliştii erau singurii prim-divizionari în acea postură neplăcută. Ocupau ultima poziţie într-o ierarhie condusă de feroviarii bănăţeni, cu punctaj maxim, urmaţi de studenţii din urbea de pe Bega. Efectul nu-i greu de dedus.autocritica

Vineri, 17 septembrie 1948, a avut loc şedinţa Comitetului de Conducere al clubului „Petrolul”, aşa cum a anunţat şi ziarul „Sportul Popular” într-un articol inserat pe prima pagină, sub titlul „Autocritica grupării sportive <<PETROLUL>>”, din care spicuim:

„Constatând aceste lucruri Comitetul grupării sportive „Petrolul” hotărăşte:

– Reorganizarea Comitetului activ prin desărcinare d-lor GOLDŞTEIN, GRIGORESCU şi SOCACIU şi prin cooptarea în Comitet a Tovarăşilor GEORGESCU DUMITRU muncitor, GANEA TĂNASE muncitor, UNGUREANU ION muncitor şi NIMEREALĂ ION.

Jucătorului FLAMAROPOL MIHAI căruia în repetate rânduri i s’a atras atenţia asupra tacticei de joc nejuste pe care o practică şi asupra comportării sale de „dandy” urmare a unor influenţe puternice mic burgheze, i se dă un avertisment public.)”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, No 1139, Sâmbătă, 18 Septembrie 1948)

La 19 septembrie, runda a V-a programa acasă meciul cu campionii ţării, arădenii ITA-ei, aflaţi pe locul al VI-lea înaintea partidei. Nu puţine erau vocile care susţineau temerile unui nou rezultat defavorabil gazdelor jocului. Aşa cum adesea se spune în sport, pauza s-a dovedit a fi un sfetnic bun. După ce textiliştii dominau prima jumătate de oră, au intrat la cabine în avantaj pe tabela de scor, în ciuda faptului că în ultima parte a primei reprize par۽_da s-a echilibrat vizibil, Florian Marinescu trimiţând în bară, ratând de puţin egalarea. Imediat după reluare, Mihai Flamaropol dădea semnalul trezirii la viaţă. Egalarea a deschis drumul unei dominări nete a petroliştilor, care au irosit un penalty prin Ilie Oană, iar, mai apoi, ocheau o dată şi bara, prin Titi Popescu. Meciul cu textiliştii avea să se încheie la egalitate.

petrolul bucuresti

Acelaşi deznodământ avea să-l aibă şi meciul următor, cel cu Armata, din deplasare. Cu cele două puncte adunate în ultimele două meciuri, petroliştii scăpau de ultimul loc al ierarhiei pe care treceau medieşenii de la Zorile Roşii, aflaţi la egalitate de puncte cu oamenii lui Cezar Popescu, în vreme ce liderul, CFR-ul bănăţean, avea succese pe linie (golaveraj 21:5). Etapa a VII-a, cea de la mijlocul sezonului de toamnă, le aducea „roş-galbenilor” o nouă înfrângere, în Capitală, în faţa feroviarilor clujeni, cu un imprevizibil 3-4 (1-2), după un meci extrem de plăcut, disputat în viteză şi cu numeroase faze la ambele porţi. Oaspeţii au condus cu 2-0 şi 3-2, petroliştii egalând a doua oară cu numai 13 minute înaintea fluierului final. Frumosul spectacol fotbalistic se putea încheia totuşi la fel de bine şi cu succesul elevilor lui Emerich Vogl.

La 17 octombrie, urma partida din Banat, de pe stadionul liderului. Cam la ce puteau spera numeroşii suporteri petrolişti? Doar ca favoriţii lor să nu primească multe goluri. Spre surprinderea generală, discipolii lui „Ciogli” aveau să se impună, la limită, e drept, dar era totuşi victorie. Una imensă! A fost un succes „italian”. Un 1-0 (1-0) datorat reuşitei lui Florică Fătu. Era al doilea eşec la rând al feroviarilor de pe Bega, după cel înregistrat în runda precedentă, la Târgu Mureş (0-2). Astfel, orădenii (învingători cu 6-1 în Capitală, cu Metalochimicul) ajungeau în fruntea ierarhiei, fiind egalii ceferiştilor la puncte. Nesperatul succes de la Timişoara menţinea gruparea petrolistă tot pe locul al XIII-lea, având acum cu 4 puncte (golaveraj 10:16), zestre egală cu cea agonisită de Zorile Roşii Mediaş, ultima clasată (12:20). Deasupra lor erau clasate, în ordine: Metalochimic Bucureşti, cu 5 puncte (17:32), CSC Armata Bucureşti, cu 6 (15:24), Jiul Petroşani (11:16) şi Poli Timişoara (17:14), cu câte 7 puncte fiecare. Victoria din runda a VIII-a era urmată de o alta asupra lui Dinamo, realizată la capătul unui meci dominat de linia de mijloc petrolistă. Cu punctele cucerite, Petrolul urca două poziţii, devansându-le pe Armata (1-4, cu CFR Cluj) şi Metalochimic (0-3, la Târgu Mureş). Venea rândul unei partide în compania altei concitadine, cu Metalochimicul nou-promovat. Avea să fie, din păcate pentru oamenii preşedintelui Cezar Popescu, una infructuoasă. Absenţelor din formula de start ale lui Valeriu Neagu, Gheorghe Andrei şi Gheorghe Petrescu li se mai adăuga şi accidentarea gravă a lui Ilie Oană, din minutul 70, devenit indisponibil pentru restul sezonului. Astfel că echipa improvizată a lui Emerich Vogl s-a văzut nevoită să joace, la 0-1, în inferioritate numerică, schimbările nefiind admise de regulamentul de la acea dată. Victoria amfitrionilor disputei făcea posibilă rocada combatantelor în clasament. Mai erau de disputat trei runde din tur, cu două meciuri acasă şi unul „afară” pentru petrolişti. Succesele de acasă (2-0, cu Vitrometan, şi 3-1, cu Universitatea), la care se adăuga punctul scos în compania giuleştenilor, poziţionau gruparea petrolistă pe locul al XII-lea. Acolo au iernat, cu o zestre de 11 puncte şi un golaveraj negativ (19:21). Golgeterul petrolist Titi Popescu, cu cele 8 reuşite ale sale, era cel de-al patrulea în topul marcatorilor, după orădenii Vaczi (14 goluri), I. Covacs II (11) şi Andrei Rădulescu, de la Politehnica Timişoara (10). La clubul „roş-galbenilor” din strada General Budişteanu, nr. 11 bis, sărbătorile de iarnă nu erau chiar atât de triste, pentru că echipa de jtraian ionescuuniori a clubului – campionii Capitalei en titre – erau liderii seriei a IV-a, cu punctaj maxim după şapte etape şi cu un golaveraj impresionant: 44:1.

În timpul iernii, portarul Traian Ionescu optase pentru un transfer la CSC Armata, în locul său fiind adus tânărul portar P. Badea de la o grupare din campionatul districtual, iar pentru completarea lotului mai fusese transferat şi mijlocaşul Valeriu Călinoiu (de la IMS Hunedoara).

La 27 februarie caravana fotbalului prim-divizionar se punea în mişcare. Petroliştii erau examinatorii studenţilor timişoreni, în Capitală. Spre dezamăgirea amfitrionilor, oaspeţii au luat cu brio examenul. Până în runda a XIX-a, coechipierii lui Ilie Oană au mers „şnur”. În patru jocuri au luat şapte puncte. Au fost mai întâi trei victorii la rând. Frumoasa serie începea cu un 3-1 (1-0) la Oradea, înfrângerea liderului în propriul fief fiind considerată drept surpriza începutului de sezon. Au urmat două victorii „scurte”, ambele realizate în Bucureşti, ambele cu scor identic: 1-0, cu Uniunea RATA şi cu Jiul. Seria rezultatelor pozitive îi urca pe „roş-galbeni” tocmai pe poziţia a VIII-a. Aveau 17 puncte (golaveraj 25:24) şi se aflau la trei lungimi de CFR Bucureşti, aflată pe a III-a treaptă (44:23), şi la cinci de CFR Timişoara, ocupanta poziţiei secunde (36:19). Liderul, gruparea orădeană, adunase 26 de puncte (45:25). Moralul echipei era bun, tonusul ascendent. Astfel că egalul preţios (2-2) scos la Arad nu a fost o surpriză. Urma meciul de acasă cu concitadina Armata, aflată pe locul al XI-lea. După ce deschideau scorul la jumătatea primei reprize, amfitrionii erau ciuruiţi de trei ori. Golul lui Florică Fătu mai îndulcea din amarul înfrângerii. Atâta doar. Eşecul, care-i cobora pe „găzari” pe poziţia a IX-a, la numai două puncte de CSU Cluj, antepenultima clasată, nu a fost digerat de antrenorul Emerich Vogl. Acesta s-a decis să părăsească echipa la care venise cu două decenii în urmă. Pentru o perioadă de timp, cât a fost căutat înlocuitor pentru „Ciogli”, de pregătirea echipei s-a ocupat căpitanul petroliştilor, internaţionalul Ilie Oană. După mai bine de o lună de la plecarea tehnicianului „roş-galbenilor”, cu două zile înaintea meciului cu viceliderul CFR Timişoara, era instalată pe banca tehnică o altă glorie a fotbalului perioadei interbelice: Nicolae (Colea) Vâlcov. Nimeni altul decât cel care tocmai antrenase Armata Bucureşti, cu care efectuase stagiul pregătirii de iarnă la baza de cantonament a acesteia, de la unitatea militară aflată în frumoasa localitate prahoveană Breaza. Şocul schimbării a avut efectul scontat de preşedintele Cezar Popescu. În etapele rămase de jucat până la final, Petrolul n-a mai cunoscut amarul înfrângerii. Au fost trei victorii obţinute în deplasare (2-0, cu CFR Cluj, 5-3, cu Dinamo, şi 2-1, la Mediaş) şi una în propriul fief (4-1, cu CFR-ul din Giuleşti). Trebuie amintit faptul că rezultatul partidei câştigate de petrolişti la Mediaş, cu 2-1, avea să fie omologat de FRFA cu 3-0 în favoarea bucureştenilor, sesizându-se faptul că echipa ardeleană i-a folosit pe portarul Dumitrean şi pe fundaşul Dumitrescu deşi aceştia nu aveau drept de joc. Seria invincibilă a elevilor lui Colea Vâlcov era completată cu două remize acasă (1-1, cu CFR Timişoara, şi 3-3, cu Metalochimicul – devenit ulterior Metalul), precum şi cu cea albă de la Cluj, cu CSU (fosta Universitatea). După ce au gravitat între locurile al V-lea şi al IX-lea pe parcursul a şapte etape, zestrea de 11 puncte agonisite îi asigurau grupării sindicale petroliste o clasare finală pe poziţia a VII-a, cu 29 de puncte şi un golaveraj pozitiv (47:37). Şi totuşi, la finele ediţiei de campionat 1948/49, erau două motive de satisfacţie. Primul era acela că, într-un clasament statistic neoficial, Petrolul era liderul returului. Cel de-al doilea era legat de faptul că în ierarhia finală a golgeterilor, condusă de orădeanul Gheorghe Vaczi, cu 24 de puncte, vârful de atac petrolist Titi Popescu, cu cele 18 realizări ale sale, ocupa poziţia secundă.

Din anul 1950, campionatele urmau să se desfăşoare în sistemul primăvară-toamnă, după modelul sovietico-nordic. Pentru acoperirea calendarului rămas liber a fost organizată o competiţie denumită „Cupa de toamnă”, care s-a desfăşurat în paralel cu meciurile din Cupa României. Noua întrecere nu avea caracter oficial deşi era organizată de Federaţia Română de Fotbal, care impusese obligativitatea participării tuturor celor 36 divizionare A şi B. Participantele au fost împărţite, pe criterii geografice, în şase serii de câte şase echipe. „Cupă de toamnă” a debutat duminică, 18 septembrie, disputându-se numai cele cinci runde cu meciurile din grupe, în sistem fiecare cu fiecare. Gruparea petrolistă fusese repartizată în seria a VI-a, iar în etapa inaugurală trebuia să dea piept cu divizionara B, Muntenia Moreni, fostă Astra Română. Jocul nu s-a disputat, fiind amânat, iar la întocmirea ierarhiei după prima rundă, gruparea „roş-galbenă” figura cu numele Competrol. Noua schimbare a numelui era una de ordin administrativ. Sindicatul salariaţilor din industria de petrol şi gaz metan, cel care se ocupa de coordonarea, îndrumarea şi organizarea activităţii angajaţilor din locurile de producţie din Bucureşti, de la Depozitul Central de produse petroliere de la Mogoşoaia, de la Biroul Central din strada Latină, precum şi de la diversele staţiuni de lucru din Capitală şi din provincie, purta numele Sindicatul Competrol. Cum acesta patrona divizionara A, este limpede motivul schimbării numelui echipei din Petrolul în Competrol.

competrol

Aşa cum am menţionat mai sus, a doua competiţie cu caracter naţional s-a desfăşurat în toamna anului 1949 şi nu în primăvară. Interesul manifestat pentru Cupa României era în creştere, de aceea, în ediţia 1948/49 a Cupei RPR, s-au înscris 176 de echipe.Parcursul grupării cu sediul în strada General Budişteanu nr. 11 bis, începea la 4 septembrie, când încă se mai numea Petrolul. În cadrul fazei şaisprezecimilor de finală, se deplasa în urbea lui Bacovia, unde o elimina „la pas” pe divizionara B locală, ARLUS (fosta Partizanul). Din cauza schimbării ulterioare a denumirii, echipa „găzarilor”, sub numele de Competrol a întâlnit, la 16 octombrie, în faza optimilor de finală, Industria Bumbacului, un adversar din campionatul districtului Bucureşti. Prim-divizionarii s-au impus uşor. Un set de tenis luat la doi. A fost primul meci oficial în care gruparea petrolistă a evoluat cu noua denumire. Pentru următoarea fază a competiţiei, aceea a sferturilor de finală, sorţii n-au mai fost generoşi cu oamenii preşedintelui Cezar Popescu. Aveau să i-o hărăzească pe ICO Oradea, nimeni alta decât campioana ţării, cea care, la 6 noiembrie, avea să-i bareze drumul spre mult râvnitul trofeu. Aceasta avea să fie şi ultima apariţie oficială a petroliştilor în care au jucat cu numele de Competrol, un nume care a fost folosit de cele mai puţine ori în meciurile oficiale din întreaga istorie a clubului.

În vara anul 1949, echipa de juniori a clubului petrolist, antrenată de Nicolae Gorgorin, a cucerit, în premieră, laurii de campioni ai ţării după un parcurs de excepţie. Mai întâi, s-au impus fără probleme în seria a IV-a din campionatul districtului Bucureşti, unde au obţinut numai victorii pe linie, realizând şi un golaveraj excepţional: 88-4!!! Astfel, îşi câştigau dreptul de a evolua în faza finală pentru desemnarea campioanei Capitalei. În cadrul uneia dintre confruntările din faza semifinalelor, în ziua de marţi, 31 mai 1949, pe terenul din cartierul Dudeşti, avea să dea piept cu cei de la CFR, câştigătorii seriei I. La capătul unui meci extrem de echilibrat şi spectaculos, discipolii lui Nae Gorgorin s-au impus, în prelungiri, cu scorul de 3-1 (0-1, 1-1, 2-1). Golurile le-au marcat Ungureanu (2) şi Soly, respectiv, Burlacu. În finala districtuală, tinerii petrolişti au jucat duminică, 5 iunie, cu cei de la Vestitorul, grupare ce se impusese în faţa celor de la Dinamo A, cu 2-0 (2-0). Titlul a fost cucerit de junii de la Petrolul, care s-au impus cu 3-1 (1-1), succes care le-a conferit dreptul de a participa la turneul final al Sectorului de Sud.

În această fază s-au luptat, mai întâi, pe data de 12 iunie, cu gruparea Danubiana Industria Zahărului Giurgiu, în urbea de la Dunăre. vestitorulSuccesul categoric, obţinut cu scorul de 6-0, îi promova pe tinerii „roş-galbeni” fără niciun fel de emoţii în turul secund. Acolo au întâlnit pe juniorii de la SPT Constanţa, care promovaseră după un prealabil 0-0 cu UM Progresul Brăila, urmat de o victorie cu 2-0 pe terenul echipei CFR Buzău. Calificarea în dauna brăilenilor fusese obţinută de gazde pe criteriul mediei de vârstă mai scăzute. Programată iniţial pentru duminică, 19 iunie, semifinala Sectorului de Sud, dintre Petrolul Bucureşti şi SPT Constanţa, s-a disputat trei zile mai târziu pe stadionul „Republicii”. Succesul clar repurtat de petrolişti a fost reflectat în ziarul „Sportul Popular”, care a publicat, sub titlul „JUNIORII PETROLULUI AU ÎNVINS (n.a. sic!) PE CEI AI SPT-ului CU 4-0 (4-0)”, o amplă cronică:

„Eri s’au întâlnit în cadrul Campionatului Sectorului de Sud juniorii Petrolului şi ai SPT-ului din Constanţa. Fără îndoială mai buni, bucureştenii au învins cu 4:0 (4:0) calificându-se pentru finala pe care o vor susţine Duminică cu Tractorul Braşov.

În prima repriză, oaspeţii au jucat mai timid şi având de suportat handicapul unui vânt puternic au primit patru goaluri, marcate în ordine de: Ungureanu, Cotruţ, Cosmoc şi Tănăsescu. Petrolul a dominat categoric. SPT n’a tras deloc la poartă în rarele acţiuni avute.

La reluare jocul s’a echilibrat, oaspeţii beneficiind de avantajul vântului. Au avut multe atacuri periculoase şi au ratat goaluri gata făcute.

D. Drug Vasile a condus corect formaţiile:

PETROLUL: Olteanu, Cosmoc, Dinescu, Soli II (Stamate), Garbeloti, Niculae Vasile, Tănăsescu,

Ungureanu, Cotruţ, Neagu, Soli I.

SPT: Patrubani, Lambru, Spânoche, Nişcov, Dante, Georgescu, Stroe, Stanciu I, Bedivan, Jarnea, Drăguţ.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, Nr. 1394, Joi, 23 Iunie 1949)

Finala Sectorului de Sud s-a disputat duminică, 26 iunie, pe stadionul „UCB-Venus”, de la orele 11. Despre victoria zdrobitoare, 9-1 (6-1), presa vremii a publicat o succintă cronică sub titlul Finala campionatului de juniori al sectorului de Sud:

„Petrolul un campion cu şanse la titlul naţional

Finala campionatului de juniori al Sectorului de Sud, disputată între Petrolul şi Tractorul – Braşov – n’a corespuns decât în parte – şi datorită Petrolului. Dacă în primele 15 minute, jocul a fost frumos, ambele echipe luptând cu ardoare pentru victorie, în rest – braşovenii cedând – a pierdut din dinamism, deoarece scorul începuse să ia proporţii.

Victoria Petrolului este absolut meritată şi scorul de 9:1 (6:1), puţin obişnuit, a fost posibilă datorită faptului că învingătorii au beneficiat de o linie de atac extrem de eficace, care a speculat toate ezitările apărării învinşilor.

Au înscris: Neagu (3), Başder (2), Ungureanu (2), Cotruţ şi Tănăsescu pentru învingători, şi Mateescu pentru învinşi.

A arbitrat foarte bine d. Pungă.

PETROLUL: Munteanu (Jegălie); Cosmoc; Dinescu; Weintrauh; Garbeloti; Nicolae; Tănăsescu; Ungureanu; Cotruţ; Neagu (Radu); Başder.

TRACTORUL: Cătălin; Bădeanu; Studianski; Vlad; Bănescu; Chiriacopol; Babonea; Renţea; Mateescu, Vulcănescu; Papuc.

În acest joc, echipa Petrolului a arătat posibilităţi care-i dau dreptul să concureze cu multe şanse la titlul naţional.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, Nr. 1399, Marţi, 28 Iunie 1949)

juniori

În semifinalele Campionatului Naţional, tinerii petrolişti au întâlnit echipa CFR Tecuci, campioana Sectorului de Est. Partida, desfăşurată în urbea din sudul Moldovei, s-a încheiat cu victoria oaspeţilor cu scorul de 10-1. O foarte scurtă relatare de la acest meci a fost publicată în paginile cotidianului de specialitate „Sportul Popular”, sub titlul Cum a învins Petrolul la Tecuci”:

„Echipa de juniori a Petrolului s’a calificat pentru finala campionatului naţional, învingând Duminică pe CFR Tecuci cu 10-1, prin punctele înscrise de Cotruţ (5), Soly (2), Tănăsescu, Neagu şi Radu, iar pentru învinşi, Gheorghiu.

Primirea ce li s’a făcut şi în general întreaga organizare a întâlnirii a lăsat bucureştenilor o frumoasă impresie.

Terenul foarte bun, arbitrajul corect al d-lui Radu Dumitru (Bucureşti) şi ţinuta perfect sportivă a juniorilor tecuceni au făcut ca partida să se desfăşoare în cele mai bune condiţiuni.”

(ziarul „Sportul Popular”, Anul IV, Nr. 1406, Marţi, 5 Iulie 1949)

Acesta fost biletul pentru finala cea mare. Adversarul nu era cunoscut încă. Urma să fie stabilit de cealaltă semifinală, care programa confruntarea dintre IT Arad şi Uniunea RATA Târgu Mureş. Textiliştii de pe Mureş erau campionii Sectorului de Vest, iar gruparea mureşeană era laureata Sectorului de Nord. Arădenii aveau să dispute ultima fază a competiţiei după ce i-au învins pe mureşeni cu un zdrobitor 7-0. Şi mai era un motiv de precauţie privind forţa ofensivă a juniorilor campioanei României: atacantul Ristin marcase nu mai puţin de 8 goluri în meciul de campionat cu Steaua Roşie Lugoj, adjudecat cu 10-0. În finala desfăşurată duminică, 10 iulie, tot pe arena „UCB-Venus” din Capitală, junii petrolişti ai lui Nicolae Gorgorin s-au impus cu 2-0 (1-0). Meciul a fost arbitrat de brigada Jean Muscan – Ştefan Pungă şi Wilhelm Şopcovici (toţi din Bucureşti). Sub semnătura reputatului ziarist Petre Gaţu, a fost publicat în ziarul „Sportul Popular” un amplu comentariu despre desfăşurarea finalei campionatului naţional, sub titlul „Petrolul campion naţional la juniori”:

„Bucureştenii au învins I.T.A. cu 2-0 (1-0) după un joc care a depăşit de multe ori nivelul unei partide divizionare

(…)

GOALURILE VICTORIEI

Jocul a fost început de Petrolul, dar timp de aproape 15 minute iniţiativa a aparţinut arădanilor, care au jucat în terenul bucureştenilor. Însă lipsa de agresivitate, de viteză şi shot a împiedicat deschiderea scorului de către oaspeţi. Încet-încet, Petrolul îşi revine, egalează jocul şi apoi preia iniţiativa. ITA răspunde prin contra atacuri, pentruca în ultimile cinci minute jocul să se egaleze. În min. 40, pe o greşeală a lui Varias, Neagu prinde balonul, trece extrem stânga, pătrunde în careu şi centrează frumos pe sus. Radu, venit din urmă, reia cu capul în plasă: 1-0. După goal, ITA contra atacă foarte puternic. Se părea că va egala. Dar aceeaşi lipsă de shot păstrează scorul neschimbat.

La reluare, Petrolul are iniţiativa şi în min. 14 marchează al doilea şi ultimul goal. Încercând să degajeze o minge la învălmăşeală, Băcuţ II îşi trage singur balonul în mână. O greşeală de tehnică individuală desigur, dar o infracţiune ABSOLUT INVOLUNTARĂ la o minge pierdută de adversari, pe care arbitrul s’a grăbit s’o sancţioneze cu 11 m. Lovitura de pedeapsă a fost transformată de Niculae Vasile: 2-0 şi goalul a avut repercusiuni asupra moralului arădanilor. Aceştia au continuat să atace, dar ineficacitatea liniei de atac a dus la epuizarea apărării (toate mingile se înapoiau la halfi şi fundaşi) şi, încet-încet, ITA a slăbit, iar Petrolul a pus stăpânire pe teren, jucând în voie ca nişte campioni autentici.juniori fcp

Din cei 24 de jucători au fost destul de mulţi care s’au evidenţiat prin talent şi formă: Garbelotti, Jakob, Olteanu, Neagu, Cotruţă, Vadas, Raţiu, Bunica, Băcuţ II, Niculae Vasile, Radu, Ristin (acesta este prea moale însă). Dar toţi, buni sau numai utili, s’au făcut remarcaţi prin dragoste de club, prin joc corect şi disciplină, prin efortul depus pentru reuşita echipei lor şi a finalei. Au merite egale. Iar cei mai slabi, au posibilităţi să ajungă pe cei care, eri, au fost mai buni.

D-l Muscan I. a condus în general, satisfăcător. Şi, ar fi putut arbitra mai bine, deoarece nu a fost un match greu de condus. Nu s’a jucat dur, sau cu neregularităţi, ci foarte fair şi jucătorii au fost disciplinaţi. D-sa însă, a avut greşeli în aprecierea unor infracţiuni la duelurile corp la corp şi, mai ales, a greşit la acordarea penaltyului. Aceasta, categoric.

Formaţiile:

PETROLUL: Olteanu – Ungureanu, Dinescu – Solly II (Stamate), Garbelotti, Niculae Vasile – Tănăsescu, Radu, Cotruţă, Neagu, Solly I.

ITA: Jakob – Varias, Boesoermeny – Băcuţ II, Raţiu, Marincaş – Bunica, Sasu (Roşu), Ristin, Mateon, Vadas.gorgorin

(p. gaţu).”

(ziarul „Sportul Popular”, Nr. 1412, Marţi, 12 Iulie 1949)

Era cel dintâi titlu de campioană a României cucerit de clubul petrolist la nivelul fotbalului juvenil. Pentru a cinsti memoria celor care au reuşit frumoasa performanţă, să trecem în revistă lotul echipei de juniori a clubului Petrolul, campioni ai României ediţia 1948/49: Daniel Alexandru, Virgiliu Constantinescu, Robert Cosmoc, Cotruţă, Ion Dinescu, Petre Drăghiceanu, Constantin Garbelotti, Ştefan Neagu, Vasile Niculae, Traian Olteanu, Gheorghe Radu, Banciu Soli I, Vasile Stamate, Romeo Stanca, Tănăsescu, Gheorghe Toma, Ion Ungureanu, Eugen Văleanu, Mihail Vâlceanu, Ion Zaharia. Antrenor: Nicolae Gorgorin.

Campionatul Naţional Divizia A

22.08.1948 Politehnica Timişoara – Petrolul Bucureşti 3-1 (1-1) Au marcat: A. Rădulescu (’10 – pen., ’85), V. Dee (’49) / C. Popescu (’43). Politehnica: 1. O. Franciscovici – 2. Gh. Păcuraru, 3. I. Corbuş – 4. D. Mioc, 5. I. Popescu, 6. R. Mazăre – 7. S. Andreescu, 8. P. Iovan, 9. A. Rădulescu, 10. V. Dee, 11. I. Chioreanu. Petrolul: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, ico10. Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. Arbitru: Ştefan Reinhardt (Arad). Stadion:Electrica – Timişoara.

29.08.1948 Petrolul Bucureşti – Libertatea ICO Oradea 3-5 (3-1) Au marcat: M. Flamaropol (’10), C. Popescu (’23, ’44) / Gh. Vaczi (’2, ’47, ’71), M. Tudose (’74), I. Kovacs II (’75). Petrolul: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Ioan Drăgan – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Alexandru Torjoc, 6. Dumitru Pepelea – 7. Alexandru Pricop, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. Libertatea ICO: 1. A. Vecsey – 2. Gh. Melan, 3. V. Ion – 4. Gh. Bodo, 5. L. Zilahi, 6. G. Serfözö – 7. I. Kovacs II, 8. Fr. Spielmann, 9. Gh. Vaczi, 10. M. Tudose, 11. I. Turcuş. Arbitru: Ioan Neguţ (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

05.09.1948 Uniunea RATA Târgu Mureş – Petrolul Bucureşti 2-1 (1-1) Au marcat: I. Palfy (’23, ’64) / M. Flamaropol (’45). Uniunea RATA: 1. C. Szekely – 2. Şt. Brassay, 3. A. Ţiriac – 4. Fr. Csiki, 5. Al. Szalocky, 6. I. Benyowsky – 7. L. Incze II, 8. Fr. Simko, 9. C. Mihai, 10. Al. Stroia, 11. I. Palfy. Petrolul: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu, 11. Alexandru Pricop. Arbitri: Ion Copia – D. Constantinescu, V. Moldovan (Sibiu). Stadion:23 August – Târgu Mureş.

12.09.1948 Jiul Petroşani – Petrolul Bucureşti 1-0 (1-0) A marcat: C. Marinescu (’31). Jiul: 1. M. Nemeş – 2. I. Balogh, 3. D. Szilagy – 4. T. Paraschiva, 5. C. Marinescu, 6. T. Bone – 7. P. Pop IV, 8. I. Nicşa, 9. M. Palfi, 10. Oroszi, 11. D. Cricovan. Petrolul: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Virgil Mărdărescu, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Florian Marinescu, 11. Alexandru Pricop. Arbitri: Savu Daju (Timişoara) – Vinţe (Alba Iulia), Ucenic (Lugoj). Stadion: Jiul – Petroşani.

19.09.1948 Petrolul Bucureşti – ITA Arad 1-1 (0-1) Au marcat: M. Flamaropol (’51) / I. Petschovsky

(’13).Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. ITA: 1. Al. Marki – 2. M. Vass, 3. Z. Farmati – 4. I. Reinhardt, 5. Ad. Pall, 6. Gh. Băcuţ – 7. Ad. Kovacs, 8. I. Petschovsky, 9. L. Bonyhadi, 10. M. Carpineţ, 11. N. Dumitrescu III. Arbitri: Constantin Iliescu – B. Vasilescu, C. Săraru (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

28.09.1948 CSC Armata Bucureşti – Petrolul Bucureşti 0-0 CSC Armata: 1. N. Săbăslău – 2. E. Mladin, 3. A. Cernea – 4. R. Duşan, 5. N. Marinescu, 6. Şt. Onisie – 7. L. Munteanu, 8. A. Mercea, 9. Gh. Popescu, 10. A. Frentz, 11. P. Moldoveanu. Petrolul: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. Arbitru: Jean Petrescu (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

03.10.1948 Petrolul Bucureşti – CFR Cluj 3-4 (1-2) Au marcat: C. Popescu (’30, ’77), I. Oană (’58) / I. Candrea (’5, ’25, ’69), M. Cociuban II. Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. CFR: 1. V. Costea – 2. Gh. Demeter, 3. T. Felecan II – 4. Şt. Balint, 5. I. Kiss, 6. G. Nistor – 7. Şt. Nagy, 8. Şt. Kovacs IV, 9. M. Cociuban II, 10. A. Ferenczi, 11. I. Candrea. Arbitru: Ştefan Fianu (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

17.10.1948 CFR Timişoara – Petrolul Bucureşti 0-1 (0-1) A marcat: Fl. Fătu (’32). CFR: 1. D. Pavlovici – 2. Ad. Androvits, 3. Şt. Rodeanu – 4. P. Cojereanu, 5.dinamo I. Kovacs, 6. I. Ritter – 7. Gh. Moniac, 8. N. Reuter, 9. M. Biolan, 10. Em. Avasilichioaie, 11. P. Bădeanţu. Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Florian Marinescu, 11. Eugen Iordache. Arbitru: Petre Kroner (Bucureşti). Stadion:CFR – Timişoara.

06.11.1948 Petrolul Bucureşti – Dinamo Bucureşti 3-1 (1-1) (foto) Au marcat: I. Oană (’40, ’54, ’82) / J. Moisescu (’72). Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Petrescu, 4. Gheorghe Andrei – 5. Alexandru Torjoc, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Florian Marinescu, 11. Alexandru Pricop. Dinamo: 1. P. Ivan – 2. Fl. Ambru, 3. C. Simionescu, 4. C. Novac – 5. D. Ignat, 6. I. Şiclovan – 7. C. Bartha, 8. T. Ozon, 9. Al. Petculescu, 10. J. Moisescu, 11. V. Naciu. Arbitru: Virgil Vartolomeu (Constanţa). Stadion: UCB-Venus.

14.11.1948 Metalochimic Bucureşti – Petrolul Bucureşti 2-0 (1-0) A marcat: N. N. Dumitru (2). Metalochimic: 1. I. Voinescu – 2. I. Saita, 3. B. Marinescu, 4. Th. Cricitoiu – 5. V. Tâlmaciu, 6. Gh. Nuţescu – 7. Şt. Bădin, 8. N. Drăgan, 9. Oct. Salam, 10. N.-Nicuşor Dumitru, 11. Costel. Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Bărbulescu, 4. Dumitru Pepelea – 5. Alexandru Torjoc, 6. Mihai Flamaropol – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Virgil Mărdărescu, 10. Constantin Popescu, 11. Florian Marinescu. Arbitru: Bojan C. Bojan (Ploieşti). Stadion: UCB-Venus.

21.11.1948 Petrolul Bucureşti – Vitrometan Mediaş 2-0 (1-0) Au marcat: M. Flamaropol (’31 – pen.), C. Popescu (’82). Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Petrescu, 4. Ioan Tănăsescu – 5. Dumitru Pepelea, 6. Alexandru Torjoc – 7. Florea Fătu, 8. Mihai Flamaropol, 9. Gheorghe Bărbulescu, 10. Constantin Popescu, 11. Florian Marinescu. Vitrometan: 1. I. Kodacek – 2. V. Szabo, 3. A. Coman, 4. Fr. Sulyok – 5. A. Molnar, 6. Tr. Tomescu – 7. Tr. Moldoveanu, 8. Al. Tănase, 9. B. Răşinaru, 10. A. Szasz, 11. C. Toth. Arbitru: A. Ionescu Ţope (Ploieşti). Stadion: UCB-Venus.

28.11.1948 CFR Bucureşti – Petrolul Bucureşti 1-1 (1-0) Au marcat: I. Lungu (’33) / C. Popescu (’63). CFR: 1. I. Negru – 2. I. Mihăilescu, 3. Al. Apolzan, 4. I. Darok – 5. C. Socec, 6. Fl. Tănăsescu – 7. Şt. Filotti, 8. I. Lungu, 9. Fr. Zavoda I, 10. M. Capoianu, 11. Celan. Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Petrescu, 4. Ioan Tănăsescu – 5. Dumitru Pepelea, 6. Alexandru Torjoc – 7. Alexandru Pricop, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Florian Marinescu, 11. Eugen Iordache. Arbitru: Emerich Freund (Timişoara). Stadion: UCB-Venus.

05.12.1948 Petrolul Bucureşti – Universitatea Cluj 3-1 (1-0) Au marcat: I. Vigu II (’2 – ag.), C. Popescu

(’49), Fl. Marinescu (’61) / S. Coracu (’89). Petrolul: 1. Traian Ionescu – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Petrescu, 4. Ioan Tănăsescu – 5. Dumitru Pepelea, 6. Alexandru Torjoc – 7. Alexandru Pricop, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu, 11. Florian Marinescu. Universitatea: 1. D. Crăciun I – 2. I. Vigu II, 3. M. Tarău, 4. S. Pădureanu – 5. Gh. Crăciun II, 6. C. Rădulescu – 7. I. Zehan, 8. I. Lutz, 9. N. Roman, 10. I. Copil, 11. S. Coracu. Arbitru: Virgil Vartolomeu (Constanţa). Stadion: UCB-Venus.

 

  Libertatea ICO     Oradea 13 9 2 2 37 : 20 20p
  CFR   Timişoara 13 8 1 4 30 : 16 17p
  Uniunea RATA     Târgu Mureş 13 7 2 4 27 : 22 16p
  Dinamo   Bucureşti 13 6 3 4 22 : 18 15p
  CFR   Cluj 13 7 1 5 23 : 22 15p
  CFR   Bucureşti 13 6 1 6 24 : 17 13p
  Politehnica   Timişoara 13 6 1 6 26 : 21 13p
  ITA   Arad 13 3 7 3 17 : 16 13p
  CSC Armata     Bucureşti 13 4 4 5 29 : 32 12p
  Jiul   Petroşani 13 4 4 5 19 : 25 12p
  Universitatea   Cluj 13 5 2 6 21 : 23 12p
  Petrolul     Bucureşti 13 4 3 6 19 : 21 11p
  Metalochimic   Bucureşti 13 3 2 8 23 : 45 8p
  Vitrometan   Mediaş 13 1 3 9 16 : 35 5p

 

27.02.1949 Petrolul Bucureşti – CSU Timişoara 1-2 (0-0) Au marcat: C. Popescu (’71) / A. Rădulescu, I. Morja (’63). Petrolul: 1. Gheorghe Popovici – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Petrescu, 4. Gheorghe Andrei – 5. Gheorghe Bărbulescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Florea Fătu, 8. Valeriu Neagu, 9. Ilie Oană, 10. Constantin Popescu, 11. Alexandru Pricop. CSU: 1. O. Franciscovici – 2. I. Corbuş, 3. I. Popescu, 4. Gh. Păcurar – 5. R. Mazăre, 6. R. Marcu – 7. S. Andreescu, 8. P. Iovan, 9. I. Morja, 10. A. Rădulescu, 11. D. Mioc (Meghie). Arbitru: Panait Popescu (Ploieşti). Stadion: UCB-Venus.

20.03.1949 ICO Oradea – Petrolul Bucureşti 1-3 (0-1) Au marcat: Gh. Bodo (pen.) / C. Popescu (’27, ’88), I. Oană (’63). ICO: 1. A. Vecsey – 2. V. Ion, 3. Gh. Melan, 4. Gh. Bodo – 5. L. Zilahi, 6. Şt. Cuc (Al. Pop) – 7. I. Kovacs II, 8. Fr. Spielmann, 9. Gh. Vaczi, 10. M. Tudose, 11. Ed. Lucaci (I. Turcuş). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei, 4. Mihai Flamaropol – 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu 11. Eugen Iordache. Arbitru: Emerich Freund (Timişoara). Stadion: Municipal – Oradea.

27.03.1949 Petrolul Bucureşti – Uniunea RATA Târgu Mureş 1-0 (0-0) A marcat: Fl. Marinescu (’65). Petrolul: 1. P. Badea (Gheorghe Popovici) – 2. Ioan Drăgan, 3. Ioan Tănăsescu – 4. Mihai Flamaropol, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu (Florian Marinescu), 11. Eugen Iordache. Uniunea RATA: 1. C. Szekely – 2. A. Ţiriac, 3. Şt. Brassay – 4. Fr. Csiki, 5. Al. Szalocky, 6. I. Antalfy – 7. L. Incze II (Kovacs), 8. Fr. Simko, 9. Al. Stroia, 10. I. Bonaţiu, 11. I. Palfy (I. Benyowsky). Arbitri: Iosif Schönbrun (Oradea) – M. Caracaş, I. Ioachim (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

03.04.1949 Petrolul Bucureşti – Jiul Petroşani 1-0 (1-0) A marcat: C. Popescu (’2). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Florian Marinescu – 4. Dumitru Pepelea, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu, 11. Eugen Iordache. Jiul: 1. M. Nemeş – 2. I. Panait, 3. D. Szilagy – 4. P. Pop IV, 5. C. Marinescu, 6. T. Bone – 7. Oroszi, 8. I. Nicşa, 9. T. Paraschiva, 10. A. Roman, 11. Morar. Arbitru: Ioan Neguţ (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

10.04.1949 ITA Arad – Petrolul Bucureşti 2-2 (1-0) Au marcat: I. Petschovsky (’15), Z. Farmati (’70) / E. Iordache (’46), Fl. Fătu (’75). ITA: 1. Al. Marki – 2. M. Carpineţ, 3. Gh. Băcuţ – 4. I. Reinhardt, 5. Ad. Pal, 6. I. Jivan – 7. Ad. Kovacs, 8. I. Petschovsky, 9. I. Stibinger, 10. N. Dumitrescu III, 11. Z. Farmati. Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Florian Marinescu – 4. Dumitru Pepelea, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu, 11. Eugen Iordache Arbitru: Alexandru Rosenberg (Oradea). Stadion:Municipal – Arad.armata

16.04.1949 Petrolul Bucureşti – CSC Armata Bucureşti 2-3 (1-1) (foto) Au marcat: V. Neagu (’22), Fl. Fătu / G. Serfözö (’42, ’50), N. Drăgan (’70). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Florian Marinescu (Gheorghe Andrei) – 4. Mihai Flamaropol (Alexandru Torjoc), 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Valeriu Neagu, 11. Eugen Iordache. CSC Armata: 1. Traian Ionescu – 2. E. Mladin, 3. A. Cernea – 4. Şt. Onisie, 5. Ad. Androvits, 6. S. Zeană – 7. Hallasz (A. Frentz), 8. A. Mercea, 9. N. Drăgan, 10. G. Serfözö, 11. P. Moldoveanu. Arbitri: Ion Copia (Sibiu) – Mincu, P. Costandatos (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

29.05.1949 CFR Cluj – Petrolul Bucureşti 0-2 (0-2) Au marcat: E. Iordache (’18), M. Flamaropol (’40). CFR: 1. V. Costea – 2. T. Felecan II, 3. E. Bokor – 4. Sir (A. Ferenczi), 5. I. Kiss, 6. I. Mureşan – 7. Şt. Nagy, 8. I. Candrea, 9. Şt. Balint, 10. Şt. Kovacs IV, 11. I. Suru. Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Valeriu Călinoiu (Alexandru Torjoc), 5. Gheorghe Petrescu, 6 Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană. 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. Arbitri: Andrei Bogdan (Satu Mare) – M. Korch (Târgu Mureş), A. Tulbure (Turda). Stadion:Municipal – Cluj.

04.06.1949 Petrolul Bucureşti – CFR Timişoara 1-1 (1-0) cfr timisoaraAu marcat: M. Flamaropol (’44) / Em. Avasilichioaie (’50). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan 3. Gheorghe Andrei – 4. Valeriu Călinoiu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11 Constantin Popescu. CFR: 1. A. Boroş – 2. I. Barna, 3. Şt. Rodeanu – 4. P. Cojereanu, 5. Popa, 6. C. Woronkowski – 7. Gh. Moniac, 8. V. Florescu, 9. I. Kovacs, 10. Em. Avasilichioaie, 11. P. Bădeanţu. Arbitru: Gheorghe Simion – M. Caracaş, T. Bentu (Bucureşti). Stadion: CFR – Giuleşti.

11.06.1949 Dinamo Bucureşti – Petrolul Bucureşti 3-5 (1-2) Au marcat: I. Farkaş (’38 – pen.), T. Ozon (’72), Fl. Ambru (’84) / Gh. Andrei (’12), C. Popescu (’45, ’63), Fl. Fătu (’60), I. Oană (’79). Dinamo: 1. P. Ivan – 2. Fl. Ambru, 3. C. Novac – 4. N. Mihai (A. Niculescu), 5. Gh. Teodorescu, 6. D. Ignat – 7. I. Farkaş, 8. T. Ozon, 9. C. Bartha, 10. J. Moisescu (M. Apostol), 11. V. Naciu. Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu (Constantin Popescu), 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. Arbitru: Petre Kroner – Şt. Alexandriu, Şt. Ionescu (Bucureşti). Stadion: CFR – Giuleşti.

18.06.1949 Petrolul Bucureşti – Metalochimic Bucureşti 3-3 (1-1) Au marcat: E. Iordache (’25), Fl. Fătu (’80), C. Popescu (’84) / Al. Ene (I) (’30), N. N. Dumitru (’81), V. Anghel (’83). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc (Constantin Popescu), 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Alexandru Pricop. Metalochimic: 1. I. Voinescu – 2. I. Saita, 3. Poszgay – 4. V. Tâlmaciu, 5. B. Marinescu, 6. Gh. Nuţescu – 7. Costel, 8 N.-Nicuşor Dumitru, 9. Al. Ene, 10. V. Anghel, 11. N. Voinescu II. Arbitru: Ştefan Ionescu – I. Chiriţescu, D.

Moaşe (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

26.06.1949 Gaz metan Mediaş – Petrolul Bucureşti 1-2 (0-1) Au marcat: Costea II (’85) / C. Popescu (’22), Al. Pricop (’52). Gaz metan: 1. T. Dumitrean – 2. Fr. Sulyok, 3. V. Dumitrescu – 4. Şt. Şerban, 5. A. Molnar, 6. B. Răşinaru – 7. I. Lorincz, 8. V. Szabo, 9. A. Coman, 10. A. Szasz, 11. Tr. Tomescu (Costea II). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană (Alexandru Pricop), 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. Arbitri: Iosif Schönbrun (Oradea) – A. Iftimie (Braşov), L. Pfeifer (Sibiu). Stadion:Orăşenesc – Mediaş.

02.07.1949 Petrolul Bucureşti – CFR Bucureşti 4-1 (3-0) Au marcat: I. Oană (’16, ’67), C. Popescu (’23, ’24) / I. Lungu (’70). Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Alexandru Torjoc, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. CFR: 1. V. Stănescu (J. Apostol) – 2. N. Cristescu, 3. I. Mihăilescu – 4. C. Socec, 5. Al. Mari, 6. I. Urechiatu – 7. I. Lungu, 8. Şt. Filotti, 9. D. Călin, 10. Fr. Zavoda I, 11. Fl. Tănăsescu. Arbitru: Marin Cristea – S. Grigore, T. Bentu (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

13.07.1949 CSU Cluj – Petrolul Bucureşti 0-0 CSU: 1. V. Cristea – 2. I. Vigu II, 3. S. Pădureanu – 4. Gh.

Crăciun II, 5. M. Luca, 6. B. Ţandrău – 7. I. Lutz, 8. I. Copil, 9. Em. Ioanovici, 10. C. Rădulescu, 11. S. Coracu. Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Valeriu Călinoiu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Mihai Flamaropol, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. Arbitri: Constantin Glămeanu (Timişoara) – Al. Gavra (Oradea), I. Şerban (Turda). Stadion:Municipal – Cluj.

 

  ICO   Oradea 26 16 5 5 60 : 36 37p
  CFR   Bucureşti 26 14 4 8 61 : 33 32p
  Jiul   Petroşani 26 11 8 7 44 : 40 30p
  RATA   Târgu   Mureş 26 13 4 9 50 : 37 30p
  CFR   Timişoara 26 12 6 8 47 : 30 30p
  CSC Armata     Bucureşti 26 10 9 7 58 : 53 29p
  Petrolul     Bucureşti 26 11 7 8 47 : 37 29p
  Dinamo   Bucureşti 26 11 6 9 55 : 50 28p
  ITA   Arad 26 9 9 8 44 : 36 27p
  CSU   Timişoara 26 11 3 12 47 : 45 25p
  CFR   Cluj 26 9 5 12 39 : 67 23p
  CSU   Cluj 26 7 5 14 35 : 50 19p
  Metalul   Bucureşti 26 5 4 17 50 : 80 14p
  Gaz metan     Mediaş 26 3 5 18 27 : 70 11p

 

A) Schimbări de denumire: CSC Armata Bucureşti (fostă AS Armata); CSU Cluj (fostă Universitatea); CSU Timişoara (în urma fuziunii prin absorbţie dintre timişorenele Politehnica şi Medicina); Gaz metan Mediaş (fostă CSM Mediaş; s-a mai numit Zorile roşii în perioada 03.10.1948 – 21.11.1948 şi Vitrometan în intervalul 21.11.1948 – 05.02.1949); ICO Oradea (fostă Libertatea, prin preluarea acesteia de către Intreprinderea Comunală Oradea); Metalul Bucureşti (fostă Metalochimic); Petrolul Bucureşti (fostă Distribuţia Petrol, fostă Juventus).

LOTUL ECHIPEI PETROLUL ÎN EDIŢIA 1948/49: Gheorghe (Gică) Andrei (18, 8, 10), P. Badea (12, 0, 12), Gheorghe Bărbulescu (5, 4, 1), Valeriu Călinoiu (3, 0, 3), Ioan Drăgan (23, 11, 12), Florea Fătu (17, 6, 11), Mihai Flamaropol (19, 9, 10), Traian Ionescu (8, 8, 0), Eugen Iordache (19, 7, 12), Florian Marinescu (16, 10, 6), Virgil Mărdărescu (2, 2, 0), Valeriu Neagu (8, 2, 6), Ilie Oană (20, 7, 13), Dumitru Pepelea (23, 13, 10), Gheorghe Petrescu (24, 11, 13), Constantin (Titi) Popescu (26, 13, 13), Gheorghe Popovici (7, 5, 2), Alexandru Pricop (13, 9, 4), Ioan Tănăsescu (8, 6, 2), Alexandru Torjoc (23, 12, 11). ANTRENORI: Emerich Vogl (etapele I – XIX) şi Nicolae (Colea) Vâlcov (etapele XX – XXVI). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri disputate, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.

GOLGETERII ECHIPEI PETROLUL ÎN EDIŢIA 1948/49:

18 GOLURI:  Constantin (Titi) Popescu

8 GOLURI:    Ilie Oană

6 GOLURI:    Mihai Flamaropol – 1 din penalti

5 GOLURI:    Florea Fătu

3 GOLURI:    Eugen Iordache

2 GOLURI:    Florian Marinescu

1 GOL:            Gheorghe (Gică) Andrei, Valeriu Neagu, Alexandru Pricop

AUTOGOL:    Ion Vigu II (CSU Cluj)

Cupa României

Şaisprezecimile de finală (04.09.1949)arlus

BACĂU: ARLUS Bacău (div. B) – Petrolul Bucureşti (div. A) 0-4(0-1) Au marcat: Fl. Marinescu, M. Flamaropol, E. Iordache, I. Oană. Petrolul: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Valeriu Călinoiu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. Arbitru: Jules Mayer (Iaşi).

Optimile de finală (16.10.1949)

ind bumbaculuiBUCUREŞTI:Industria Bumbacului Bucureşti (camp. districtual) Competrol Bucureşti (div. A) 2-6(1-2) Au marcat: Cârciog, Neagu / M. Flamaropol (4), Fl. Marinescu (2). Industria Bumbacului: 1. Micu – 2. Dragomir, 3. Carianopol I – 4. Zamfir, 5. Niculescu, 6. Guriţă – 7. Carianopol II (Constantinescu), 8. Enache, 9. Cârciog, 10. Neagu, 11. Buzdun (Diniţă). Competrol: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Valeriu Călinoiu, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10.

Eugen Iordache, 11. Florian Marinescu. Arbitru: Avi Handelman (Bucureşti). Stadion: UCB-Venus.

Sferturile de finală (06.11.1949)

BUCUREŞTI:Competrol Bucureşti (div. A)ICO Oradea (div. A) 0-1(0-0) A marcat: I. Kovacs II (’67). icoCompetrol: 1. P. Badea – 2. Ioan Drăgan, 3. Valeriu Călinoiu – 4. Dumitru Pepelea, 5. Gheorghe Petrescu, 6. Alexandru Torjoc – 7. Ilie Oană, 8. Eugen Iordache, 9. Mihai Flamaropol, 10. Valeriu Neagu, 11. Gheorghe Andrei. ICO: 1. A. Vecsey – 2. V. Ion, 3. M. Tudose (Gh. Bodo) – 4. Gh. Melan, 5. L. Zilahi, 6. Şt. Cuc – 7. I. Kovacs II, 8. Fr. Spielmann, 9. Gh. Vaczi (Al. Pop), 10. I. Turcuş, 11. Ed. Lucaci. Arbitru: Savu Daju (Timişoara). Stadion: Republicii.

LOTUL ECHIPEI COMPETROL ÎN EDIŢIA 1948/49: Gheorghe (Gică) Andrei (3), P. Badea (3), Gheorghe Bărbulescu (0), Valeriu Călinoiu (3), Ioan Drăgan (3), Florea Fătu (2), Mihai Flamaropol (3), Traian Ionescu (0), Eugen Iordache (3), Florian Marinescu (2), Virgil Mărdărescu (0), Valeriu Neagu (1), Ilie Oană (3), Dumitru Pepelea (1), Gheorghe Petrescu (3), Constantin (Titi) Popescu (0), Gheorghe Popovici (0), Alexandru Pricop (0), Ioan Tănăsescu (0), Alexandru Torjoc (3). ANTRENOR: Nicolae (Colea) Vâlcov. PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei este trecut numărul de meciuri disputate în Cupa României.

GOLGETERII ECHIPEI COMPETROL ÎN EDIŢIA 1948/49:

5 GOLURI: Mihai Flamaropol

3 GOLURI: Florian Marinescu

1 GOL:         Eugen Iordache, Ilie Oană

LOTUL ECHIPEI COMPETROL ÎN EDIŢIA 1948/49: Gheorghe (Gică) Andrei (21, 18, 3), P. Badea (15, 12, 3), Gheorghe Bărbulescu (5, 5, 0), Valeriu Călinoiu (6, 3, 3), Ioan Drăgan (26, 23, 3), Florea Fătu (19, 17, 2), Mihai Flamaropol (22, 19, 3), Traian Ionescu (8, 8, 0), Eugen Iordache (22, 19, 3), Florian Marinescu (18, 16, 2), Virgil Mărdărescu (2, 2, 0), Valeriu Neagu (9, 8, 1), Ilie Oană (23, 20, 3), Dumitru Pepelea (24, 23, 1), Gheorghe Petrescu (27, 24, 3), Constantin (Titi) Popescu (26, 26, 0), Gheorghe Popovici (7, 7, 0), Alexandru Pricop (13, 13, 0), Ioan Tănăsescu (8, 8, 0), Alexandru Torjoc (26, 23, 3). ANTRENORI: Emerich Vogl (etapele I – XIX) şi Nicolae (Colea) Vâlcov (etapele XX – XXVI). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1948/49, numărul jocurilor din campionat şi, respectiv, al celor din Cupa României.

GOLGETERII ECHIPEI COMPETROL ÎN EDIŢIA 1948/49:

18 GOLURI: Constantin (Titi) Popescu

11 GOLURI:  Mihai Flamaropol

9 GOLURI:   Ilie Oană

5 GOLURI:   Florea Fătu, Florian Marinescu

4 GOLURI:   Eugen Iordache

1 GOL:           Gheorghe (Gică) Andrei, Valeriu Neagu

AUTOGOL:   Ion Vigu II (CSU Cluj)

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1948/49:

(27) Gheorghe Petrescu

(26) Ioan Drăgan, Constantin (Titi) Popescu, Alexandru Torjoc

(24) Dumitru Pepelea

(23)  Ilie Oană

(22)  Mihai Flamaropol, Eugen Iordache

(21)   Gheorghe (Gică) Andrei

(19)   Florea Fătu

(18)   Florian Marinescu

(15)    P. Badea

(13)    Alexandru Pricop

(9)     Valeriu Neagu

(8)     Traian Ionescu, Ioan Tănăsescu

(7)     Gheorghe Popovici

(6)      Valeriu Călinoiu

(5)      Gheorghe Bărbulescu

(2)      Virgil Mărdărescu

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Despre autor

Florian Tudorache

Florian Tudorache

Articole asemănătoare

0 comentarii

Încă nu sunt comentarii.

Nu există comentarii pentru moment, vrei să adaugi unul?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Ploiești
23°
cer senin
humidity: 51%
wind: 2m/s NE
H 27 • L 23
33°
Sun
34°
Mon
34°
Tue
35°
Wed
Weather from OpenWeatherMap
  • :
  • :
Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresele ploiestipatrianoastra@yahoo.com, info@ploiestiulpatrianoastra.com, sau pe contul nostru de Facebook.

Cele mai citite articole

Sorry. No data so far.

Instagram

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

YouTube
Abonați-vă la newsletter

Curs valutar