Ploieștiul Patria Noastră

Știri

 Ultima oră

Pianist de renume mondial pe scena Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești

foto: visitlcvalley.com

Pianist de renume mondial pe scena Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești
martie 26
12:45 2018

Stagiunea Aniversară 65 continuă joi, 29 martie, cu un nou concert inclus în proiectul „România 100 – Sărbătorim împreună”. Alături de Orchestra Simfonică se vor afla maestrul Radu Postăvaru și pianistul spaniol Josu de Solaun, câștigătorul Secţiunii Pian a Concursului Enescu 2014.

Vă așteptăm la o nouă seară de muzică rusească, dedicată de această dată compozitorului Serghei Prokofiev. Vor răsuna, pe scena sălii „Ion Baciu”, Concertul pentru pian nr. 2 în Sol minor, Op. 16 și Suitele 1, 2 și 3 din baletul „Romeo și Julieta” (selecțiuni).

Concertul pentru pian nr. 2 în Sol minor, Op. 16 a fost scris între 1912 și 1913 și a fost dedicat unui prieten de-al lui Prokofiev, Maximilian Schmidthof. Premiera lucrării a avut loc pe 23 august, la Pavlosk, cu Prokofiev solist, iar reacția publicului a fost una intensă, „sălbăticia” concertului nefiind pe gustul tuturor. Partitura originală a fost distrusă într-un incendiu în timpul Revoluției Ruse, așa că a fost rescrisă și revizuită în 1923.

Însuși Prokofiev a considerat că rezultatul final era „atât de diferit încât poate fi considerat Concertul nr. 4”. Premiera acestei versiuni a fost interpretată tot de Serghei Prokofiev la Paris, în 1924,  sub bagheta lui Serge Koussevitzky.

David Nice, biograful lui Prokofiev, spunea în 2011 că ar fi pariat pe faptul că doar câțiva pianiști ar fi putut interpreta lucrarea: „Argerich nici nu vroia să se atingă de el, Kissin întârzia să îl învețe și chiar și Prokofiev ca virtuoz a avut mari probleme când a interpretat concertul cu Ernest Ansermet și BBC Symphony Orchestra în anii 1930 când i-a depășit dexteritatea”.

Cea de-a doua parte a serii a fost rezervată selecțiunilor din Suitele 1, 2 și 3 din muzica baletului „Romeo și Julieta”. Compoziția a reprezentat  o comandă din partea Teatrului Kirov din Leningrad. Astăzi este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Serghei Prokofiev, după ce finalul fericit al baletului, contrar creației lui Shakespeare, a provocat amânarea premierei pentru câțiva ani.

            Se conturează o seară încărcată de emoție, când vă veți reîntâlni cu maestrul Radu Postăvaru și cu Josu de Solaun,  unul dintre prietenii vechi ai Filarmonicii „Paul Constantinescu” și al melomanilor prahoveni.

Radu Postăvaru a dirijat prima dată la vârsta de 5 ani și, până în prezent, a condus, printre altele, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Halle (Germania), majoritatea orchestrelor românești și numeroase ansambluri simfonice din Germania, Italia, Franța, Spania și Cehia. În prezent este dirijor principal al Filarmonicii „Paul Constantinescu”.

La rândul său, pianistul Josu de Solaun a fost aplaudat pe marile scene ale lumii, la Sankt Petersburg, Washington D.C., New York, Princeton, Londra, Paris, Leipzig, Taipei, Mexico City și a cântat ca solist sub bagheta unor dirijori ca Bruno Aprea, Ramón Tébar, Justus Frantz, Francesco Angelico, Alvise Casellati, Marco de Prosperis, Yaron Traub etc., apărând alături de orchestre ca cea a Teatrului Mariinsky sau a Filarmonicii La Fenice din Veneția.

Preţul unui bilet este de 20 de lei – întreg, 15 lei – pensionar şi 10 lei – elev şi student. Acestea pot fi achiziţionate atât online, de pe www.filarmonicaploiesti.eu cât şi de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenția Teatrală.

În plus, ne bucurăm să vă anunţăm că în perioada 30 – 31 martie, Filarmonica „Paul Constantinescu” găzduieşte cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Vioară şi Violă „Muzica Uneşte Europa”, organizat sub înaltul patronaj al Primăriei municipiului Ploieşti.

Despre autor

Florian Tudorache

Florian Tudorache

Articole asemănătoare

0 comentarii

Încă nu sunt comentarii.

Nu există comentarii pentru moment, vrei să adaugi unul?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Ploiești
14°
cer senin
humidity: 100%
wind: 4m/s SSW
H 14 • L 13
23°
Wed
25°
Thu
21°
Fri
20°
Sat
Weather from OpenWeatherMap
  • :
  • :
Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresele ploiestipatrianoastra@yahoo.com, info@ploiestiulpatrianoastra.com, sau pe contul nostru de Facebook.

Cele mai citite articole

Sorry. No data so far.

YouTube
Abonați-vă la newsletter

Curs valutar