Ploieștiul Patria Noastră

Știri

 Ultima oră

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXIV – „Ultimul șut aduce promovarea”

File de poveste – perioada Juventus! Episodul XXIV – „Ultimul șut aduce promovarea”
iulie 07
12:35 2014

EDIŢIA 1945/1946

ULTIMUL ŞUT ADUCE PROMOVREA 

Cea de-a doua conflagraţie mondială lăsase urme adânci în toate domeniile de activitate. Nici sportul, în general, nici fotbalul în mod special, nu făceau excepţie. Războiul devastase aproape tot. Rănile provocate se vindecau anevoie. În anul 1945 se mai juca fotbal doarNegru cu caracter amical. Oficial, nu mai erau competiţii regulate, gen campionat sau Cupa României, organizate de federaţia de specialitate. De aceea, toamna anului 1945 însemna un nou capăt de drum. Toate activităţile începeau să-şi reia cursul normal. Şi sportul rege se număra printre ele, făcându-şi loc printre ruine. Ediţia de campionat 1945/46, unul de dezmorţire, avea să fie preambulul pentru sezonul 1946/47, primul postbelic al Diviziei Naţionale A. Echipele care se clasau pe locurile fruntaşe ale tuturor campionatelor districtuale, în vara anului 1946, urmau să aibe statut de prim-divizionare în ediţia următoare. La fel ca în perioada antebelică, districtul Capitalei avea campionatul structurat pe mai multe eşaloane valorice. Cum era şi firesc, Juventus figura în elita fotbalistică a Capitalei. Cu toate că era prima categorie valorică, competiţia nu mai purta denumirea „Onoare”, ci se numea sugestiv „Cupa Victoriei” – „Onoare”. Restul eşaloanelor inferioare purtau denumirile avute înainte de război, de la categoria „Promoţie” în jos. Seria de elită a fotbalului bucureştean număra opt grupări, componenţa fiind una selectă, printre competitoare numărându-se Venus şi Unirea Tricolor, foste campioane ale ţării, precum şi CFR – fosta, dar şi viitoarea Rapid – deţinătoare a nu mai puţin de şase trofee Cupa României. Juventusul avea ca obiectiv primordial să acceadă în prim-planul fotbalului românesc. Şi, ca atare, era obligatoriu să reuşească o clasare în primele patru. Acesta era numărul reprezentantelor Capitalei impus de Federaţia Română de Fotbal Asociaţie ca participante la prima ediţie postbelică a diviziei A, care trebuia să alinieze la start 14 competitoare. Pentru realizarea obiectivului propus, antrenorul Nicolae Petrescu, mandatat de mai marii clubului să se ocupe de pregătirea echipei, proceda la o amplă remaniere a lotului de jucători. Din cei care au izbutit să se impună în seria a III-a din Divizia B în vara anului 1941 în lotul petrolist nu mai figurau Avram Dragomirescu,Ivan Endreffy, Paul Georgescu,Vasile Naciu, Nicolae Stănescu-Berbeacă, Ludovic Szika,Valentin Tătar Balint şi Emil Zorca. Locul lor fusese luat, între timp, de Gheorghe (Gică) Andrei, Codreanu,Dasicomis, Florea Fătu,Nicolae Gorgorin, Eugen Iordache, Ioan Negru (foto), Gheorghe (Gică) Nicolae, Dumitru Pepelea şi Stoian.

La mijlocul lunii octombrie a lui 1945 se dădea startul primei ediţii de campionat organizată oficial de Comisia Districtuală Bucureşti după cel de-al doilea război mondial. Pe data de 13 octombrie 1945 a pornit la drum campionatul primei categorii valorice. „Roş-albaştrii”, sau, mai bine zis, de-acum „galbenii”, au început cu stângul. Aveau să piardă, cu 2-5 (1-3), meciul de acasă, cu Carmen, la capătul unei partide presărate cu destule „amabilităţi” de ambele părţi. Ilie Oană avea să deschidă scorul după doar câteva minute de la fluierul de start, fiind totodată primul marcator al acelei ediţii de campionat. Apoi, oaspeţii au punctat de cinci ori la rând, tabela fiind închisă de Florică Fătu, cu puţin înainte de final. Să notăm şi prima echipă aliniată de Juventus care a evoluat într-o întâlnire oficială după război: Ioan Negru – Ioan Drăgan, Dasicomis – Dumitru Pepelea, Gheorghe Bărbulescu, Nicolae Gorgorin – Ilie Oană, Gheorghe (Gică) Nicolae, Mihai Flamaropol, Florea Fătu, Eugen Iordache. La distanţă de o săptămână pentru petrolişti era programat un derby de tradiţie al fotbalului bucureştean, în deplasare, cu „negrii” Venusului, care pierduseră în runda inaugurală partida cu Ciocanul. După ce au deschis scorul prin Flamaropol, oaspeţii s-au văzut conduşi pe tabelă. Izbuteau să încheie prima repriză la egalitate datorită unei noi reuşite a aceluiaşi impetuos vârf de atac. La reluare, gazdele treceau din nou în avantaj, dar juventiştii s-au impus finalmente, la mare luptă, cu 4-3, mulţumită portarului Ioan Negru, care a refuzat egalarea apărând penaltyul acordat gratuit de arbitru şi executat neinspirat de Humis. Jocul de acasă, cu liderul Ciocanul, nimeni alta decât urmaşa fostei grupări Macabi, a însemnat o remiză de mare luptă. La pauză, gazdele erau în avantaj, şi nu doar ca joc. În penultimul minut, Mişu Flamaropol deschidea scorul. La cinci minute de la reluare, oaspeţii egalau. Rezultatul avea să rămână neschimbat, chiar dacă gazdele terminau jocul în inferioritate, Gică Bărbulescu fiind eliminat pentru desele proteste la deciziile arbitrului Constantin Mitran.

În etapa a IV-a, care a marcat jumătatea turului, juventiştii întâlneau, tot acasă, CFR-ul clasat pe poziţia a V-a în ierarhia la zi. „Vişinii” au fost permanent la conducerea ostilităţilor, atât pe teren, cât şi pe tabela de scor. Victoria feroviarilor s-a datorat, în mare parte, lui Sadowsky, fostul portar juventist. Cu trei etape de jucat până la căderea cortinei, oamenii preşedintelui Cezar Popescu coborau pe locul al VI-lea, având numai 3 puncte şi un golaveraj negativ (9:12). Lideră era Carmen, cu punctaj maxim (golaveraj 19:4), fiind urmată de Unirea Tricolor, cu 6 puncte (20:4), Ciocanul, cu 5 (6:6), Venus (14:8) şi CFR (6:9), ambele cu câte 4 puncte. După Juventus, urmau cei de la Sparta, cu 2 puncte (9:14) şi nevoiaşii studenţi, care aveau înfrângeri pe linie (3:29). Cu aceştia din urmă, care erau, de fapt, echipa secundă a clubului Sparta, petroliştii aveau să-şi îndrepte serios golaverajul, chiar dacă universitarii erau gazde. Partida s-a disputat pe arena Venus, fief-ul ambelor echipe. Juventiştii le-au dat goluri „cât cuprinde”. A fost un uluitor 14-1 (7-1) care s-a dovedit, ulterior, ca fiind scorul campionatului. Partida, desfăşurată pe un teren aproape impracticabil şi pe un timp ploios, a fost una fără istoric. Pentru moment, victoria la scor nu avea să fie de prea mare folos petroliştilor. Aveau să rămână tot antepenultimii în ierarhia eşalonului de elită al Capitalei. În aceeaşi zi, derbyul categoriei „Onoare”, disputat în Obor, în faţa a 10.000 de spectatori, se încheia nedecis: Unirea Tricolor – Carmen 2-2 (1-1). Poziţia din clasament nu putea fi prilej de bucurie pentru petrolişti. Cu toate acestea, însă, juventiştii se puteau mândri cu un loc de frunte: Mihai Flamaropol împărţea primul loc al topului golgeterilor cu venusistul Humis, fiecare cu câte 9 reuşite.

Aflând vestea despre neobişnuitul 1-14, ţinând la tradiţie şi la păstrarea renumelui, studenţii clujeni au solicitat federaţiei să modifice denumirea sub care evolua formaţia universitară bucureşteană „U”, pentru a nu fi confundată cu cea clujeană, cerere rămasă fără vreun rezultat. Pesemne că victoria zdrobitoare li s-a urcat la cap elevilor lui Nicolae Petrescu. Numai aşa poate fi explicată înfrângerea suferită după numai o săptămână, în faţa Spartei, care era penultima clasată, cu numai două puncte obţinute pe seama studenţilor, în runda inaugurală. Din cauza vântului năprasnic, fiecare dintre echipe a dominat câte o repriză, cea în care a avut vântul drept aliat. În ultima reprezentaţie a toamnei, oamenii preşedintelui Cezar Popescu dădeau piept cu viceliderul oborean, chiar în fief-ul acestuia. Teoretic, toată lumea aştepta un succes al gazdelor, care ar fi putut ajunge în frunte dacă Venusul se impunea în derbyul cu Carmen. Numai că petroliştii au sfidat toate pronosticurile şi au învins sec, la scor de forfait. După ce au deschis scorul repede, prin Ilie Oană, elevii lui Nicky Petrescu au intrat în avantaj la cabine pentru pauza de refacere. Putea să fie 1-1, dar Titus Ozon a ratat un penalty. La un sfert de oră de la reluare oaspeţii şi-au dublat avantajul. Până la final, pe teren n-a mai fost, practic, decât echipa Juventus, care a mai modificat o dată tabela de scor. Tot atunci, liderul şi-a acontat toate punctele pe terenul „negrilor”. La finalul turului ordinea pe podium era intactă, la fel şi în subsolul ierarhiei. Doar CFR, Juventus şi Venus schimbaseră locurile între ele, asemenea unei „morişti” frecvente, ca în handbal. Mihai Flamaropol, golgeterul petroliştilor, era al doilea, cu 10 puncte, cu două mai puţin decât venusistul de origine greacă, Kostas Humis.

În timpul vacanţei de iarnă, la Juventrus au mai fost transferaţi încă doi jucători: Constantin (Titi) Popescu, de la FC Craiova, şi Nicolae Topşa, de la Viforul Dacia Bucureşti. La începutul lunii februarie 1946, pe banca tehnică, alături de tehnicianul Nicolae Petrescu, fusese reinstalat Emerich Vogl. Tot atunci, gruparea ASD Juventus avea să fie „sindicalizată”, devenind echipa sindicatului industriilor din petrol şi gaze naturale, fiind cea dintâi grupare de acest gen din ţară. Faptul este atestat de articolul dat publicităţii în ziarul „Gazeta Sporturilor”, sub titlul „A.S.D. JUVENTUS A DEVENIT echipa sindicatului industriilor de petrol”:

Noul sezon de football se apropie cu paşi repezi.ASD Juventus

Desigur că unul din cluburile de nădejdie ale soccerului bucureştean este A. S. D. Juventus.

Întotdeauna, clubul roş-albaştrilor s’a impus prin seriozitatea cu care a pornit la lucru şi şi-a atins toate ţelurile.

În special în anul care a trecut, clubul a fost reorganizat şi conducerea tehnică şi administrativă s’a schimbat mult în bine, prin schimbarea adusă odată cu venirea la cârma clubului a neobositului sportiv, care este d. Lazăr Goldştein.

Pentru noul sezon, roş-albaştrii au deocamdată multe lucruri de pus la punct şi pentru acest lucru nu se precupeţeşte nici un efort.

O ORGANIZARE MAI TEMEINICĂ

Pentru a i se da o organizare cât mai temeinică, cu baze din cele mai solide, conducătorii clubului Sindical A.S. Distribuţia-Juventus, au cerut sindicatului salariaţilor din industriile de petrol din România, să i se atribue calitatea de echipă a acestui sindicat.

Această cerere a fost susţinută cu multă căldură şi competenţă de d. GRIGORESCU, preşedintele sindicatului funcţionarilor societăţii Distribuţia, în faţa forurilor de resort, obţinându-se aprobarea acestei cereri.

Pentru viitor A. S. D. Juventus va avea un câmp extrem de fertil, pe care îşi va dirija activitatea, urmând să ajungă una din cele mai temute formaţiuni ale footballului nostru.

Vechiu sportiv şi cunoscător al tuturor problemelor sindicale, d. Grigorescu va fi împreună cu d. LAZĂR GOLDŞTEIN responsabilul sportiv al grupării A.S.D. Juventus.

(…)

ST. SOCACIU”

(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul XXVII, No. 31, Vineri, 8 Februarie 1946)

Prioritatea Juventusului pentru sezonul de primăvară o constituia obţinerea dreptului de participare la prima ediţie postbelică a Diviziei A Naţionale. Luând ca punct de reper clasamentul toamnei se putea constata faptul că doar liderul Carmen era sigur de un loc promovabil. Pentru celelalte trei, lupta era foarte strânsă. Teoretic, şase, dar practic numai primele cinci echipe, luptau pentru trei locuri. Unirea Tricolor, Ciocanul, Juventus, CFR, Venus şi Sparta erau, în ordinea ierarhiei, aspirantele la un „bilet” pentru divizia A. Iar, între prima şi ultima dintre ele, ecartul era de numai trei puncte, pentru că „spartanii” i-au învins pe „vişiniii” giuleştenii în ultima rundă a toamnei, cu 1-0. Tocmai de aceea antrenamentele petroliştilor au debutat încă de la 10 februarie, într-un ritm foarte susţinut pentru acele vremuri. Tandemul de antrenori Vogl – Petrescu îşi supunea elevii la cicluri de câte patru antrenamente săptămânale la baza sportivă a societăţii petroliere Distribuţia, aflată la Mogoşoaia. Internaţionalul Ilie Oană începea, deja, să-şi dovedescă aptitudinile de viitor antrenor.

Despre aspiraţiile de viitor ale clubului trecut sub tutela sindicatului petroliştilor a pomenit ziarul „Gazeta Sporturilor” într-un articol pe care l-a publicat sub titlul „SUNTEM DORNICI SĂ JUCĂM ÎN U. R. S. S.…ne declară d. Gh. Grigorescu, responsabilul sportiv al grupării A. S. D.-JUVENTUS

„Noua orientare a clubului roş-albastru, în cadrul programului de reorganizare la care a pornit formaţia petrolistă

Recent am anunţat în coloanele ziarului nostru că merituoasa formaţie A. S. D. Juventus a devenit gruparea, care va reprezenta Sindicatele Unite ale salariaţilor din Petrol şi Gaz Metan.

Această transformare a echipei roş-albastre va avea repercursiuni din cele mai frumoase pentru viitorul acestei grupări. Faptul se datoreşte intervenţiilor şi sârguinţei depuse de d. Gh. Grigorescu preşedintele Sindicatului salariaţilor soc. Distribuţia.

Dealtfel domnia-sa, un sportiv convins şi cunoscător al tuturor problemelor ce se pun în acest domeniu, va fi împreună cu d. Lazăr Goldştein responsabil sportiv al asociaţiei.

Am crezut că este necesar să facem cunoscute opiniei publice sportive frumoasele proecte de care este animat d. Gh. Grigorescu.

Dar să-l lăsăm pe interlocutorul nostru să vorbească:

ASD Juventus va deveni un mare club polisportivASD Juventus

<<Cunosc foarte bine situaţia prin care a trecut A.S.D. Juventus şi deaceea m’am hotărât, ca alături de pricepuţii mei colaboratori, între cari d. Lazăr Goldştein deţine un loc de seamă să pornim la opera de refacere a clubului.

Vom căuta, datorită nouilor noastre posibilităţi , să aducem pe A.S. D. Juventus la un loc cât mai de invidiat.

Ceeace ne interesează însă în primul rând este să determinăm o emulaţie sportivă în masse, salariaţii întreprinderilor din sindicatele noastre putând să se bucure din plin de binefacerile sportului.

Vom da amploare tuturor ramurilor de sport urmând să transformăm pe Juventus într’un mare club polisportiv.

Terenuri de sport şi instalaţii sportive sunt factorii pe care-i vom pune la dispoziţia tuturor celor dornici să practice sporturile.

Multă atenţie pentru echipa de football

Revenind la echipa de football pot spune că ne interesează foarte mult o comportare cât mai frumoasă în toate competiţiile la care va participa, iar o prezentare cât mai demnă este dorinţa noastră fundamentală.

Sacrificii vom face să aliniem o echipă la înălţimea prestigiului, de care suntem siguri că-l vom atinge.

(…)

ST. SOCACIU”

(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul XXVII, No. 36, Joi, 14 Februarie 1946)

Programate iniţial să înceapă duminică, 3 martie 1946, întâlnirile din partea secundă a competiţiei au fost amânate din cauza ploilor abundente care au făcut ca terenurile de joc să fie efectiv impracticabile. Astfel că returul a debutat la data de 17 martie. Chiar şi programul de disputare a etapelor de campionat a fost dat peste cap. Deşi se stabilise să fie păstrată ordinea de disputare din tur, etapele returului s-au disputat în ordine inversă. Petroliştii întâlneau, în deplasare, acelaşi adversar cu care au dat piept în ultima rundă a sezonului de toamnă, Unirea Tricolor. Spre finalul primei reprize, pe care au dominat-o, elevii lui Emerich Vogl îl învingeau din nou pe Nanculescu, dar aveau să fie egalaţi în prima jumătate a actului secund. S-a terminat egal şi remiza era bună mai mult pentru moral. A urmat jocul de acasă, cu cei de la Sparta. Gazdele s-au impus cu un categoric 5-1 (2-1) şi mai urcau un loc. La fel urcau şi Ciocanul şi CFR-ul. Oborenii picau pe treapta a V-a după ce au pierdut confruntarea cu Venus. Runda a X-a era un bun prilej de rotunjire a golaverajului pentru juventişti. Era meciul de acasă cu deja repetenta Universitatea. Şi aşa a şi fost, în cele din urmă, pentru că oamenii preşedintelui Cezar Popescu „le-au dat cu terenul în cap”. Victoria cu 9-0 (1-0) avea să aibe o dublă semnificaţie din punct de vedere statistic: era realizat scorul returului, dar şi aceea că, datorită celor cinci goluri marcate, Mihai Flamaropol conducea în ierarhia golgeterilor, cu 16 reuşite. Era urmat de Humis, cu 14. Scorul returului avea să mai fie realizat ulterior şi de Carmen. Lupta era una acerbă şi extrem de echilibrată. Conducea Carmen cu 16 puncte (golaveraj 33:15), fiind urmată, în ordine, de Ciocanul, cu 13 (21:17), Juventus, cu 12 (42:17), CFR, cu 12 (28:15), Venus, cu 11 (28:19) şi Unirea Tricolor, cu 10 (27:14). Sparta, care înregistrase trei eşecuri, ieşise din calcule.

La data de 14 a lui prier s-a desfăşurat etapa de la jumătatea returului. Era partida cu feroviarii. O victorie a petroliştilor ar fi fost o trambulină pentru locul al II-lea. A fost o remiză de mare luptă, rezultatul final fiind stabilit încă de la pauză. După ce au condus cu 2-0, coechipierii lui Ilie Oană erau egalaţi pe finalul primului act. Gafa portarului Ioan Negru avea să atârne greu în economia partidei. Juventiştilor le scăpa printre degete un succes altfel meritat după aspectul partidei. Pierdeau un punct mare în folosul unei contracandidate. În celălalt derby al rundei, Unirea Tricolor – Ciocanul 0-2. Cu numai trei runde rămase până la căderea cortinei, clasamentul era configurat astfel: Carmen 18p (42:16), Ciocanul 15p (23:17), Juventus 13p (44:19), CFR 13p (30:17), Venus 13p (31:20), Unirea Tricolor 10p (27:16), Sparta 6p (18:46), 8. Universitatea 0p (11:75). Seria de cinci jocuri fără eşec avea să se încheie. Chiar dacă „galbenii”, foştii „roş-albaştrii”, au pierdut, în deplasare, confruntarea cu Ciocanul, rămâneau pe acelaşi loc, mulţumită faptului că Venusul era umilit în deplasare de „cheferişti” (1-5).

Penultima rundă, cea de pe 5 mai, avea menirea de a răspunde eternei întrebări hamletiene „a fi, sau a nu fi” în Divizia A, întrebare ce îi frământa, deopotrivă, atât pe juventişti, cât şi pe venusişti. Era meciul direct, care se disputa în fief-ul „negrilor”, un meci extrem de important. La pauză, echipele intrau la cabine cu un avantaj minim de partea petroliştilor pe tabela de marcaj. juventus, venusAvea să fie, până la urmă, chiar scorul final, un rezultat care ilustra superioritatea tehnică şi fizică a discipolilor lui Emerich Vogl şi care le răpea venusiştilor ultima brumă de speranţă. Era acum un Venus ajuns doar o palidă umbră a temutei grupări din urmă cu un deceniu, acea echipă care „făcea legea” în Bucureştii anilor 1932-39, având în componenţă o liastă întreagă de valori: portarii Lăpuşneanu şi David, fundaşii Albu şi Sfera, mijlocaşii Eisenbeisser şi Stanciu, atacanţii Sepi şi Bodola (cu toţii internaţionali de valoare), ori fraţii Vâlcov. La acea vreme, Venus avea şi un „spate” de nădejde asigurat de preşedintele său, temutul general Gabriel Marinescu, nimeni altul decât ministru de interne, prefect al Poliţiei Capitalei, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal şi, nu în ultimul rând, omul de nădejde al regelui ţării din vremea respectivă, Carol al II-lea. Cu această victorie, Juventus mai rămânea „în cărţi”, ca şi Unirea Tricolor, care îi învingea net (6-1) pe studenţii deja picaţi pe linie la toate „examenele”. Clasamentul se prezenta astfel: 1. Carmen 20p (golaveraj 50:20), 2. Ciocanul 19p (27:18), 3. CFR 17p (38:19), 4. Juventus 15p (46:22), 5. Unirea Tricolor 14p (34:17), 6. Venus 13p (33:27), 7. Sparta 6p (19:49), 8. Universitatea 0p (13:88). Se mai punea, de-acum, doar problema numelui ocupantei locului al IV-lea, ultimul promovabil. Avea să se repete, oare, acea tristă experienţă trăită de juventişti în urmă cu un deceniu şi jumătate? Dăinuia amintirea ediţiei 1931/32 la finalul căreia „roş-albaştrii” nu s-au numărat printre grupările care s-au aliniat la startul primei ediţii a Diviziei Naţionale A. Faţă de atunci, când Capitalei îi erau rezervate trei locuri promovabile, acum Bucureştiul avea patru locuri, în condiţiile în care, atunci, primul eşalon avea să fie alcătuit din 14 competitoare, iar acum din 24, împărţite în două serii geografice.

La 12 mai, ultima rundă programa partidele: Ciocanul – Venus, Unirea Tricolor – CFR, Juventus – Carmen şi Universitatea – Sparta. Jocul rezultatelor putea oferi uniriştilor ultimul loc promovabil, în dauna juventiştilor. Oborenii s-au impus cu 4-2 (2-1), după ce au avut chiar 4-1. Şansa lor era legată, astfel, numai de un succes al liderului. Carmen trăgea să iasă campion. Jucau, însă, indirect şi pentru unirişti. Liderul a condus în două rânduri până la pauză, fiind de fiecare dată egalat, a doua oară în chiar ultimul minut de joc. În actul secund, raportul de forţe s-a schimbat. Petroliştii au preluat conducerea prin Mişu Flamaropol, cu 17 minute înainte de final. Discipolii lui Emerich Vogl aruncă efectiv tribunele în aer! Mihai Flamaropol îi pasează lui Ilie Oană, care marchează din apropiere! Goool! E 4-2! Juventusul s-a calificat pentru divizia A! Ba nu! A fost ofsaid, decide arbitrul. Păcat! Mai erau de jucat zece minute când scorul devenea din nou egal. Pentru a treia oară! Nu-i bai, „galbenii” tot pe locul al IV-lea sunt. După alte două minute, stupoare! Liderul marchează din nou! Mai sunt opt minute din meci şi oborenii sunt promovaţi. Indirect. Jocul rezultatelor! Acelaşi neobosit vârf de atac juventist, Mihai Flamaropol, se încăpăţânează şi nu admite nici în ruptul capului să piardă promovarea. Şi nici titlul de golgeter. Marchează în ultimul minut!! Gooooooool!!! Explozie de bucurie! Descătuşare nervoasă pe teren, pe bancă, în tribune! Este 4-4! Ce scurt e drumul de la agonie la extaz! Cât de scurt! Este promovare pentru băieţii lui „Ciogli” Vogl! Ce grea este meseria de antrenor! Poate cea mai grea din lume! Dar când îţi oferă asemenea satisfacţii, chiar merită! Din plin.juventus, carmen

Petroliştii se clasau pe poziţia a IV-a şi „luau faţa” Unirii Tricolor datorită victoriei din tur şi egalului din primăvară. Se luau în calcul rezultatele directe. Titlul de golgeter al ediţiei l-au împărţit, la egalitate, juventistul Mihai Flamaropol şi venusistul Kostas Humis, cu câte 16 reuşite fiecare. Primele patru clasate urmau să joace, aşadar, în Divizia Naţională „A”. Următoarele două clasate erau repartizate în seria I a celui de-al doilea eşalon al fotbalului românesc. Era vorba despre două foste campioane ale ţării: Unirea Tricolor, în ediţia 1940/41, şi Venus, cu nu mai puţin de opt titluri în palmares.

În această ediţie nu au fost organizate întâlniri oficiale în cadrul Cupei României.

Campionatul Capitalei

Categoria Onoare

13.10.1945 Juventus – Carmen 2-5 (1-3) Au marcat: I. Oană (pen.), Fl. Fătu / I. Farkaş (2), B. Marian, Iordache (2). Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Drăgan, 3. Dasicomis – 4. Dumitru Pepelea, 5. Gheorghe Bărbulescu, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Carmen: 1. Şt. Ionescu – 2. I. Panait, 3. C. Novac – 4. N. Simatoc, 5. Al. Torjoc, 6. I. Şiclovan – 7. Fr. Fabian I, 8. B. Marian, 9. I. Fabian II, 10. I. Farkaş, 11. Iordache. Arbitri: Iancu Ceaureanu – E. Seratzky, D. Predoiu. Stadion: Venus.

20.10.1945 Venus – Juventus 3-4 (2-2) Au marcat: Pascalide, K. Humis, St. Zeană / M. Flamaropol (3), Fl. Fătu. Venus: 1. I. Morărescu -2. C. Sarvaş, 3. T. Beffa – 4. Gh. Brandabura, 5. M. Popescu, 6. St. Zeană – 7. Pascalide, 8. V. Mărdărescu, 9. K. Humis, 10. Al. Luca, 11. Beldiman. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Gheorghe Andrei, 3. Dasicomis – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Ioan Drăgan, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Gheorghe Nicolae, 11. Eugen Iordache. Arbitri: Jean Petrescu – M. Cristea, I. Ioachim. Stadion: Venus.

27.10.1945 Juventus – Ciocanul 1-1 (1-0) Au marcat: M. Flamaropol (’44) / J. Moisescu (’50). Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Drăgan, 3. Dasicomis – 4. Gheorghe Andrei, 5. Gheorghe Bărbulescu, 6. Dumitru Pepelea – 7. Mihai Flamaropol, 8. Ilie Oană, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Stoian. Ciocanul: 1. Frenkel I – 2. Frenkel II, 3. Apostol – 4. Gh. Popescu, 5. Al. Negrescu, 6. Gh. Constantinescu-Grecu – 7. C. Schertz, 8. D. Marinescu, 9. S. Niculescu, 10. J. Moisescu, 11. V. Naciu. Arbitri: Constantin Mitran – V. Ţepeş, G. Sandu. Stadion: Venus.

04.11.1945 Juventus – CFR 2-3 (1-2) Au marcat: M. Flamaropol (’20), Stoian (’85) / R. Florian (’18, ’32), I. Mihăilescu (’73). Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Dumitru Pepelea, 5. Gheorghe Bărbulescu, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Stoian. CFR: 1. R. Sadowsky – 2. R. Ghiuriţan, 3. Th. Cricitoiu – 4. I. Costea, 5. I. Urechiatu, 6. Fl. Tănăsescu – 7. I. Lungu, 8. I. Mihăilescu, 9. R. Florian, 10. D. Gavrilescu, 11. I. Bogdan. Arbitri: Mircea Cruţescu – J. Muscan, M. Giuran. Stadion: Venus.juventus, u cluj

11.11.1945 Universitatea – Juventus 1-14 (1-7) Au marcat: Al. Pricop (’19) / Gh. Nicolae (’3, ’45), I. Oană (’7, ’38, ’59), C. Barbaiani (’12, ’61), E. Iordache (’24, ’60, ’81), M. Flamaropol (’39, ’54, ’73, ’74). Universitatea: 1. Nichifor – 2. C. Drăgulescu, 3. Buzdun – 4. Jipa, 5. Beioglu, 6. Suciu – 7. P. Ion, 8. Vasilescu, 9. M. Dumitrescu, 10. Herescu, 11. Al. Pricop. Juventus: 1. Gheorghiade – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Codreanu, 5. Dumitru Pepelea, 6. Gheorghe Bărbulescu – 7. Ilie Oană, 8. Gheorghe Nicolae, 9. Mihai Flamaropol, 10. Constantin Barbaiani, 11. Eugen Iordache. Arbitri: Dumitru Secuşeanu – E. Drăgan, A. Desmereanu. Stadion: Venus.

17.11.1945 Sparta – Juventus 2-1 (2-0) Au marcat: Câmpeanu (’14 – pen.), Gh. Popescu / Fl. Fătu (’58). Sparta: 1. V. Stănescu – 2. Nedelcu, 3. Liculescu – 4. Stănescu II, 5. V. Nicu, 6. Gh. Popa – 7. L. Bobancu, 8. N.-Nicuşor Dumitru, 9. Gh. Popescu, 10. Câmpeanu, 11. N. Dumitrescu III. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Dumitru Pepelea, 5. Gheorghe Bărbulescu, 6. Codreanu – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Constantin Barbaiani, 11. Eugen Iordache. Arbitru: Maxim Ganţu – A. Tulbure, H. Petrescu. Stadion: Venus.

25.11.1945 Unirea Tricolor – Juventus 0-3 (0-1) Au marcat: I. Oană (’8), Gh. Nicolae (’60), E. Iordache (’74). Unirea Tricolor: 1. Nanculescu – 2. C. Anghelache, 3. A. Cernea – 4. T. Paraschiva, 5. Mihaiu, 6. C. Simionescu – 7. T. Ozon, 8. M. Apostol, 9. Al. Petculescu, 10. C. Rugiubei, 11. Fl. Marinescu. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Dumitru Pepelea, 3. Gheorghe Andrei – 4. Gheorghe Bărbulescu, 5. Ioan Drăgan, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Eugen Iordache, 11. Mihai Flamaropol. Arbitri: Ştefan Alexandriu – Şt. Balea, Gr. Sandu. Stadion: Unirea.

 

  Carmen   Bucureşti 7 6 1 0            29 : 10 13p
  Unirea Tricolor     Bucureşti 7 4 1 2            25 : 10 9p
  Ciocanul   Bucureşti 7 3 2 2            16 : 16 8p
  Juventus     Bucureşti 7 3 1 3              27 : 15 7p
  CFR   Bucureşti 7 3 1 3            13 : 12 7p
  Venus   Bucureşti 7 3 0 4            22 : 16 6p
  Sparta   Bucureşti 7 3 0 4            13 : 20 6p
  Universitatea   Bucureşti 7 0 0 7            10 : 56 0p

 

17.03.1946 Juventus – Unirea Tricolor 1-1 (1-0) Au marcat: E. Iordache (’41) / C. Rugiubei (’63). Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Codreanu, 5. Ioan Drăgan, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Unirea Tricolor: 1. Nanculescu – 2. C. Anghelache, 3. A. Cernea – 4. T. Paraschiva, 5. Mihaiu, 6. C. Simionescu – 7. T. Ozon, 8. M. Popescu, 9. Al. Petculescu, 10. C. Rugiubei, 11. Fl. Marinescu. Arbitri: Emil Seratzky – E. Freund, W. Şopcovici. Stadion: Venus.

30.03.1946 Juventus – Sparta 5-1 (2-1) Au marcat: I. Oană (3 – 1 pen.), Fl. Fătu, E. Iordache / N. Dumitrescu III. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Codreanu, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Gheorghe Nicolae, 10. Mihai Flamaropol, 11. Eugen Iordache. Sparta: 1. V. Stănescu – 2. Niculescu, 3. V. Nicu – 4. L. Bobancu, 5. V. Tâlmaciu, 6. Mihalcea – 7. Ignat, 8. N.-Nicuşor Dumitru, 9. Gh. Popescu, 10. Bellu, 11. N. Dumitrescu III. Arbitru: Marin Cristea – H. Bercovici, R. Panu. Stadion: Venus.juventus, u cluj

07.04.1946 Juventus – Universitatea 9-0 (1-0) Au marcat: M. Flamaropol (5), E. Iordache (2), Gh. Nicolae, Fl. Fătu. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Codreanu, 5. Ioan Drăgan, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Gheorghe Nicolae. Universitatea: 1. Manu – 2. Tarău, 3. Albuţ – 4. M. Dumitrescu, 5. Gheorghiu, 6. Vlădescu – 7. Em. Vlaiculescu, 8. P. Şiboteanu, 9. Herescu, 10. Vâlvoi, 11. Al. Pricop. Arbitri: Mihail Petrescu – C. Săraru, P. Dumitrescu. Stadion: Venus.

14.04.1946 CFR – Juventus 2-2 (2-2) Au marcat: I. Lungu (’32), C. Socec (’42) / E. Iordache (’4), I. Oană (’22). CFR: 1. R. Sadowsky – 2. R. Ghiuriţan, 3. I. Asbiceanu – 4. I. Mihăilescu, 5. I. Lengheriu, 6. Fl. Tănăsescu – 7. I. Lungu, 8. R. Florian, 9. C. Socec, 10. Şt. Filote, 11. I. Bogdan. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Codreanu, 5. Ioan Drăgan, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Gheorghe Nicolae. Arbitri: Mircea Cruţescu – Feher, D. Predoiu. Stadion: Venus.

28.04.1946 Ciocanul – Juventus 2-0 (1-0) A marcat: Hoeffling (’40, ’83). Ciocanul: 1. Gh. Lăzăreanu – 2. Gh. Teodorescu, 3. Al. Negrescu – 4. Sergent, 5. C. Woronkowsky, 6. A. Popa – 7. Sandu, 8. L. Şmilovici, 9. N. Hoeffling, 10. J. Moisescu, 11. V. Naciu. Juventus: 1. Ion Negru – 2. Ion Drăgan, 3. Gheorghe Andrei – 4. Ioan Tănăsescu, 5. Dumitru Pepelea, 6. Nicolae Gorgorin – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen

Iordache, 11. Nicolae Topşa. Arbitru: Mircea Cruţescu. Stadion:CFR – Giuleşti.

05.05.1946 Juventus – Venus 2-1 (2-1) Au marcat: E. Iordache (’8), I. Oană (’17) / V. Mărdărescu (’15). Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Nicolae Gorgorin, 5. Ioan Drăgan, 6. Codreanu – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Constantin Popescu, 10. Eugen Iordache, 11. Mihai Flamaropol. Venus: 1. E. Schramek – 2. C. Sarvaş, 3. Iordan – 4. M. Popescu, 5. T. Beffa, 6. Gh. Brandabura – 7. St. Zeană, 8. V. Mărdărescu, 9. K. Humis, 10. Al. Luca, 11. Beldiman. Arbitru: Mircea Cruţescu. Stadion: Venus.

12.05.1946 Carmen – Juventus 4-4 (2-2) Au marcat: I. Farkaş (’15, ’41 – pen.), B. Marian (’80), I. Fabian II (’82) / I. Oană (’17), T. Popescu (’44), M. Flamaropol (’73, ’90). Carmen: 1. C. Niculae – 2. C. Marinescu, 3. C. Novac – 4. A. Niculescu, 5. Al. Torjoc, 6. I. Şiclovan – 7. A. Pârvu, 8. I. Farkaş, 9. I. Fabian II, 10. B. Marian, 11. Iordache. Juventus: 1. Ioan Negru – 2. Ioan Tănăsescu, 3. Gheorghe Andrei – 4. Codreanu, 5. Ioan Drăgan, 6. Dumitru Pepelea – 7. Ilie Oană, 8. Florea Fătu, 9. Mihai Flamaropol, 10. Eugen Iordache, 11. Constantin Popescu. Arbitru: Ştefan Alexandriu. Stadion:ANEF.

 

  Carmen     Bucureşti 14 9 3 2 54 : 24 21p
  Ciocanul   Bucureşti 14 9 3 2 30 : 19 21p
  CFR   Bucureşti 14 7 3 4 40 : 23 17p
  Juventus     Bucureşti 14 6 4 4 50 : 26 16p
  Unirea Tricolor     Bucureşti 14 7 2 5 38 : 19 16p
  Venus   Bucureşti 14 6 1 7 34 : 30 13p
  Sparta   Bucureşti 14 4 0 10 23 : 50 8p
  Universitatea   Bucureşti 14 0 0 14 14 : 92 0p

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1945/46: Gheorghe (Gică) Andrei (13, 6, 7), Constantin Barbaiani (2, 2, 0), Gheorghe Bărbulescu (7, 7, 0), Codreanu (8, 2, 6), Dasicomis (3, 3, 0), Ioan Drăgan (14, 7, 7), Florea Fătu (12, 5, 7), Mihai Flamaropol (14, 7, 7), Gheorghiade (1, 1, 0), Nicolae Gorgorin (7, 3, 4), Eugen Iordache (14, 7, 7), Ioan Negru (13, 6, 7), Gheorghe (Gică) Nicolae (9, 5, 4), Ilie Oană (14, 7, 7), Dumitru Pepelea (10, 6, 4), Constantin (Titi) Popescu (2, 0, 2), Stoian (2, 2, 0), Ioan Tănăsescu (7, 0, 7), Nicolae Topşa (1, 0, 1). ANTRENORI: Nicolae Petrescu (în tur), Emerich Vogl – principal – şi Nicolae Petrescu – secund (în retur). PREŞEDINTE:ing. Cezar Popescu. VICEPREŞEDINTE: Lazăr Goldştein. RESPONSABIL SPORTIV: Gheorghe Grigorescu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunte trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în campionat în anul competiţional 1945/46, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1945/46:

16 GOLURI: Mihai Flamaropol

11 GOLURI:  Ilie Oană – 2 din penalty

10 GOLURI: Eugen Iordache

5 GOLURI:   Florea Fătu

4 GOLURI:  Gheorghe (Gică) Nicolae

2 GOLURI:  Constantin Barbaiani

1 GOL:          Constantin (Titi) Popescu, Stoian

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1945/46:

(14) Ioan Drăgan, Mihai Flamaropol, Eugen Iordache, Ilie Oană

(13) Gheorghe (Gică) Andrei,Ioan Negru

(12) Florea Fătu

(11) Dumitru Pepelea

(9) Gheorghe (Gică) Nicolae

(8)Codreanu

(7) Gheorghe Bărbulescu, Nicolae Gorgorin, Ioan Tănăsescu

(3) Dasicomis

(2) Constantin Barbaiani, Constantin (Titi) Popescu, Stoian

(1) Gheorghiade, Nicolae Topşa

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.

 

Despre autor

Florian Tudorache

Florian Tudorache

Articole asemănătoare

0 comentarii

Încă nu sunt comentarii.

Nu există comentarii pentru moment, vrei să adaugi unul?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Ploiești
16°
nori împrăștiați
humidity: 92%
wind: 2m/s SE
H 16 • L 14
19°
Sat
22°
Sun
22°
Mon
21°
Tue
Weather from OpenWeatherMap
  • :
  • :
Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, la adresele ploiestipatrianoastra@yahoo.com, info@ploiestiulpatrianoastra.com, sau pe contul nostru de Facebook.

Cele mai citite articole

Sorry. No data so far.

Instagram

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

YouTube




Abonați-vă la newsletter

Curs valutar